Ανατολική Αττική
LIFESTYLEΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΑΙΡΟΣΡοή ειδήσεων

Τελικά τα πλαστικά καλαμάκια δεν καταργήθηκαν ποτέ – Γιατί τα ξαναβλέπουμε σε ράφια και καφέ;

Ανεξέλεγκτα εξακολουθούν να κυκλοφορούν τόσο στην αγορά όσο και στην εστίαση τα πλαστικά καλαμάκια μιας χρήσης, τα οποία θεωρητικά έχουν απαγορευτεί δια νόμου από το 2020.

Τέσσερα χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου και δύο ύστερα από την τελευταία προθεσμία που είχε δοθεί για να απομακρυνθούν από την αγορά, τα περισσότερα καταστήματα συνεχίζουν να σερβίρουν κρύα ροφήματα με πλαστικά καλαμάκια.

Ακόμα και η μικρή συμμόρφωση επιχειρηματιών και καταναλωτών που είχε επιτευχθεί ύστερα από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου για τη μη χρήση τους και την αντικατάστασή τους από χάρτινα καλαμάκια αποτελεί παρελθόν.

Τα πλαστικά καλαμάκια «βαφτίστηκαν» επαναχρησιμοποιούμενα.

Ξαναβρήκαν τη θέση τους στο πάνω μέρος των πάγκων και πλέον κανένας πελάτης δε ζητά συνθηματικά «από το άλλο» κάτω από τον πάγκο.

Η σήμανση για επαναχρησιμοποίηση «νομιμοποίησε» ξανά τα πλαστικά καλαμάκια, τα οποία αν και χρησιμοποιούνται μόλις για λίγα λεπτά της ώρας, παραμένουν στο περιβάλλον για εκατοντάδες χρόνια.

Εάν προσέξει κανείς τις συσκευασίες, θα δει πως ξεκάθαρα αναγράφεται σε αυτές πως το προϊόν είναι επαναχρησιμοποιούμενο καταδεικνύοντας ότι ο νόμος δεν εφαρμόστηκε ποτέ:

«Καλαμάκια ροφήματος επαναχρησιμοποιούμενα.

Μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο πιάτων έως και 50 φορές».

Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι ο καταναλωτής θα πάρει μαζί του το χρησιμοποιημένο καλαμάκι αφού πιει τον καφέ ή τον χυμό του και θα μετρά μία – μία τις φορές που το χρησιμοποιεί και το πλένει μέχρι να φτάσει τις 50, πράγμα μάλλον αδύνατο.

ΕΘΝΟΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Wall Street Jοurnal: Αυτό είναι το Αμερικανικό σχέδιο για τη μεταπολεμική Μέση Ανατολή. Ποιοί συμφωνούν, ποιοί διαφωνούν. Όλο το παρασκήνιο

lazaros lazaros

Αναστάσιος Αγγέλικας.Στην κοπή της παραδοσιακής Βασιλόπιτας 2024 της ΟΝΝΕΔ Ανατολικής Αττικής.

lazaros lazaros

Αγία Βαρβάρα: Εκρηξη χειροβομβίδας..Οι πρώτες εικόνες από την έκρηξη.

lazaros lazaros