Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ρωσία παραβίασε τη διεθνή απαγόρευση των χημικών όπλων στον πόλεμο στην Ουκρανία – Τι απαντά το Κρεμλίνο

H Ρωσία παραβιάζει τη διεθνή Σύμβαση για την απαγόρευση των χημικών όπλων κάνοντας χρήση του ασφυξιογόνου αερίου χλωροπικρίνη, όπως επίσης και δακρυγόνων εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων, επισημαίνει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Η χρήση τέτοιων χημικών δεν αφορά μεμονωμένο περιστατικό», αναφέρει σχετική έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και υπογραμμίζει ότι οι δυνάμεις του Πούτιν προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να εξαναγκάσουν τους Ουκρανούς στρατιώτες να εγκαταλείψουν τα χαρακώματα προκειμένου να λάβουν υπό τον έλεγχό τους ουκρανικά εδάφη στα πεδία των μαχών.

Όπως μεταδίδει το CNN, η χλωροπικρίνη συγκαταλέγεται στη λίστα με τις απαγορευμένες τοξικές ουσίες από τον Οργανισμό για την απαγόρευση των χημικών όπλων. Ο οργανισμός αυτός έχει αναλάβει την επίβλεψη της συμμόρφωσης με τη σύμβαση για την απαγορευμένων όπλων, που συμφωνήθηκε στο Παρίσι το 1993.

Σημειώνεται ότι η τοξική ουσία χλωροπικρίνη χρησιμοποιήθηκε από το γερμανικό στράτευμα ως χημικό όπλο εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, εκτός από τη χλωροπικρίνη, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν πολλές φορές δακρυγόνα στα πεδία των μαχών, σύμφωνα με αναφορές του ουκρανικού στρατού που επιβεβαιώνει η αμερικανική κυβέρνηση.

Στρατιώτες που βρίσκονται στα χαρακώματα και δεν φορούν αντιασφυξιογόνες μάσκες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους και να υποχωρήσουν με τους Ρώσους να πυροβολούν αδιακρίτως.

Στη σχετική έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται ότι η χρήση χλωροπικρίνης από τις ρωσικές δυνάμεις «προέρχεται από το ίδιο σχέδιο δράσης με τις επιχειρήσεις για τη δηλητηρίαση» του εκλιπόντος ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ή του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Λονδίνο με τον νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ.

Η απάντηση της Ρωσίας

Από την πλευρά της, η Ρωσία αρνήθηκε τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι οι δυνάμεις της στην Ουκρανία παραβίασαν μια διεθνή απαγόρευση για τα χημικά όπλα χρησιμοποιώντας ουσίες μεταξύ των οποίων έναν απαγορευμένο ασφυξιογόνο παράγοντα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η Μόσχα παραμένει δεσμευμένη στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συνθήκη που απαγορεύει τα χημικά όπλα.

«Όπως πάντα, τέτοιες ανακοινώσεις είναι εντελώς αβάσιμες και δεν υποστηρίζονται από τίποτα. Η Ρωσία είναι και παραμένει δεσμευμένη στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο σε αυτόν τον τομέα», είπε ο Πεσκόφ.

Ρωσία και Ουκρανία κατηγορούν η μία την άλλη για παραβίαση της συνθήκης για την απαγόρευση των χημικών όπλων στις συνεδριάσεις του διεθνούς οργανισμού που ελέγχει τις χώρες για την συμμόρφωσή τους.

protothema:Πάντως, ο διεθνής Οργανισμός υποστηρίζει ότι δεν του έχει ζητηθεί επισήμως η διεξαγωγή έρευνας για τη χρήση απαγορευμένων ουσιών στην εμπόλεμη χώρα.

 

Σχετικές αναρτήσεις

ΗΠΑ: Οι περισσότεροι ψηφοφόροι δεν θεωρούν ικανούς για δεύτερη θητεία Μπάιντεν και Τραμπ

lazaros lazaros

Στις Φλόγες δυο Μπετονιέρες σε Εργοτάξιο του Μετρό στο Γαλάτσι

lazaros lazaros

Ξεμένει από επιλογές για χρήματα η Ουκρανία

lazaros lazaros