Ανατολική Αττική
ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣΡοή ειδήσεων

ΤΑΙΠΕΔ: Ενδιαφέρον από 8 επενδυτές για το λιμάνι του Λαυρίου

Οκτώ επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου Α.Ε., σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, μέσω πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού (τουλάχιστον 50% συν μία μετοχή) στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού.

Ειδικότερα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν τα εξής σχήματα (με αλφαβητική σειρά):

  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
  • ΙΝΤΕΡΚΑΤ Α.Ε.
  • Κοινοπραξία ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ JET PLAN SHIPPING Co LTD – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.
  • Κοινοπραξία GPH CRUISE PORT FINANCE LTD – PROMARINE S.A.
  • Κοινοπραξία OLYMPIC MARINE S.A. – MSC CRUISES S.A.
  • GULFTAINER COMPANY LTD
  • IOTC INVESTMENTS S.C.S.
  • ISRAEL SHIPYARDS INDUSTRIES LTD

Μετά την αξιολόγηση των υποβληθέντων φακέλων Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, οι υποψήφιοι που πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής θα κληθούν να συμμετάσχουν στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού, η οποία αφορά στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Η εταιρεία «Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου A.E.» (ΟΛΛ Α.Ε.) έχει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων του Λιμένα Λαυρίου, μέσω Σύμβασης Παραχώρησης που έχει συνάψει με το Ελληνικό Δημόσιο με διάρκεια 60 ετών από την έναρξη ισχύος της (ισχύει μέχρι το έτος 2062).

Η διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης ενδέχεται να παραταθεί και, εφόσον ληφθεί σχετική απόφαση, θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ, πριν από τη δημοσίευση της Πρόσκλησης για την Υποβολή Προσφορών (Request for Binding Offers) από τους επενδυτές που θα προκριθούν στη B΄ Φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Το λιμάνι του Λαυρίου αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της Αττικής και, λόγω της εγγύτητάς του με δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος αλλά και τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, προσφέρεται ιδιαίτερα για τουριστική ανάπτυξη, με δραστηριότητες όπως η κρουαζιέρα και ο ελλιμενισμός σκαφών αναψυχής.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αναφέρει το powergame.gr, στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι το λιμάνι του Λαυρίου να καταστεί μια εναλλακτική πύλη του Πειραιά, για την είσοδο τουριστών στην Αττική (και όχι μόνο). Το ΤΑΙΠΕΔ, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα περιφερειακά λιμάνια, όπου διέθεσε το 67%, στο Λαύριο έχει αποφασίσει να διαθέσει το 50% συν μία μετοχή. Με τον τρόπο αυτόν, ο στρατηγικός επενδυτής θα έχει την πλειοψηφία και τον έλεγχο του management, αλλά το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει ένα σημαντικό ποσοστό, επιδιώκοντας τη δημιουργία υπεραξιών μετά την αξιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του λιμένα.

Στα ισχυρά σημεία του ΟΛΛ είναι η ανάπτυξή του ως λιμένας κρουαζιέρας και μαρίνας. Τα στοιχεία δείχνουν τεράστια αύξηση των εισερχόμενων κρουαζιερόπλοιων και τουριστών. Το 2023 κατέβηκαν στο λιμάνι από κρουαζιερόπλοια 139.000 επιβάτες, από σχεδόν μηδενική κίνηση, που ήταν το 2020 και πιο πριν. Το 2021 οι εισερχόμενοι επιβάτες είχαν ανέλθει σε 16.000 και το το 2022 σε 95.000.

Αντίστοιχη ραγδαία αύξηση της κίνησης εμφανίζεται σε εμπορευματικό πεδίο. Η διακίνηση χύδην ξηρού φορτίου στο λιμάνι του Λαυρίου πέρυσι ανήλθε σε 70.000 τόνους, από 52.000 τόνους το 2022 και μόλις 8.000 τόνους από το 2019 και πριν. Επίσης, σημαντική άνοδος καταγράφεται και στην ακτοπλοϊκή κίνηση, όπου η διακίνηση επιβατών ανέρχεται σε περισσότερα από 500.000 άτομα τα τελευταία δύο χρόνια.

Σχετικές αναρτήσεις

Από την επίσκεψη στη Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής ,ένα σύντομο οδοιπορικό στην Τοποθεσία άλσος του Αριστοτέλη. Γεώργιος Δουβίτσας

lazaros lazaros

ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΓΛΙΑΝΏΝ ΡΑΦΉΝΑΣ.ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕΙΑ 2023

lazaros lazaros

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Μπλίνκεν – Μητσοτάκη στα Χανιά: Επιβεβαιώνεται η στενή συνεργασία των δύο χωρών

lazaros lazaros