Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

Βόμβα” παραπομπής Μπάιντεν: Έρευνα ξεκινά η Βουλή. Καταγγελίες – φωτιά για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του γιού του

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καθώς η Βουλή ξεκινά έρευνα για την παραπομπή του.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν ένα από τα βασικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους, τη μομφή δηλαδή κατά του εκάστοτε προέδρου των ΗΠΑ.

Με τον τρόπο αυτό, η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία μπορούν να ελέγχουν τον εκάστοτε πρόεδρο, σε περίπτωση κατάχρησης εξουσίας ή και διαφθοράς.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Κέβιν Μακάρθι ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα μομφής κατά του Μπάιντεν, με αφορμή καταγγελίες για διαφθορά που απαιτεί βαθύτερη εξέταση.

Η παραπομπή αφορά σε  καταγγελίες περί δωροδοκίας του όταν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ με πρόεδρο τον Μπάρακ Ομπάμα

Τι ανέφερε ο Μακάρθι – Πώς αντέδρασε ο Λευκός Οίκος

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ανέφερε ότι θα δώσει εντολή στους προέδρους των επιτροπών της Βουλής να ηγηθούν της έρευνας για την παραπομπή.

Οι επιτροπές ήδη εργάζονται από κοινού εδώ και μήνες σε διάφορες έρευνες που σχετίζονται με την οικογένεια Μπάιντεν και δεν έχουν ακόμη συνδέσει άμεσα τον πρόεδρο με κάποια από αυτές.

«Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι η δίωξη δεν είναι ο στόχος», δήλωσε πρόσφατα στους δημοσιογράφους ο βουλευτής Darrell Issa, ανώτερος Ρεπουμπλικάνος στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, ένας από τους υπεύθυνους της επιτροπής που έχει αναλάβει τη διερεύνηση του Μπάιντεν.

«Η δίωξη είναι ένας τρόπος να πούμε ότι δεν πρόκειται για μια νομοθετική εποπτεία, αλλά στην πραγματικότητα για μια εποπτεία πιθανών αδικημάτων.»

Ο Λευκός Οίκος σχολίασε την προσπάθεια του Μακάρθι ως «ακραία πολιτική» και μάλιστα στη χειρότερη εκδοχή της, ενώ σημείωσε πως από ότι φαίνεται ο πρόεδρος της Βουλής υπέκυψε στην πίεση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων ερευνούν τον πρόεδρο εδώ και 9 μήνες και δεν έχουν βρει κανένα στοιχείο για αδίκημα», ανέφερε σε δήλωσή του ο Ίαν Σαμς, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Το έχουν πει και οι ίδιοι οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές του.»

Κέβιν Μακάρθι – πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

Πώς ξεκινά μία έρευνα για την πρόταση μομφής

Το Σύνταγμα προβλέπει την διενέργεια μίας έρευνας μομφής, χωρίς την διενέργεια ψηφοφορίας. Η έρευνα αυτή αναζητά πιθανά αδικήματα που έχουν πραγματοποιηθεί από ομοσπονδιακούς αξιωματούχους, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αν βρεθούν αδιάσειστες αποδείξεις για το οποιοδήποτε αδίκημα, η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει την αρμοδιότητα να ασκήσει δίωξη κατά του προέδρου των ΗΠΑ και στην συνέχεια, η Γερουσία έχει την αρμοδιότητα να καταδικάσει και να απομακρύνει ομοσπονδιακούς αξιωματούχους από το αξίωμα τους.

Μόλις ολοκληρωθεί μια έρευνα μομφής, η Βουλή αναθέτει παραδοσιακά στην Επιτροπή Δικαιοσύνης -την επιτροπή που είναι εξουσιοδοτημένη να εισάγει άρθρα μομφής- να διεξάγει ακροάσεις και να συντάξει κατηγορίες μομφής.

Μμέχρι σήμερα κανένας πρόεδρος δεν έχει αναγκαστεί ποτέ να εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο μέσω μομφής. Ωστόσο, ο Νίξον παραιτήθηκε το 1974, καθώς η Βουλή ετοιμαζόταν να διεξάγει ψηφοφορία υπέρ της καθαίρεσης του από το αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ.

Γιατί οι Ρεπουμπλικάνοι εκκινούν την διαδικασία έρευνας κατά του Μπάιντεν

Από την ημέρα που οι Ρεπουμπλικάνοι απέκτησαν πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ερευνούν τον Μπάιντεν και τον γιο του, λέγοντας πως εμπλέκονται σε σκάνδαλο διαφθοράς. Οι ισχυρισμοί αυτοί απηχούν εκείνους του Τραμπ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι εστίασαν τις έρευνες τους σε  μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία προς το FBI, η οποία ισχυριζόταν ότι υπήρχε σχέδιο δωροδοκίας στο οποίο εμπλέκεται ο Μπάιντεν όταν ήταν αντιπρόεδρος.

Ο ισχυρισμός περί δωροδοκίας, ο οποίος προέκυψε το 2019 και αποτέλεσε μέρος της πρώτης παραπομπής του Τραμπ, σχετίζεται με τον ισχυρισμό ότι ο Μπάιντεν πίεσε την Ουκρανία να απολύσει τον κορυφαίο εισαγγελέα της, προκειμένου να σταματήσει μια έρευνα για την Μπουρίσμα, την εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου στην οποία ο Χάντερ Μπάιντεν ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Οι Δημοκρατικοί επανέλαβαν ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης διερεύνησε τον ισχυρισμό για την Μπούρισμα όταν ο Τραμπ ήταν πρόεδρος και έκλεισε το θέμα μετά από οκτώ μήνες, βρίσκοντας «ανεπαρκή στοιχεία» για να το συνεχίσει.

Άλλες χώρες πίεζαν επίσης για την απόλυση του Ουκρανού αξιωματούχου, θεωρώντας τον διεφθαρμένο. Και ένας πρώην επιχειρηματικός εταίρος του Χάντερ Μπάιντεν κατέθεσε στο Κογκρέσο ότι ο ισχυρισμός περί δωροδοκίας είναι αναληθής.

Εάν ο Μπάιντεν καταδικαστεί από τη Γερουσία, θα είναι ο πρώτος πρόεδρος που θα απομακρυνθεί ποτέ από το αξίωμά του. Όμως ένα τέτοιο αποτέλεσμα φαίνεται τραβηγμένο, δεδομένου ότι οι Δημοκρατικοί έχουν πλειοψηφία 52-48.

πηγη:iependitislive.gr

 

Σχετικές αναρτήσεις

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αρχαία πόλη με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής

lazaros lazaros

Τ. Ερντογάν: Αντιστασιακή οργάνωση η Χαμάς, δίνει μάχη για τα εδάφη της – Τι είπε για τη Μονή της Χώρας

lazaros lazaros

Θύμα Τροχαίου Μικρή Αλεπουδίτσα στη Χαλκιδική

lazaros lazaros