Ανατολική Αττική
ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΑΙΡΟΣΡοή ειδήσεων

Θα πλήξουν την Κύπρο τα σκάγια από τη Γάζα;-Το γεωπολιτικό και οικονομικό αποτύπωμα του πολέμου

Τις συνέπειες ή και ενδεχόμενα οφέλη που θα έχει βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα η κρίση στο Ισραήλ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, κατά της χώρας, άρχισαν να συζητούν και να καταγράφουν οι κυπριακές υπηρεσίες, μετά το αρχικό σοκ που προκάλεσε σε όλο τον κόσμο το πρωινό του Σαββάτου, η είδηση για τα εκτεταμένα τρομοκρατικά χτυπήματα σε περιοχές στα νότια της χώρας.

Αναμφίβολα, η εγγύτητα αλλά και οι άριστες σχέσεις της Κύπρου με το κράτος του Ισραήλ, επιβεβαιώνονται, μέσα από μια σειρά ενεργειών που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία 24ωρα. Η Κύπρος αποτελεί αυτή τη στιγμή, τον πιο αξιόπιστο εταίρο της Ιερουσαλήμ, στην προσπάθεια της να εξασφαλίσει την ασφάλεια, όλων όσων δεν νιώθουν ασφαλείς στη χώρα, λόγω των τυφλών χτυπημάτων των τρομοκρατών.

Οι δεκάδες έκτακτες πτήσεις από το Τελ Αβίβ προς την Κύπρο αποτελούν την πιο εύκολη και ασφαλή επιλογή για όποιον θέλει να εγκαταλείψει τη χώρα και για αυτό σε αυτό το πλαίσιο, ήδη αθλητικές ομάδες, γυναικόπαιδα και ξένοι υπήκοοι αφικνύονται καθημερινά στη Λάρνακα, από όπου στη συνέχεια, επιλέγουν εάν θα διαμείνουν στην Κύπρο, ή θα αναχωρήσουν για κάποιο άλλο προορισμό.

Την ίδια ώρα, η Κύπρος αποτελεί εναλλακτική επιλογή για εμπορικά πλοία και κρουαζιερόπλοια που είχαν ως προορισμό το λιμάνι της Χάιφα. Ήδη στο λιμάνι Λεμεσού, από τη Δευτέρα το πρωί άρχισαν να φτάνουν κρουαζιερόπλοια που θα παραμείνουν στην Κύπρο, μέχρι να επανασχεδιάσουν τον απόπλου τους, αφού εφοδιαστούν με καύσιμα, τρόφιμα κτλ.

Δεν είναι λίγοι και οι Ισραηλινοί αλλά και οι υπήκοοι τρίτων χωρών, που ήρθαν στην Κύπρο τις τελευταίες 72 ώρες, μέχρι να ηρεμήσει κάπως η κατάσταση στο Ισραήλ και διαμένουν σε ξενοδοχεία. Επιπλέον η Κυβέρνηση, έχει θέσει στη διάθεση του Ισραήλ τις υπηρεσίες της για οποιαδήποτε βοήθεια, κυρίως ιατρική χρειαστεί, λόγω των πολλών τραυματιών και της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί σε διαφορές περιοχές της χώρας, με δεδομένες μάλιστα και τις σχετικές εκτιμήσεις, ότι η κατάσταση ενδέχεται να εκτραχυνθεί.
Παράλληλα, όσο θετική και εποικοδομητική κι αν είναι η στάση της Κύπρου, αφενός η παρουσία ακόμα περισσότερων Ισραηλινών στη χώρα, σε συνδυασμό με παλαιότερες περιπτώσεις, όπου η Κύπρος, υπήρξε πεδίο δράσης τρομοκρατών, δημιουργεί αυξημένες ευθύνες και για τις κυπριακές Αρχές, που έχουν τεθεί σε επίπεδο αυξημένης επιφυλακής, αυστηροποιώντας τα μέτρα ασφαλείας σε σημεία ενδιαφέροντος, όπως τα σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα, διπλωματικές αποστολές και άλλα σημεία ισραηλινών συμφερόντων.

Συνοπτικά η Κύπρος μπορεί να εισπράξει μια σειρά από θετικά στοιχεία, λόγω του πολέμου στο γειτονικό Ισραήλ, κυρίως βραχυπρόθεσμα, σε οικονομικό επίπεδο, ενώ και μεσοπρόθεσμα, είναι πλέον αποδεκτό από όλους, πως η χώρα μας αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, αναδεικνύοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο το γεωπολιτικό της αποτύπωμα στην ανατολική Μεσόγειο.

Από την άλλη, όπως κάθε πόλεμος, έτσι κι αυτός, αναμένεται να προκαλέσει δυσχερείς οικονομικές συνθήκες, λόγω της ανασφάλειας που προκαλεί σε παγκόσμια κλίμακα, με την Κύπρο, λόγω και της εγγύτητας της με την περιοχή, να συγκαταλέγεται στις χώρες που ενδεχομένως να υπάρξουν πιο άμεσα οι συνέπειες.

Ήδη στις παγκόσμιες αγορές, άρχισαν να καταγράφονται οι πρώτες συνέπειες, αφού πυροδοτήθηκε έντονη αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, καταγράφηκε αύξηση των τιμών ενέργειας, ενώ την ανιούσα πήρε και η τιμή του χρυσού, την ώρα που το ισραηλινό νόμισμα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Όπως αναφέρει η Νατάσα Στάσινου στη Ναυτεμπορική, χθες οι δείκτες όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κινούνταν πτωτικά το μεσημέρι της Δευτέρας, με τις απώλειες πάντως να είναι συγκρατημένες. Αεροπορικές εταιρείες, τουριστικά γραφεία, χημικές βιομηχανίες και όμιλοι καταναλωτικών αγαθών δέχονται ισχυρές πιέσεις. Ωστόσο οι πετρελαϊκές επιδίδονται σε ράλι, αντισταθμίζοντας έτσι μέρος των απωλειών. Ο κλάδος ενέργειας στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 καταγράφει άνοδο 2,5%, χάρη στην απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου.  Άλμα και για τις βιομηχανίες αμυντικού εξοπλισμού, που προβλέπεται να πιάσουν «δουλειά».

Στην αγορά ενέργειας, το μπρεντ με άλμα 4% προσέγγισε τα 88 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό με ανάλογη άνοδο τα 86 δολάρια, με τα σενάρια για περαιτέρω αύξηση έως και τα 100 δολάρια, να δίνουν και να παίρνουν.

Σε ότι αφορά το περιβάλλον της κυπριακής οικονομίας, τη δεδομένη στιγμή, φαίνεται πως τα πράγματα κινούνται με θετικό πρόσημο, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο καταστροφικές θα είναι οι συνέπειες, αν ο πόλεμος, είναι αντίστοιχος με αυτόν της Ουκρανίας, που βρίσκεται ήδη στον δεύτερο χρόνο καθώς επίσης και ένταση, που «τα σκάγια» θα πιάσουν και την Κύπρο.

Είναι δεδομένο ωστόσο, πως αφενός ο τουρισμός από το Ισραήλ, που τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε ραγδαία και αφετέρου η άνθιση των ισραηλινών επενδύσεων, κυρίως σε Λάρνακα και Λεμεσό, θα πατήσουν φρένο, λόγω της ανασφάλειας που προκαλεί η πολεμική σύρραξη.

Στο πλαίσιο των επενδύσεων, το επόμενο διάστημα αναμένεται, αναλόγως και της τροπής του πολέμου, να ξεκαθαρίσει και ποιο θα είναι το μέλλον των κοινών σχεδιασμών Κύπρου-Ισραήλ και στο κομμάτι των αγωγών και την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου, αλλά και σε αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης μέσω του Euroasia Interconnector. Βέβαια, μπορεί τουλάχιστον το δεύτερο να αποτελεί για την Κύπρο μια εναλλακτική πηγή ενέργειας, ωστόσο για το Ισραήλ, εάν επιβεβαιωθούν οι σχεδιασμοί για κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στην Κύπρο, που θα στέλνει ενέργεια στο Ισραήλ, τότε ίσως να υπάρξει και μεγαλύτερη πολιτική βούληση για την κατασκευή του, αφού θα πρόκειται για ένα μείζων θέμα ενεργειακής ασφάλειας του Ισραήλ.

πηγη.reporter.com.cy

Σχετικές αναρτήσεις

Αντώνης Λουδάρος: Μου φαίνεται αστείο ότι σε μία κοινωνία που λέγονται τέρατα μάς ενοχλεί η λέξη «χοντρός»

lazaros lazaros

Σολτς: Τέλος τα πυρηνικά εργοστάσια για τη Γερμανία

lazaros lazaros

Τσιτσιπάς: Έχασε μία θέση στην παγκόσμια κατάταξη

lazaros lazaros