Ανατολική Αττική
ΔιάφοραΚΟΣΜΟΣ

Στη Σελήνη το ιαπωνικό διαστημικό σκάφος – φωτογραφίες

Εντυπωσιακές είναι οι πρώτες εικόνες από την προσελήνωση που έκανε το περασμένο Σάββατο το μικρό ιαπωνικό διαστημικό σκάφος SLIM.

Οι φωτογραφίες δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, Πέμπτη, από τη διαστημική υπηρεσία της Ιαπωνίας (Jaxa).

Με την προσελήνωση αυτή η Ιαπωνία έγινε η πέμπτη χώρα στον κόσμο που κατάφερε να προσεδαφιστεί στον φυσικό δορυφόρο της Γης μετά τις ΗΠΑ, τη Σοβιετική Ένωση, την Κίνα και την Ινδία.

Όπως ανακοινώθηκε το SLIM προσεληνώθηκε περίπου 55 μέτρων από το σημείο που είχε στόχο ενώ εν γένει οι προσεληνώσεις γίνονται σε απόσταση χιλιομέτρων απ’ αυτόν.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρχική επιδίωξη ήταν να προσεληνωθεί έως και 100 μέτρα από τον στόχο του.
japan-moon
japan-moon2
japan-moon3

Το ιαπωνικό επίτευγμα συνοδεύθηκε από ένα σοβαρό πρόβλημα: το SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) παρουσίασε πρόβλημα στους ηλιακούς συλλέκτες, πράγμα που υποχρέωσε τη Jaxa να διακόψει την ηλεκτροδότησή του λιγότερο από τρεις ώρες μετά την προσελήνωσή του ώστε να κάνει οικονομία στις μπαταρίες με προοπτική να το θέσει ενδεχομένως και πάλι σε λειτουργία αργότερα.

Η Jaxa πιστεύει πως είναι πιθανό τα ηλιακά πάνελ του SLIM να λειτουργήσουν και πάλι, όταν θα έχει αλλάξει η γωνία που πέφτουν οι ακτίνες του ήλιου στο σημείο προσελήνωσης.

Το SLIM προσεληνώθηκε μέσα σε ένα μικρό κρατήρα διαμέτρου μικρότερης των 300 μέτρων, ο οποίος ονομάζεται Σιολί, και μπόρεσε να αποβιβάσει κανονικά τα δύο μικρά οχήματά του, τα οποία θα κάνουν αναλύσεις βράχων που προέρχονται από την εσωτερική δομή της Σελήνης (το σεληνιακό μανδύα), που είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό άγνωστος.

πηγη:ependitislive

Σχετικές αναρτήσεις

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος: Σημαντικές αποστολές με ελληνικό “χρώμα” το 2024

lazaros lazaros

14 Σεπτεμβρίου: Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού

lazaros lazaros

Επιχείρηση Prosperity Guardian: Συμμαχία των ΗΠΑ και άλλων 9 που θα δρα στην Ερυθρά Θάλασσα ενάντια στις επιθέσεις των Χούθι

lazaros lazaros