Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΑΙΡΟΣΡοή ειδήσεων

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: «Η φωτιά σκοτώνει τα πάντα» Αυτόχθονες πληθυσμοί του Αμαζονίου – Σήμερα σκοτώνει τα φυτά, σε λίγο θα είμαστε εμείς.

Ο Raimundinha Rodrigues Da Sousa διευθύνει την εθελοντική πυροσβεστική υπηρεσία για την ιθαγενή κοινότητα Caitu στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας.

Η γη τους υποτίθεται ότι προστατεύεται από το σύνταγμα της Βραζιλίας .

Όμως έχει πάρει φωτιά για περισσότερες από 15 μέρες.

Για την ταξιαρχία της, ο αγώνας τους είναι προσωπικός.

«Σήμερα σκοτώνει τα φυτά, σε λίγο θα είμαστε εμείς, γιατί εισπνέουμε τόσο πολύ», λέει.

«Είναι μια πολύ επιθετική φωτιά που σκοτώνει ό,τι έρχεται στο δρόμο της».


Η Raimundinha Rodrigues Da Sousa λέει ότι η ιθαγενής κοινότητά της κινδυνεύει από την εισπνοή τόσο πολύ καπνού

Ο πατέρας της, Ademar, μας λέει ότι ο συνεχής καπνός του έχει προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα.

«Αν συνεχιστούν αυτές οι πυρκαγιές, εμείς οι ιθαγενείς θα πεθάνουμε».

«Δεν μπορώ να κοιμηθώ λόγω έλλειψης αέρα. Με ξυπνάει, νιώθω ότι πνίγομαι», λέει.

Getty Images Πυρκαγιά στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου

Περισσότερα από 62.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα τροπικού δάσους του Αμαζονίου έχουν καεί ήδη φέτος

Ο Αμαζόνιος είχε τις χειρότερες δασικές πυρκαγιές των τελευταίων δύο δεκαετιών. Πάνω από 62.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουν καεί ήδη φέτος – μια περιοχή μεγαλύτερη από χώρες όπως η Σρι Λάνκα ή η Κόστα Ρίκα.

Ο κόσμος βασίζεται στον Αμαζόνιο για να απορροφήσει μεγάλο μέρος του άνθρακα του. Αυτές οι πυρκαγιές σημαίνουν ότι τώρα εκπέμπει η ίδια ποσά ρεκόρ.

Οι περισσότερες πυρκαγιές εδώ πυροδοτούνται παράνομα από ανθρώπους, σύμφωνα με επιστήμονες, την Ομοσπονδιακή Αστυνομία και την κυβέρνηση: υλοτόμοι και ανθρακωρύχοι που θέλουν να εκμεταλλευτούν τη γη στον Αμαζόνιο ή αγρότες που τη μετατρέπουν σε βοσκότοπο.

Είναι πολύ πιο σπάνιο οι πυρκαγιές να συμβαίνουν φυσικά στο υγρό, τροπικό τροπικό δάσος.

Πολλές πυρκαγιές καταπατούν προστατευόμενα αποθέματα ή γη των ιθαγενών, είτε φεύγοντας κατά λάθος από τον έλεγχο, είτε ορίζονται από τους ανθρώπους ως σκόπιμες απόπειρες αρπαγής γης.

Η Raimundinha λέει ότι όταν η ταξιαρχία της φτάνει στο σημείο της πυρκαγιάς, βρίσκουν συχνά μπουκάλια βενζίνης και σπίρτα.

Καθώς μιλάει, εντοπίζει άλλο ένα στόμιο καπνού από μερικά δέντρα. Είναι σίγουρη ότι ξεκίνησε εσκεμμένα, καθώς μόλις είχαν σβήσει τις φωτιές εκεί και δημιούργησαν ένα φυσικό φράγμα για να σταματήσει την εξάπλωσή της, αφαιρώντας τυχόν ξηρή βλάστηση από την περιοχή.

Η ομάδα της πάει να ερευνήσει. Καθώς πλησιάζουμε, υπάρχει μια χαρακτηριστική μυρωδιά καπνού.

Το τοπίο στο δρόμο προς τη φωτιά μοιάζει με νεκροταφείο δέντρων, γκρεμισμένα και μαυρισμένα στο σύνολό τους.

Το τροπικό δάσος εδώ μετά βίας αξίζει το όνομά του. Τα δέντρα που στέκονται ακόμη είναι απανθρακωμένα και παραμορφωμένα σαν καμένα σπιρτόξυλα. Το έδαφος είναι επικαλυμμένο με λευκή σκόνη σαν τα υπολείμματα ενός μπάρμπεκιου.

Η ομάδα της προσπαθεί να σβήσει τις φλόγες με εύκαμπτους σωλήνες που χρησιμοποιούν για να ψεκάζουν νερό, στερεωμένοι σε μικρά πλαστικά δοχεία που φορούν σαν σακίδια. Το νερό είναι περιορισμένο, επομένως πρέπει να είναι επιλεκτικά.

Το πρόβλημα είναι ότι μόλις σβήσει το ένα, ξεκινά το άλλο.

Ο αρχηγός των ιθαγενών, Ze Bajaga, λέει ότι η πλειονότητα αυτών των πυρκαγιών είναι εμπρησμοί, που πυροδοτούνται από ανθρώπους που «δεν θέλουν πλέον την ευημερία της ανθρωπότητας ή της φύσης».

Κατηγορεί την έλλειψη «ανθρωπιάς».
Zé Bajaga
Ο Zé Bajaga, ένας ιθαγενής αρχηγός, λέει ότι πολλές από τις πυρκαγιές προκαλούνται από εμπρησμό

Τα τελευταία χρόνια, η αποψίλωση των δασών έχει επιβραδυνθεί στον Αμαζόνιο. Όμως, παρά τις προσπάθειες καταστολής από τις κρατικές αρχές, η ανομία εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη και η κρατική παρουσία είναι ελάχιστη.

Μέρος του Amazon ανήκει σε ιδιώτες ή εταιρείες. Οι ιδιώτες προορίζονται να διατηρήσουν το 80% του τροπικού δάσους στη γη τους βάσει νόμου και μπορούν να αναπτύξουν το υπόλοιπο 20%. Αλλά αυτό δεν είναι καλά αστυνομευμένο.

Μέρος της γης έχει ταξινομηθεί ως κρατικό προστατευόμενο καταφύγιο ή ως γηγενές καταφύγιο. Ωστόσο, κάποια γη είναι εντελώς ακαθόριστη – που σημαίνει ότι δεν είναι ιδιωτική ιδιοκτησία κανενός, και επίσης δεν έχει προστατευθεί ως αποθεματικό.

Αυτές οι περιοχές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις αρπαγές γης. Όπου οδηγείτε ή πετάτε στα νότια της πολιτείας Amazonas, ορυχεία, υλοτόμοι και αγροκτήματα είναι ορατά.

Ο Dorismar Luiz Baruffi, ένας αγρότης σόγιας με έδρα την πόλη Humaitá της Αμαζόνας, έχει τη γη του εδώ και πολλά χρόνια.

Είναι κατά των πυρκαγιών, αλλά μπορεί να εξηγήσει γιατί η γεωργία έχει «εκραγεί» στον Αμαζόνιο.
Dorismar Luiz Baruffi
Ο Dorismar Luiz Baruffi λέει ότι υπάρχει ακόμη πολλή γη προς καλλιέργεια στις Αμαζόνες

Στο επίκεντρο του επιχειρήματος του, και άλλων, είναι η πεποίθηση ότι περισσότερη γη πρέπει να είναι παραγωγική, όχι απλώς να προστατεύεται.

«Η αύξηση του πληθυσμού έχει αυξήσει τις φυτεύσεις εδώ. Ξεκίνησα εδώ γιατί η περιοχή είναι καλή, βρέχει καλά εδώ», εξηγεί.

«Πιστεύω ότι αν εργάζεσαι εντός του νόμου, δεν υπάρχει πρόβλημα. Είναι ένα μέρος που παρέχει φαγητό. Είναι ένα κράτος που μπορεί να παράγει πολλά. Νομίζω ότι υπάρχει ακόμα πολλή γη να καλλιεργηθεί εδώ στην Αμαζόνα».

Ωστόσο, η αποψίλωση των δασών είναι κακή και για τους αγρότες. Όσο λιγότερα δέντρα υπάρχουν, τόσο λιγότεροι υδρατμοί εκπέμπονται για να δημιουργήσουν βροχή για τις καλλιέργειές τους – κάτι που ορισμένοι αγρότες καίνε τη γη τους για να δημιουργήσουν χώρο.

«Τα πήγαμε άσχημα φέτος λόγω της ξηρασίας», λέει.
Η ραγισμένη γη δείχνει την έκταση της ξηρασίας στην περιοχή
Η Βραζιλία βιώνει επίσης αυτή τη στιγμή τη χειρότερη ξηρασία της ποτέ

Οι πυρκαγιές μπορεί να προκαλούνται κυρίως από ανθρώπους, αλλά έχουν επιδεινωθεί από τη χειρότερη ξηρασία στη Βραζιλία , η οποία έχει μετατρέψει τη συνήθως υγρή βλάστηση σε ξηρό κουτί.

Η ξηρασία έχει δει τη στάθμη των ποταμών να πέφτει σε ιστορικά χαμηλά, και σχεδόν το 60% της χώρας βρίσκεται υπό πίεση από την ξηρασία.

Τα ποτάμια, εν μέρει, είναι πλέον εντελώς στεγνά και θυμίζουν ξεραμένη έρημο.

Ο João Mendonça και η κοινότητά του ζουν δίπλα στο ποτάμι. Αλλά η ξηρή κοίτη του ποταμού σημαίνει ότι δεν μπορούν πλέον να ταξιδεύουν στο νερό, που σημαίνει ότι είναι αποκομμένοι από τις κοντινές πόλεις και πόλεις.

Κάθε μέρα, τα ξημερώματα, πρέπει τώρα να ταξιδεύουν με τα πόδια στην πλησιέστερη πόλη για να γεμίσουν δεξαμενές με νερό.

Εδώ, μπορείτε να εντοπίσετε δελφίνια να ξεπροβάλλουν από το ποτάμι και μπλε μακάους να πετούν από πάνω.

Αλλά ο João και οι συγχωριανοί του πρέπει στη συνέχεια να το μεταφέρουν στις πλάτες τους στην κοινότητά τους, καίγοντας τα πόδια τους στη ραγισμένη ξερή κοίτη του ποταμού και περιστασιακά περνώντας νεκρή ζωή στο ποτάμι σαν χελώνες.

Κάνουν αυτό το ταξίδι πολλές φορές την ημέρα σε καύσωνα.

«Είναι η χειρότερη ξηρασία που έχω δει ποτέ στη ζωή μου», λέει ο João. «Έχει φέρει πολλές συνέπειες… η απουσία φαγητού στο τραπέζι των κατοίκων του ποταμού. Τα ψάρια έχουν φύγει».

«Μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες είναι η πρόσβαση στην πόλη, τώρα το ποτάμι είναι στεγνό. Υπάρχουν ηλικιωμένοι, άνθρωποι με χρόνιες ασθένειες που πρέπει να κάνουν αυτό το ταξίδι».

BBC

Σχετικές αναρτήσεις

Ναύπλιο: 14χρονος έπεσε από τις κερκίδες του γηπέδου

lazaros lazaros

ΟΛΟΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ!

lazaros lazaros

Γερμανία: 24ωρα Μικρά χωρίς υπαλλήλους αυτοματοποιημένα σούπερ μάρκετ.

lazaros lazaros