Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣ

30 Μαρτίου οι ΗΠΑ αγόρασαν «κοψοχρονιά» την Αλάσκα από τη Ρωσία

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που θυμηθήκαμε μία από τις πιο επικερδείς συμφωνίες στην Ιστορία, όταν οι ΗΠΑ αγόρασαν κοψοχρονιά από τον Μεγάλο Ναπολέοντα μία τεράστια έκταση 2,14 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων, χωρίς την οποία ποτέ δεν θα σχηματιζόταν η υπερδύναμη που όλοι γνωρίζουμε σήμερα.

Το αμερικανικό επιχειρηματικό… δαιμόνιο, όμως, δεν επιβεβαιώθηκε μόνο στην «αγορά της Λουιζιάνα» αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, όπως αυτή της παγωμένης Αλάσκα!


Ειδικότερα,.

30 Μαρτίου του 1867, οι Αμερικανοί αγόρασαν από τους Ρώσους την Αλάσκα με αντίτιμο 7,2 εκατομμύρια δολάρια, με άλλα λόγια… 2,3 σεντς το στρέμμα!

Μάλιστα, η συγκεκριμένη συμφωνία έκανε… έξαλλα τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης καθώς κατηγόρησαν την τότε κυβέρνηση πως ξόδεψαν τόσα λεφτά για ένα μεγάλο «παγόβουνο»!


Οι λόγοι που ο τσάρος Αλέξανδρος Β’ έβαλε πωλητήριο στην Αλάσκα

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Στην Αλάσκα έφτασαν πρώτοι (από τις μεγάλες δυνάμεις τουλάχιστον) οι Ρώσοι, οι οποίοι έφτασαν εκεί στα μέσα του 18ου αιώνα μέσω του Βερίγγειου Πορθμού.

Οι τσαρικοί αφού διέσχισαν το μικρό θαλάσσιο στενό που χωρίζει τη Σιβηρία με την αμερικανική ήπειρο, εκτόπισαν τους ιθαγενείς Εσκιμώους Ινουίτ που ζούσαν στην περιοχή και άρχισαν να ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με το εμπόριο γούνας.

Τα δημόσια ταμεία όμως στην αχανή ρωσική χώρα παρέμεναν άδεια, με αποτέλεσμα οι σύμβουλοι του τσάρου Αλεξάνδρου Β’ να κρίνουν πως η Αλάσκα ήταν πολύ δαπανηρή με αποτέλεσμα να του πουν: «…Πούλα!».

Το ζωνάρι των Ρώσων έσφιξε ακόμη περισσότερο μετά την ήττα στον Κριμαϊκό Πόλεμο το 1856 έτσι στην Αλάσκα μπήκε… πωλητήριο. Επειδή, όμως, οι Ρώσοι δεν ήθελαν για γείτονές τους τους -ισχυρούς τότε- Βρετανούς, προσέγγισαν τους Αμερικανούς και το μεγάλο «ντιλ» έκλεισε.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ που διαπραγματεύθηκε την αγορά της Αλάσκα, Ουίλιαμ Σιούαρντ / Φωτ.: Wikipedia
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ που διαπραγματεύθηκε την αγορά της Αλάσκα, Ουίλιαμ Σιούαρντ / Φωτ.: Wikipedia

Η Αλάσκα κάτω από τους πάγους έκρυβε… θησαυρό

Μία πολύ σημαντική λεπτομέρεια:

Οι Ρώσοι μάλλον θα το σκέφτονταν περισσότερο αν γνώριζαν τον τεράστιο φυσικό πλούτο που έκρυβε κάτω από τους πάγους της η Αλάσκα. Παρότι ακόμη οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να συνέλθουν από τον Εμφύλιο Πόλεμο, είδαν την ευκαιρία και την… άρπαξαν από τα μαλλιά.

Η είδηση της εξαγοράς προκάλεσε την έντονη αντίδραση του αμερικανικού Τύπου, αλλά και μελών του Κογκρέσου. Οι εφημερίδες άσκησαν δριμεία κριτική κυρίως στον υπουργό Εξωτερικών, Ουίλιαμ Σιούαρντ, που πρωτοστάτησε στη συμφωνία. Θεώρησαν παρανοϊκό να ξοδευτούν τόσα πολλά χρήματα για ένα έρημο και απόμακρο μέρος, μονίμως χιονισμένο. Η συμφωνία αγοράς επικυρώθηκε τελικά από το Κογκρέσο στις 9 Απριλίου 1867 και στις 18 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου η Αυτοκρατορική Ρωσία μεταβίβασε την κυριαρχία της Αλάσκας στις ΗΠΑ.

Τελικά, η Ιστορία δικαίωσε απόλυτα τον Σιούαρντ και την αμερικανική κυβέρνηση καθώς η Αλάσκα έκρυβε κάτω από τους πάγους τεράστιες πηγές χρυσού και πετρελαίου ενώ μαζί με τις ανεξάντλητες πηγές αλιείας και ξυλείας απέδειξε πως επρόκειτο για… κελεπούρι!


Ουρές ανθρώπων κατά τη διάρκεια του «πυρετού του χρυσού» στην Αλάσκα / Φωτ.: Wikipedia.flash.gr

 

Σχετικές αναρτήσεις

Η Stellantis δε θα «σκοτώσει» καμία από τις 14 μάρκες της

lazaros lazaros

Σαρλ Μισέλ: Αν θέλει ειρήνη, η Ευρώπη πρέπει να ετοιμασθεί για πόλεμο

lazaros lazaros

Drone χτύπησε πλοίο στα ανοικτά της Ινδίας

lazaros lazaros