Ανατολική Αττική
LIFESTYLE

Τα μυστικά των Σκανδιναβών για σπίτι βγαλμένο από περιοδικό

Δεν είναι μυστικό ότι οι κάτοικοι των Σκανδιναβικών χωρώνείναι μεταξύ των πιο χαρούμενων ανθρώπων του κόσμου, λόγω της υγειούς οικονομίας, του επίπεδου διαβίωσής τους και των κοινωνικών παροχών που απολαμβάνουν.

Φυσικά, αυτή η ψυχική ηρεμία βγαίνει και στο στυλ διακόσμησής των σπιτιών τους, από το οποίο το site Lick«απόσταξε» μερικούς κανόνες για να διαρρυθμίσετε και το δικό σας σπίτι στην ίδια νωχελική και αρμονική φιλοσοφία.

Λευκό και παλ για ηρεμία

Καθώς οι Σκανδιναβοί πρέπει να υποφέρουν παρατεταμένους και σκοτεινούς χειμώνες, επιλέγουν κυρίως το λευκό και απαλά χρώματα, όπως κρεμ, ανοιχτό γκρι, κεραμιδί και καφέ του ξύλου τόσο για τους τοίχους, όσο και για την επίπλωση και τo ντεκόρ.

Αυτά τα χρώματα αντανακλούν περισσότερο το φυσικό φως, διαχέοντάς το στον χώρο, κάνοντάς τον πιο «ζωντανό» και ξεκούραστο για το μάτι.

Παρά το κρύο, οι Σκανδιναβοί δεν το παρακάνουν ποτέ με την κάλυψη των πατωμάτων. Χρησιμοποιούν μικρά χαλιά, στρατηγικά τοποθετημένα για να καλύπτουν μόνο τα σημεία όπου πατούν πιο συχνά ξυπόλητοι, όπως δίπλα στο κρεβάτι, στην τουαλέτα και μπροστά από καναπέδες.

Έτσι, το σκούπισμα και το σφουγγάρισμα γίνεται χωρίς εμπόδια, ενώ μπορούν να πλένουν τα μικρά χαλιά στο σπίτι, βάζοντάς τα στο πλυντήριο.

Παρά το κρύο, οι Σκανδιναβοί δεν το παρακάνουν ποτέ με την κάλυψη των πατωμάτων. Χρησιμοποιούν μικρά χαλιά, στρατηγικά τοποθετημένα για να καλύπτουν μόνο τα σημεία όπου πατούν πιο συχνά ξυπόλητοι, όπως δίπλα στο κρεβάτι, στην τουαλέτα και μπροστά από καναπέδες.Έτσι, το σκούπισμα και το σφουγγάρισμα γίνεται χωρίς εμπόδια, ενώ μπορούν να πλένουν τα μικρά χαλιά στο σπίτι, βάζοντάς τα στο πλυντήριο.

Σκανδιναβικό ντεκόρ
Σκανδιναβικό ντεκόρ | Shutterstock

Ακάλυπτα παράθυρα

Τα παράθυρα είναι στην ουσία οι «πνεύμονες» ενός σπιτιού, και οι Σκανδιναβοί τα τιμούν δεόντως. Σε πολλά σπίτια συνηθίζεται μάλιστα να μην έχουν καν κουρτίνες και κουρτινόξυλα, για να αφήνουν το φως να περνά όσο περισσότερο γίνεται.

Σκανδιναβικό ντεκόρ
Σκανδιναβικό ντεκόρ | Shutterstock

Το ξύλο είναι φίλος μας

Αναπόσπαστο μέρος της σκανδιναβικής αισθητικής, τα έπιπλα, οι λεπτομέρειες και η διακόσμηση από ξύλο αναδεικνύει αλλά και αναδεικνύεται τέλεια σε συναρμογή με τα απαλά χρώματα.

Ίσως είναι κάποιο αρχέγονο ένστικτο που μας προκαλεί μία αίσθηση οικειότητας και ηρεμίας στη θέα του μοτίβου των δακτυλίων του ξύλου, αλλά με σιγουριά δεν γνωρίζουμε. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι αποτελεί must.

Αυστηρή γεωμετρία

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος νιώθει πολύ πιο «άνετα» όταν επεξεργάζεται πιο ξεκάθαρα σχήματα, και για αυτό πρέπει να σιγουρέψετε πως η διαρρύθμιση του σπιτιού γίνεται με βάση τις ευθείες, τις ορθές γωνίες και τις παραλλήλους.

Σκανδιναβικό ντεκόρΣκανδιναβικό ντεκόρ | Shutterstock

Ευθυγραμμίστε τα έπιπλα, τα αντικείμενα, ακόμα και τις συσκευές σε νοητές γραμμές που τέμνονται στις 90 μοίρες, αποφύγετε σχέδια και μοτίβα με πολλές καμπύλες και ακανόνιστα σχήματα, και θα γλιτώσετε πολλές ημικρανίες.

Σκανδιναβικό ντεκόρ
Σκανδιναβικό ντεκόρ | Shutterstock reader.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Νότης Σφακιανάκης: Πρόταση – «μαμούθ» και «χρυσό» συμβόλαιο για να επιστρέψει στην πίστα

lazaros lazaros

Αυτή είναι η καλύτερη πόλη στον κόσμο για το 2024, σύμφωνα με το Time Out

lazaros lazaros

Ένα από τα πιο εμβληματικά αντικείμενα της ταινίας «Τιτανικός» πωλήθηκε σε δημοπρασία για πάνω από $700.000

lazaros lazaros