Ανατολική Αττική
ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣΕΛΛΑΔΑΡοή ειδήσεων

Θεσσαλονίκη: Ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη η χρήση των ηλεκτρικών πατινιών – Τι σχεδιάζουν Δήμος και Τροχαία

Άναρχη τείνει να γίνει η κατάσταση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης από τη χρήση των ηλεκτρικών πατινιών.

Επικίνδυνοι ελιγμοί ανάμεσα σε αυτοκίνητα, παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, κίνηση πάνω σε πεζοδρόμια, είσοδος σε λεωφορειολωρίδες,  χρήση ακουστικών κατά τη διάρκεια της πορείας, ενοικίαση από παιδιά κάτω των 12 ετών, «διπλοκάβαλο» (δύο άτομα σε ένα όχημα), εγκατάλειψη του πατινιού σε διαβάσεις, διασταυρώσεις, ράμπες ΑμεΑ, συνθέτουν μια εικόνα παραβατικότητας και ανομίας στους δρόμους της πόλης.

Image

Τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν αφορούν στην ασφάλεια των ίδιων των χρηστών, των οδηγών ΙΧ και δικύκλων, των πεζών, με τα τροχαία ατυχήματα με την εμπλοκή Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΕΠΗΟ) να αυξάνονται, ενώ παράλληλα δημιουργούνται ζητήματα κατάληψης του δημοσίου χώρου.

Image

Λύσεις ψάχνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης 

Ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Κώστας Τσιαπακίδης αναφέρει στην Voria.gr ότι αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη δραστηριοποιούνται 4 εταιρείες ενοικίασης Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων και μια ηλεκτρικών σκούτερ.

Επισημαίνει ότι ο Δήμος σε μια προσπάθεια να ελέγξει την κατάσταση έχει ήδη έρθει σε επαφές με εκπροσώπους των εταιρειών προκειμένου να καταρτιστεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο.

«Πριν έναν μήνα ξεκινήσαμε με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα όρια του δήμου μια διαβούλευση. Δεχθήκαμε κάποιες προτάσεις που βρίσκονται ήδη προς επεξεργασία από μια επιτροπή που συστάθηκε προκειμένου να καταρτιστεί μια κανονιστική η οποία θα τηρείται  ευλάβεια. Σε αυτήν θα προβλέπεται μεταξύ άλλων το όριο ταχύτητας, η ηλικία του χρήστη, οι χώροι όπου θα υπάρχει υποχρέωση να αφήνονται τα ηλεκτρικά πατίνια, η ενεργοποίηση κόφτη, όταν το όχημα εισέρχεται σε πεζοδρόμους κ.ά.».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιαπακίδη, οι νομικοί του Δήμου βρίσκονται σε επεξεργασία των διατάξεων έτσι ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο και με ποιους τρόπους θα μπορεί να παρέμβει η Δημοτική Δστυνομία, στις περιπτώσεις που τα συμφωνηθέντα με τις εταιρείες δεν τηρούνται.

«Δεχόμαστε πολλά παράπονα από τους δημότες και είναι θέμα χρόνου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Εκτιμώ ότι από τον Σεπτέμβριο και μετά θα υπάρχει άλλη εικόνα», τονίζει ο Αντιδήμαρχος της δημοτικής αστυνομίας.

Στοχευόμενους ελέγχους σχεδιάζει η Τροχαία

Το ζήτημα με την χρήση των ΕΠΗΟ απασχολεί τους επιτελείς της Τροχαίας Θεσσαλονίκηςκαι σύμφωνα με τις πληροφορίες της Voria.grέχουν ήδη γίνει σχετικές συσκέψεις και το επόμενο διάστημα αναμένονται στοχευόμενοι έλεγχοι στους δρόμους.

Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν πως η υπηρεσία έχει την δυνατότητα βεβαίωσης παράβασης και το κάνει στο πλαίσιο του νόμου (4784/2021), όμως σημειώνουν ότι υπάρχουν κενά και μάλιστα για «χοντρές» παραβάσεις.

Για παράδειγμα, όπως λένε, δεν ορίζει το είδους του προστίμου για την παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, για τη χρήση του ΕΠΗΟ από ανήλικο κάτω των 12 ετών, για παραβίαση μονόδρομου, κ.ά.

Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που θέτουν από πλευράς της Τροχαίας είναι ότι τα εν λόγω οχήματα δεν έχουν κανένα επίσημο έγγραφο όπως αριθμό κυκλοφορία, πινακίδες κτλ, έτσι ώστε να γίνεται εύκολα ο εντοπισμός τους όταν εμπλακούν σε κάποιο ατύχημα ή προκαλέσουν φθορές σε κάποιο αυτοκίνητο.

Να σημειωθεί ότι το πρόστιμο για τη συντριπτική πλειονότητα των παραβάσεων, όπως η μη χρήση κράνους, η διπλή η τριπλή ανάβαση, η παράνομη στάθμευση ανέρχεται στα 40 ευρώ.

Image

 

Τι προβλέπει ο Κ.Ο.Κ

Το 2021, με το Νόμο 4784, τροποποιήθηκαν διατάξεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και εισήχθη ένας νέος όρος για να περιγράψει την συγκεκριμένη κατηγορία οχήματος τα οποία όρισε ως «Ελαφριά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα».
Σε αυτά περιλαμβάνονται τα ηλεκτρικά πατίνια, τα ηλεκτρικά τροχοπέδιλα, οι ηλεκτρικές τροχοσανίδες, τα hoverboard, καθώς και τα ηλεκτροκίνητα αμαξίδια για άτομα με αναπηρία.

Με τον εν λόγω νόμο ορίσθηκαν κανόνες που αφορούν στην εισαγωγή και τις τεχνικές προδιαγραφές των οχημάτων αυτών, στην κυκλοφορία, αλλά και τις διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται στις περιπτώσεις που ο οδηγός δεν συμμορφώνεται με τον Κ.Ο.Κ.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα είναι τα 25 χλμ./ώρα.
  • Οι χρήστες ηλεκτρικών πατινιών και λοιπών ΕΠΗΟ δεν επιτρέπεται να κινούνται σε οδούς που έχουν όριο ταχύτητας πάνω από 50 χλμ./ώρα.
  • Τα ηλεκτρικά πατίνια απαγορεύεται να κινούνται σε επαρχιακές οδούς, στις μεγάλες λεωφόρους, σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας.
  • Οι χρήστες απαγορεύεται να έχουν φορούν ακουστικά στα αφτιά τους και φυσικά να μιλάνε στο κινητό τηλέφωνο, παρά μόνο με ανοικτή ακρόαση.
  • Απαγορεύεται η μεταφορά δεύτερου ατόμου.
  • Αν η μέγιστη ταχύτητά τους είναι 6 χλμ./ώρα, θεωρούνται και κυκλοφορούν ως πεζοί και επιτρέπεται η οδήγησή τους σε άτομα άνω των 12 ετών.
  • Αν έχουν ταχύτητα από 6 έως 25 χλμ./ώρα, θεωρούνται και κυκλοφορούν ως ποδήλατα. Επιτρέπεται η οδήγησή τους από 15 ετών και άνω.
  • Αν υπάρχουν ποδηλατοδρόμοι, υποχρεούνται να κινούνται στους ποδηλατοδρόμους. Διαφορετικά, οι οδηγοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν το δεξί άκρο του οδοστρώματος.
  • Τη νύκτα είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικού αντανακλαστικού γιλέκου.
  • Πρέπει να είναι εφοδιασμένα με κουδούνι, λευκό ή κίτρινο φως μπροστά και κόκκινο αντανακλαστικό φως πίσω.
  • Οι οδηγοί τους πρέπει να φορούν κράνος.
  • Σε χώρους που κυκλοφορούν πεζοί, οι οδηγοί των ΕΠΗΟ υποχρεούνται να κινούνται με ταχύτητα ανάλογη των πεζών και να τους παραχωρούν προτεραιότητα.
  • Όταν δημιουργείται εμπόδιο ή κίνδυνος, οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να οδηγούν τα ηλεκτρικά οχήματα βαδίζοντας.
    Voria

Σχετικές αναρτήσεις

Στο στόχαστρο του ΔΝΤ τα κρυπτονομίσματα – «Γι’ αυτό πρέπει να ρυθμιστούν»

lazaros lazaros

Αττική: Καρέ καρέ η δράση σπείρας που ξήλωνε χρηματοκιβώτια από επιχειρήσεις

lazaros lazaros

Τον τερματισμό της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ανακοίνωσε ο νέος Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο

lazaros lazaros