Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΡοή ειδήσεων

Ζάκυνθος: Ολοκληρώθηκε η μελέτη του ΕΜΠ για την διάσωση του Ναυαγίου

Ο αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνος Καποδίστριας μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την παραλία Ναυάγιο στην Ζάκυνθο και την ανάγκη να υπάρξουν εργασίες συντήρησης τόσο στο πλοίο όσο και στην παραλία.

«Επιτέλους με το Ναυάγιο έγινε μία μεγάλη κινητοποίηση, γιατί το Ναυάγιο βρίσκεται εκεί 40 χρόνια.
Τα τελευταία 15-20 χρόνια δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

Αυτό που μας συγκινεί είναι ότι η πατίνα του χρόνου φαίνεται πάνω στο σκάφος και αυτό που μας επηρεάζει αρνητικά είναι ότι δεν γίνεται τίποτα για την χρηματοδότηση για την διατήρησή του», είπε αρχικά.

«Τον Φεβρουάριο με κάλεσε ο Πρύτανης του ΕΜΠ, ο κ. Χατζηγεωργίου, και με ενημέρωσε ότι ομάδα καθηγητών του ΕΜΠ θα έρθει στη Ζάκυνθο προκειμένου ανιδιοτελώς να κοιτάξει την περιοχή και το σκάφος.

Το Ναυάγιο έχει δυο σημεία βασικά: το ένα είναι το Ναυάγιο η θαλάσσια περιοχή και το άλλο είναι ο γκρεμός που είναι 15ο μέτρα και το βλέπουμε από πάνω.

Άρα θα πρέπει, να διορθωθεί το σκάφος, που αρχίσει και καταστρέφεται από τον καιρό και την κλιματική αλλαγή, το άλλο πρόβλημα είναι η άμμος που αρχίζει και λιγοστεύει λόγω του μεγάλου κυματισμού, τρίτον πρέπει να βρεθούν σημεία θέασης από το πάνω μέρος και 4ον και βασικό, θα πρέπει να υπάρχει ένα οραματικό πλαίσιο για να δούμε το Ναυάγιο πως θα είναι τα επόμενα χρόνια και αν θα υπάρχει», συμπλήρωσε ο κ. Καποδίστριας.

«Στα 3-4 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός του έργου»

Ο κ. Καποδίστριας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην χρηματοδότηση του έργου.

«Η πρόταση του ΕΜΠ είναι να κάνει τις απαιτούμενες εργασίες, ο προϋπολογισμός είναι στα 3-4 εκ. ευρώ προκειμένου το Ναυάγιο μνα διατηρηθεί για τα επόμενα 20 χρόνια. δεν θα αλλάξει το καράβι, αλλά να γίνει μια συντήρηση.

Για εμάς και για όλη την Ελλάδα, έχει πολιτιστική αξία.

Καλό είναι να υπάρχει κάπου και η ιστορία αυτού του πλοίου που είχε συμμετάσχει μεταξύ άλλων και στην απόβαση της Νορμανδίας.

Θα υπάρχουν και ζώνες για τον κόσμο, που θα μπορεί να κάνει μπάνιο.
Το ΕΜΠ έχει κάνει μελέτη και για την μεταφορά άμμου και να μεγαλώσει η παραλία.

Το καράβι έπεσε στα βράχια, είχε βράχια εκεί, και μετά δημιουργήθηκε η παραλία.

Αν υπάρχει η χρηματοδότηση των 3-4 εκ. ευρώ το έργο μπορεί να γίνει και σε 3 μήνες.

Δεν έχει εξασφαλιστεί αυτή η χρηματοδότηση ακόμα. Τόσα χρόνια από το Ναυάγιο δεν εισπράττει τίποτα ούτε το κράτος ούτε η Περιφέρεια», υπογράμμισε.

Και συνέχισε: «Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος να διαχειριστεί την περιοχή και το Ναυάγιο.

Ο Δήμος έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον για την διαχείριση του Ναυαγίου. από τα κοντινά μέρη το εισιτήριο είναι 25 ευρώ από την πόλη είναι πάνω από 30 ευρώ».

Το δεύτερο τοπόσημο της Ελλάδος παγκοσμίως το Ναυάγιο

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπ. Οικονομικών επεσήμανε πως, «το Ναυάγιο είναι το δεύτερο τοπόσημο παγκοσμίως της Ελλάδος μετά την Ακρόπολη.

Πρέπει όλοι να συνεργαστούν στο νησί, είναι μια υπόθεση πολλών ετών που δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Αν δεν γίνει κάτι σε 5-6 χρόνια δεν θα υπάρχει αυτό το τοπόσημο και το 1 εκ. τουριστών μπορεί να μειωθεί.

Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες, μην περιμένουμε να βάλει τέλος το κράτος, θα μπορούσε ο δήμος να αναλάβει μια πρωτοβουλία, να εφαρμόσει ένα τέλος μισό ευρώ, στα δημοτικά του τέλη. Αλλά και οι τουρίστες».

 

Σχετικές αναρτήσεις

Συναγερμός σε ΕΥΠ και Λιμενικό Λαυρίου.– Εντόπισαν σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια χάπια πρεγκαμπαλίνης

lazaros lazaros

Ποιοι επιχειρηματίες μετείχαν στα τετ α τετ με ινδικούς ομίλους

lazaros lazaros

Λύκειο των Ελληνίδων Ραφήνας. ” Ελιάν, ζωή μέσα από τα συντρίμμια” Ρένα Μαραζιώτη, “1922, με το κλειδί στον κόρφο” Ανθούλα Βαλβουρέλλη,!

lazaros lazaros