Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡοή ειδήσεων

Handelsblatt – Οι επιθέσεις των Χούθι επηρεάζουν και τον Πειραιά.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους στα εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, τα οποία βάλλουν με πυραύλους ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

«Με αυτόν τον τρόπο εκδηλώνουν την αλληλεγγύη τους προς τους Παλαιστινίους και υποστηρίζουν τη Χαμάς», γράφει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt. «Οι επιθέσεις όμως έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη ναυσιπλοΐα μεταξύ Ασίας και Ευρώπης».

Το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχεται μάλιστα ο Πειραιάς, «ο οποίος αποτελεί το μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο. […] Ο Πειραιάς είναι και το πρώτο μεγάλο λιμάνι που προσεγγίζουν τα φορτηγά πλοία που φτάνουν στην Ευρώπη έχοντας διασχίσει τη διώρυγα του Σουέζ». Από τον Πειραιά μεταφέρονται ακολούθως τα εμπορευματοκιβώτια στην Ευρώπη. Το 2023 «ο Πειραιάς ήταν το τέταρτο μεγαλύτερο κέντρο διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων της Ευρώπης μετά το Ρότερνταμ, την Αμβέρσα και το Αμβούργο», προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.

Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα όμως έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα. «Τα πλοία που μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια από την Άπω Ανατολή φτάνουν με καθυστέρηση εβδομάδων ή δεν έρχονται καθόλου στον Πειραιά, διότι ακολουθούν τη διαδρομή γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας και ξεφορτώνουν τα φορτία τους σε λιμάνια της Βορείου Θάλασσας».

Το λιμάνι του Πειραιά
Το 2023 ο Πειραιάς ήταν το τέταρτο μεγαλύτερο κέντρο διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων της ΕυρώπηςΕικόνα: Lefteris Partsalis/Xinhua/picture alliance

Προ της κρίσης «το 30% της διεθνούς διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων περνούσε από την Ερυθρά Θάλασσα και τη διώρυγα του Σουέζ. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας (IMO) 18 ναυτιλιακές εταιρείες αποφεύγουν πλέον τη συγκεκριμένη διαδρομή – μεταξύ αυτών και η Hapag-Lloyd, η μεγαλύτερη γερμανική ναυτιλιακή εταιρεία. Η γαλλική CMA CGM, η κινέζικη Cosco Container Lines, η Evergreen Line από την Ταϊβάν και η OOCL από το Χονγκ Κονγκ έχουν διαγράψει τον Πειραιά ως ενδιάμεσο σταθμό στα περισσότερα από τα εβδομαδιαία δρομολόγιά τους από την Ασία προς την Ευρώπη, επιλέγοντας και αυτές τη διαδρομή γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας προς τη Βόρειο Ευρώπη».

Φορτηγά πλοία άλλων εταιρειών προσεγγίζουν τον Πειραιά «ως τελευταίο λιμάνι, προτού επιστρέψουν ξανά γύρω από την Αφρική πίσω στην Άπω Ανατολή. Στην

Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Μεσογείου υπάρχουν ήδη καθυστερήσεις στις παραδόσεις ρούχων, υποδημάτων, οικιακών και ηλεκτρονικών συσκευών και αυτοκινήτων από την Ασία».

Το δίλημμα της Κίνας

Οι εξελίξεις αυτές θέτουν υπό πίεση και την Κίνα, η οποία «από τη μία πλευρά δεν θέλει να σταθεί στο πλευρό της Δύσης όσον αφορά τη σύγκρουση στη Γάζα. Από την άλλη όμως το Πεκίνο, που είναι ο φορέας εκμετάλλευσης του λιμένα του Πειραιά και ο προμηθευτής πολλών εκ των αγαθών που διακινούνται εκεί, έχει συμφέρον να επανέλθει κατά το δυνατόν συντομότερα στην κανονικότητα η ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα». Γι’ αυτοί και δυτικοί διπλωμάτες εκτιμούν πως «το Πεκίνο προσπαθεί στο παρασκήνιο να θέσει τέλος στις επιθέσεις των ανταρτών».

Ο Σι Τζινπίνγκ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο λιμάνι του Πειραιά
Ο Σι Τζινπίνγκ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο λιμάνι του ΠειραιάΕικόνα: Li Xueren/Xinhua/picture alliance

Πάντως υπάρχουν και κάποιοι που επωφελούνται από τα νέα δεδομένα. Όπως εξηγεί η Handelsblatt, «οι μεγαλύτεροι χρόνοι που απαιτούνται για τις διαδρομές συνεπάγονται μικρότερη διαθέσιμη χωρητικότητα και ως εκ τούτου αυξημένα ναύλα. […] Και οι ναυτιλιακές εταιρείες επωφελούνται από αυτό. Από τα μέσα Δεκεμβρίου η μετοχή της AP Moller-Maersk έχει ανέβει κατά 30%, ενώ της Hapag-Lloyd ακόμη και κατά 51%. Από την κρίση επωφελούνται ακόμη και οι Έλληνες πλοιοκτήτες, οι οποίοι ελέγχουν το 1/5 της παγκόσμιας χωρητικότητας (dwt)».

Φοροδιαφυγή, ένα λαϊκό σπορ στην Ελλάδα

Για τη φοροδιαφυγή, «ένα από τα λαϊκά σπορ της Ελλάδας», γράφει και πάλι ο ανταποκριτής του Γερμανικού Δημοσιογραφικού Δικτύου (RND) στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ, κάνοντας ειδικότερα αναφορά στις πρόσφατες αλλαγές της ελληνικής κυβέρνησης επί της φορολογικής νομοθεσίας.

Πλέον ακόμη και οι έμποροι στις λαϊκές αγορές θα πρέπει να προσφέρουν δυνατότητα πληρωμής μέσω POS. Και αυτό «είναι κάτι που χαροποιεί τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, καθώς το κράτος έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις πληρωμές μέσω κάρτας. Μέχρι τώρα πολλά χρήματα που αντάλλασσαν χέρια στις λαϊκές αγορές δεν καταγράφονταν πουθενά. Ορισμένοι πωλητές παρακρατούσαν τον Φ.Π.Α., δίχως να πληρώνουν ούτε και φόρο εισοδήματος. Οι έμποροι στις αγορές, οι υποδηματοποιοί και οι ράφτες αποτελούν τρεις από τις 35 κατηγορίες επαγγελμάτων που θα πρέπει από την αρχή του έτους να δέχονται πληρωμές χωρίς μετρητά».

Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης
Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής ΧατζηδάκηςΕικόνα: Nick Paleologos/SOOC/AFP/Getty Images

Όπως εξηγεί ο ανταποκριτής, «με τη νέα φορολογική νομοθεσία ο υπουργός Οικονομικών θέτει στο στόχαστρο ιδίως τους αυτοαπασχολούμενους. Οι τελευταίοι αποτελούν στην Ελλάδα το 27,3% του εργατικού δυναμικού – ένα ποσοστό διπλάσιο συγκριτικά με αυτό της Γερμανίας (13,8%). Ενώ όμως οι αυτοαπασχολούμενοι καταβάλλουν το 5,2% των φόρων στην Ευρωζώνη, στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει μόλις στο 2,1%. Τεχνίτες, έμποροι, γιατροί και δικηγόροι θεωρούνται οι πρωταθλητές της φοροδιαφυγής.

Έτσι, ένας υδραυλικός ξέρει πώς να χρησιμοποιεί έναν σωληνοκάβουρα, αλλά του είναι δύσκολο να κόψει απόδειξη. Και εάν κάποιος ζητήσει απόδειξη επίμονα, υπάρχει ο κίνδυνος την επόμενη φορά ο τεχνίτης να μην έρθει καν. Ακόμη και σε επισκέψεις σε γιατρούς πολλοί διστάζουν να ζητήσουν απόδειξη – επειδή κανείς χρειάζεται τον γιατρό, δεν θέλει και να τον δυσαρεστήσει».

Μάλιστα, κατά το 2022 «πέντε στους δέκα Έλληνες αυτοαπασχολούμενους δήλωσαν ζημία ή μηδενικά κέρδη – με αποτέλεσμα να μην πληρώσουν καθόλου φόρο εισοδήματος. Οι υπόλοιποι δήλωσαν κέρδη, τα οποία όμως σε πολλές περιπτώσεις ήταν σημαντικά κάτω και από το όριο της φτώχιας», αναφέρει τέλος το γερμανικό δίκτυο.

πηγη:dw.greek

 

 

Σχετικές αναρτήσεις

Υποβρύχιο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε στο βυθό της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

lazaros lazaros

Αντικλεπτικά στο ελαιόλαδο βάζουν τα σούπερ μάρκετ στην Ισπανία

lazaros lazaros

Κόλπος του Ομάν: Το Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για την κατάληψη του τάνκερ ελληνικών συμφερόντων

lazaros lazaros