Ανατολική Αττική
ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣΕΛΛΑΔΑΡοή ειδήσεων

Εγκαινιάστηκε σήμερα από τον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Κορωπίου – Παιανίας

Εγκαινιάσθηκε σήμερα, Τρίτη 23 Απριλίου 2024, το νέο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου – Παιανίας (ΚΕΛΚΠ), από τον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά, τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ Γιώργο Στεργίου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας Χάρη Σαχίνη, παρουσίατης Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Βίκυ Καβαλλάρη και των Δημάρχων Κρωπίας και Παιανίας, Δημήτριου Κιούση και Ισίδωρου Μάδη.


Το έργο, προϋπολογισμού 112,9 εκατ. ευρώ, κατασκευάστηκε μέσα από την αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Αττικής με Φορέα Λειτουργίας την ΕΥΔΑΠ, στο πλαίσιο σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ των δυο εμπλεκόμενων φορέων και του Δήμου Κρωπίας.

Στη σημερινή τελετή εγκαινίων παρευρέθηκαν επίσης, ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, Βουλευτές της Ανατολικής Αττικής, μεταξύ των οποίων οι: Γιώργος Βλάχος και Βασίλης Οικονόμου, Περιφερειακοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας Κ/Ξ ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ – ΑΑΓΗΣ ΑΕ.


Πρόκειται για ένα έργο – ορόσημο για την Ανατολική Αττική, που θα αλλάξει σημαντικά την εικόνα της, αναβαθμίζοντας τα περιβαλλοντικά δεδομένα της περιοχής, συμβάλλοντας στην ολοκληρωμένη διαχείριση του νερού (κυκλική οικονομία) και αποδίδοντας προστιθέμενη αξία τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων.


Σ
την ομιλία του ο Περιφερειάρχης Αττικής επεσήμανε:

«Το ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή για την Ανατολική Αττική», υπογραμμίζοντας ότι: «Με ολιστικές παρεμβάσεις αναβαθμίζουμε την Ανατολική Αττική, μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες οικιστικά και οικονομικά περιοχές της χώρας μας, που αλλάζει με έργα τα οποία προστατεύουν το περιβάλλον και τις θάλασσες της ευρύτερης περιοχής, με έργα που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητάς της». Ηλειτουργία της μονάδας, συμπλήρωσε, η οποία εντάσσεται στη μεγαλύτερη περιβαλλοντική παρέμβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα, αποτελεί τμήμα των μεγάλων έργων που υλοποιεί στην περιοχή η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ και τους οικείους Δήμους, στο πλαίσιο μιας ισχυρής συνεργασίας για την προστασία του περιβάλλοντος και την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων της Αττικής.

Στα έργα αυτά, που αναδεικνύουν την προτεραιότητα μας να δημιουργήσουμε μια πράσινη και ανθρώπινη Αττικήσυμπεριλαμβάνεται η δημιουργία τριών νέων εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και περισσότερων από 1.000 χιλιόμετρα δικτύου αποχέτευσης στην ευρύτερη περιοχή.


Και θέλω να δεσμευτώ ότι δεν σταματάμε εδώ.

Το σχέδιο μας για την επόμενη πενταετία προβλέπει ξεκάθαρα ότι συνεχίζουμε να επενδύουμε σε πράσινες πολιτικές και έργα, με ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Συνεχίζουμε ακόμη πιο δυναμικά, για ένα ακόμη πιο ελπιδοφόρο και πιο πράσινο μέλλον»,κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Η ταυτότητα του έργου


 Η λειτουργία του ΚΕΛ – ΚΠ έρχεται να δώσει λύση σε ένα μείζον πρόβλημα της περιοχής, που χρονίζει από τα μέσα της δεκαετίας του ’80.
Πέραν από τους δύο Δήμους (Κορωπίου – Παιανίας), από το ΚΕΛ – ΚΠ εξυπηρετούνται επιπροσθέτως οι οικισμοί Γλυκά Νερά, Νότια Παλλήνη και Κάντζα, καθώς και η παραλιακή ζώνη των Δήμων Κρωπίας και Σαρωνικού. Συνολικά, έως το 2049, αναμένεται να εξυπηρετούνται 125.000 κάτοικοι.  
 Το υδάτινο παράγωγο από την επεξεργασία των αστικών λυμάτων μπορεί άμεσα να διατεθεί για την άρδευση των παρακείμενων περιαστικών καλλιεργειών στην πεδιάδα των Μεσογείων, επιτυγχάνοντας σημαντική οικονομία υδάτινων πόρων και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
 Παράλληλα, προωθείται η υλοποίηση ενός εκτεταμένου δικτύου αποχέτευσης στην Νοτιοανατολική Αττική, το οποίο θα εξυπηρετήσει δεκάδες χιλιάδες κατοίκους, ενώ θα μειώσει τα πρόστιμα που καταβάλλονται λόγω ανυπαρξίας σύνδεσης με κεντρικό σύστημα αποχέτευσης.

Επισημαίνεται πως συνολικά τα έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων σε όλη την Ανατολική Αττική, είναι προϋπολογισμού 420 εκ. ευρώ από πόρους δύο Ταμείων του ΕΣΠΑ 2014-2020 (Ταμείο Συνοχής και Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) – ποσό που, μαζί με το ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας, υπερβαίνει το μισό δις ευρώ.


Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Στεργίου, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Με το έργο αυτό συμβάλλουμε ουσιαστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, σταματάμε την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και ενισχύουμε τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής με την καινοτομία της άρδευσης από επανάκτηση νερού».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χαράλαμπος Σαχίνης, αναφερόμενος στο έργο τόνισε:

«Αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη πορεία ολοκλήρωσης για τα έργα αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική. Έργα που είναι ένα μέρος του απαιτητικού επενδυτικού σχεδίου που υλοποιεί η ΕΥΔΑΠ, που αγγίζει τα 2 δις. ευρώ, με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανθεκτικότητα στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Κιούσης δήλωσε:

«Εγκαινιάσαμε σήμερα το μεγαλύτερο υγειονομικό και περιβαλλοντικό έργο που έγινε στην περιοχή μας, ένα έργο που περίμεναν οι πολίτες περίπου 40 χρόνια. Είμαι ικανοποιημένος και περιμένω τις εξελίξεις τόσο για την επαναχρησιμοποίηση του νερού όσο και για τη συγχρηματοδότηση των εσωτερικών συνδέσεών του».

Τέλος, ο Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης επεσήμανε:


«Με μεγάλη χαρά εγκαινιάσαμε το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων. Θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Αττικής, προσωπικά τον περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο, γιατί πέρασε την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δίνοντας το «πράσινο» φως προκειμένου να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες συνολικά της ανατολικής Αττικής».

Μετά το πέρας της τελετής, ακολούθησε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του ΚΕΛΚΠ και ενημέρωση για τις διαδικασίες που ακολουθούνται.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
https://www.patt.gov.gr/

 

 

Σχετικές αναρτήσεις

10 σπουδαίες επιστήμονες που άλλαξαν τον κόσμο

lazaros lazaros

Wall Street: Όλες οι προβλέψεις έπεσαν έξω – Ήρθαν… τα πάνω κάτω

lazaros lazaros

Σε εξηγήσεις για εξαπάτηση εκλογέων καλούνται 11 βουλευτές των «Σπαρτιατών»

lazaros lazaros