Ανατολική Αττική
ΔιάφοραΚΟΣΜΟΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σπάνια έκλειψη του υπέρλαμπρου άστρου Μπετελγκέζ τις προσεχείς ημέρες – Θα είναι ορατή και από την Ελλάδα

Ένα από τα μεγαλύτερα και τα φωτεινότερα άστρα στον νυχτερινό ουράνιο θόλο θα εξαφανιστεί στιγμιαία λόγω σπάνιας έκλειψης, καθώς από μπροστά του θα περάσει ένας αστεροειδής.
Το σπάνιο και φευγαλέο θέαμα αναμένεται αργά το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη και θα είναι ορατό σε εκατομμύρια ανθρώπους κατά μήκος μιας στενής ουράνιας λωρίδας από το Τατζικιστάν και την Αρμενία της κεντρικής Ασίας, μέσω Τουρκίας, Ελλάδας, Ιταλίας και Ισπανίας, έως το Μαϊάμι και τα Φλόριντα Κις και, τέλος, σε τμήματα του Μεξικού.
Το Μπετελγκέζ, ένας παλλόμενος ερυθρός υπεργίγαντας που λόγω μεγέθους διακρίνεται και με γυμνό μάτι, είναι ένα άστρο που απέχει περίπου 640 έτη φωτός από τη Γη, στον αστερισμό του Ωρίωνα.

Όσον αφορά τον αστεροειδή, πρόκειται για τον Leona, έναν αργά περιστρεφόμενο, επιμήκη διαστημικό βράχο στην κύρια ζώνη αστεροειδών μεταξύ του Άρη και του Δία

Σύμφωνα με το Associated Press, οι αστρονόμοι φιλοδοξούν να μάθουν περισσότερα για το Μπετελγκέζ και τον Λεόνα μέσω της έκλειψης αυτής, που δεν αναμένεται να διαρκέσει πάνω από 15 δευτερόλεπτα.

Δεν είναι σαφές αν ο αστεροειδής θα επισκιάσει ολόκληρο το άστρο, δημιουργώντας μια ολική έκλειψη. Αντίθετα, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια έκλειψη «δακτυλίου φωτιάς». Λόγω απόστασης και μεγέθους, το Μπετελγκέζείναι ορατό με γυμνό μάτι, αν και τα κιάλια και τα τηλεσκόπια θα βελτιώσουν την άποψη του άστρου.

πηγη:newpost

Σχετικές αναρτήσεις

Ιατρικό επίτευγμα: Γιατροί επανασυγκόλησαν το κεφάλι αγοριού μετά από τροχαίο

lazaros lazaros

Το NASCAR και το Netflix δημοσίευσαν το πρώτο τρέιλερ για την επερχόμενη σειρά που θα κυκλοφορήσει στις 30 Ιανουαρίου.

lazaros lazaros

Η Νάξος γίνεται το πρώτο έξυπνο νησί, οφέλη για περιβάλλον

lazaros lazaros