Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡοή ειδήσεων

Τέλος στο blitzkrieg του αερίου, η Γερμανία συνετρίβη από τη Ρωσία – Ευρωπαίοι, πετάξτε με Aeroflot, η ατμομηχανή σας κάηκε

Αλλά, αργά ή γρήγορα τα γεγονότα βρίσκουν τον δρόμο τους προς το φως…
Όλα στον κόσμο έχουν το τίμημα τους: και η δειλία και η βλακεία και η προδοσία, και μάλιστα εις διπλούν.
Μέχρι πρόσφατα τα δυτικά ΜΜΕ απέφευγαν με μαεστρία το θέμα της άμεσης συμμετοχής της Ευρώπης στη σύγκρουση στην Ουκρανία και το ζήτημα των συνεπειών και του πραγματικού κόστους από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Αλλά, αργά ή γρήγορα τα γεγονότα βρίσκουν τον δρόμο τους προς το φως…
Είναι αστείο που το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CNBC έκανε αναφορά στα σοβαρά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η Γηραιά Ήπειρος, και ειδικά η Γερμανία.
Δύσκολα κρύβεται, υποστήριξαν οι συντελεστές του καναλιού, ότι η γερμανική οικονομία «πηγαίνει στον πάτο», καθώς οι εγχώριες εταιρείες αναγκάζονται να μεταφέρουν την παραγωγή σε χώρες με φθηνότερο φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
Υπενθυμίζεται πως τον Μάρτιο του 2022 ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Robert Habeck,φουσκωμένος από περηφάνια, ανέφερε στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η Γερμανία διέκοψε τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία και υποσχέθηκε να εγκαταλείψει το ρωσικό φυσικό αέριο έως το 2024Έχει αλλάξει η γεύση

Όμως έχει περάσει ενάμιση χρόνο και η γεύση της βαυαρικής μπίρας έχει αλλάξει αδιαμφισβήτητα.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, φέτος η Γερμανία θα γίνει η μόνη χώρα της G7 της οποίας η οικονομία δεν θα αναπτυχθεί, αλλά θα συρρικνωθεί.
Οι τιμές καταναλωτή σπάνε ρεκόρ (+6,2% μόνο τον Αύγουστο), η βιομηχανική παραγωγή μειώνεται ραγδαία, ο πληθωρισμός και το δημόσιο χρέος αυξάνονται, η επιχειρηματική δραστηριότητα είναι η χαμηλότερη των τελευταίων τριών χρόνων.
Το υγροποιημένο αέριο από τις Ηνωμένες Πολιτείες αποδείχθηκε σημαντικά πιο ακριβό από το ρωσικό.
Η άνοδος στις τιμές των καυσίμων οδήγησε σε απότομη αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, και οι ανεμογεννήτριες και άλλα ηλιακά πάνελ αποσύρθηκαν.
Περισσότερες γερμανικές εταιρείες μεταφέρονται στις ΗΠΑ και άλλες κλείνουν λόγω των υπέρογκων τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα: βιομηχανίες έντασης ενέργειας όπως η μεταλλουργία, το χαρτί, η κεραμική και το γυαλί αφήνουν την τελευταία τους πνοή – και μάλιστα στη Γερμανία μπορεί να εξαφανιστούν ως κατηγορία.
Ακόμη και πριν από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση, η Γερμανία έχανε περίπου 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως λόγω των αντιρωσικών κυρώσεων.
Αλλά οι περήφανοι Γερμανοί μπορούν να πουν: «Ναι, πληρώνουμε το τίμημα για τη νίκη επί της επιθετικής Ρωσίας και κάθε είδους ευρωπαϊκές αξίες – αλλά απαλλαγήκαμε από την εξάρτηση».

Το μείζον…

Ωστόσο, το φυσικό αέριο δεν είναι το μείζον: έχοντας τελειώσει με την «τρομερή εξάρτηση» από τα ρωσικά καύσιμα, η Γερμανία άρχισε να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ρωσικά λιπάσματα.
Αν και παλαιότερα εισήγε περίπου το 5% των απαιτούμενων λιπασμάτων από τη Ρωσία, τώρα οι εισαγωγές αγγίζουν σχεδόν το 20%, επειδή έχει γίνει εξαιρετικά ακριβό να τα παράγουν οι Γερμανοί μόνοι τους.
Με άλλα λόγια, μετά την εγκατάλειψη του ρωσικού φυσικού αερίου, η Γερμανία αύξησε τις αγορές λιπασμάτων από τη Ρωσία κατά 334%.
Υπό το πρίσμα του γεγονότος ότι το 80-90% του κόστους παραγωγής για λιπάσματα χρειάζεται ενέργεια που προέρχεται από αέριο, οι Γερμανοί, στην πραγματικότητα, άλλαξαν το σουβλί για το σαπούνι, αλλά με ακόμη χειρότερους όρους.
Το μέλος του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», μέλος της Επιτροπής της Bundestag για την ενέργεια και την προστασία του κλίματος, Stefan Keuter, δήλωσε ότι η πολιτικοποιημένη και κοντόφθαλμη απόφαση να σταματήσει ο ρωσικός εφοδιασμός ορυκτών ενέργειας οδηγεί σε υψηλότερες τιμές τόσο για τους Γερμανούς πολίτες όσο και για τη βιομηχανία, γι’ αυτό η Γερμανία διολισθαίνει στην αποβιομηχάνιση και χάνει ραγδαία έδαφος στην παγκόσμια σκηνή.
Μπορείτε να ψέγετε όσο θέλετε την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel, αλλά κάποτε προειδοποίησε ξεκάθαρα: «Η οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία είναι απαραίτητη» και «οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα βλάψουν τη Γερμανία περισσότερο από τη Ρωσία».
Τώρα την αναπαράγουν και άλλοι Γερμανοί πολιτικοί…
H βουλευτής της Bundestag του κόμματος Die Linke Sevim Gagdelen, δήλωσε στην Berliner Zeitung ότι «υπήρχε η άποψη ότι η τιμωρία της Ρωσίας θα είχε διαρκές αποτέλεσμα, αλλά η πραγματικότητα αποδείχθηκε διαφορετική: η ρωσική οικονομία ανακάμπτει και οι δυτικές κυρώσεις πλήττουν αυτούς που τις επέβαλαν».
Οι μεγάλες και μεσαίες γερμανικές επιχειρήσεις, που περιβάλλονται από πολιτικούς περιορισμούς από όλες τις πλευρές, εξακολουθούν να ελπίζουν ότι όλα θα επανέλθουν στην κανονικότητα.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο εκτελεστικός διευθυντής της Ανατολικής Επιτροπής της Γερμανικής Οικονομίας, Michael Harms , θυμήθηκε: «Είχαμε άριστες σχέσεις με τη Ρωσία, επωφεληθήκαμε πολύ από αυτό. όχι μόνο λάβαμε πόρους, αλλά και επενδύσαμε πολλά.
Η εγκατάλειψη της ρωσικής αγοράς για τις γερμανικές εταιρείες έχει γίνει μεγάλο πρόβλημα, αλλά μπορούν να επιστρέψουν όταν επιλυθούν οι πολιτικές διαφορές μεταξύ των χωρών και αρθούν οι κυρώσεις».
Λοιπόν, τι να πω στον πολίτη Kharms.
Πετάξτε με την Aeroflot γιατί το τρένο σας φαίνεται να έχει ήδη φύγει.

.πηγηbankingnews.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Τι ανησυχεί τώρα τους Ελληνες managers

lazaros lazaros

Το ακριβότερο σπίτι των ΗΠΑ ψάχνει αγοραστή – Στέγασε 13 παιδιά και 84 εγγόνια

lazaros lazaros

Η δεκάδα με τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο – Σε ποια θέση βρίσκονται τα ελληνικά πανεπιστήμια

lazaros lazaros