Ανατολική Αττική
LIFESTYLEΕΛΛΑΔΑΡοή ειδήσεων

6 προορισμοί στην Ελλάδα για χειμερινές διακοπές με παιδιά

Μπορεί τα Χριστούγεννα να είναι η τέλεια αφορμή για μία αξέχαστη, και πολύ γιορτινή, οικογενειακή απόδραση, ωστόσο, η αλήθεια είναι πως κάθε Σαββατοκύριακο του χειμώνα μπορεί να αποτελέσει την τέλεια αφορμή για να ξεφύγουμε από τις συνήθειες της καθημερινότητας μαζί με τα παιδιά μας. Και παρά τους πιο «προβλέψιμους» προορισμούς στη λίστα με όλα αυτά τα μέρη που θα θέλαμε να επισκεφτούμε, χειμώνας στην Ελλάδα δεν σημαίνει, απαραίτητα, χουχουλιάρικες βραδιές δίπλα στο τζάκι και διαμονή σε πέτρινους ξενώνες γραφικών οικισμών. Αν και σίγουρα σημαίνει και αυτό.
Μερικές θαυμάσιες επιλογές για την επόμενη οικογενειακή μας απόδραση έχουν σαν βασικό γνώμονα την επιθυμία μας για γνώση και διασκεδαστικές δραστηριότητες που μπορούμε να απολαύσουμε όλοι μαζί για πρώτη φορά. Ή έχουν σαν κοινό παρονομαστή την πιο ουσιαστική επαφή των παιδιών με τη φύση και την ενίσχυση της αγάπης τους για τα ζώα και το φυσικό μας περιβάλλον που είναι, έτσι κι αλλιώς, τόσο πολύτιμο.

Ένα υπέροχο αυτοσχέδιο πάρκο, ένας από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, μερικά μαγευτικά χωριά μέσα σε ένα καταπληκτικό, καταπράσινο τοπίο και 3 πόλεις αληθινά «κοσμήματα», με μπόλικη ιστορία και αμέτρητες ομορφιές, μάς περιμένουν τους επόμενους μήνες για μία διαφορετική απόδραση που πραγματικά έχει να προσφέρει κάτι μοναδικό σε κάθε μέλος της οικογένειας μας ξεχωριστά.

Παύλιανη

Στις κατάφυτες πλαγιές του όρους Οίτη, σε υψόμετρο 1.040 μέτρων, υπάρχει η πανέμορφη, καταπράσινη Παύλιανη της Φθιώτιδας. Ένας τόπος που έχει καταφέρει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να γίνει αγαπημένος προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου και λατρεμένη στάση για τους κατοίκους της πρωτεύουσας, αφού απέχει μόλις δυόμισι ώρες με το αυτοκίνητο από την Αθήνα. Στο επίκεντρο της Παύλιανης ένα θαυμάσιο αυτοσχέδιο πάρκο, γεμάτο με διασκεδαστικές DIY δραστηριότητες που έχουν την υπογραφή των ανθρώπων της περιοχής. Αυτή τη στιγμή το υπέροχο πάρκο της Παύλιανης είναι ένας σχεδόν αναπόφευκτος σταθμός, ειδικά για όσους ταξιδεύουν με παιδιά, σε ένα φανταστικό φυσικό περιβάλλον ακριβώς δίπλα στις πηγές του ποταμού Ασωπού.

Θα περπατήσετε σε πανέμορφα, οργανωμένα μονοπάτια με εξαιρετική σηματοδότηση και θα δείτε μοναδικά αξιοθέατα που αποτελούν από μόνα τους έναν λόγο για να ταξιδέψει κανείς μέχρι εδώ. Από το Μουσείο Υδροκίνησης μέχρι τον διάσημο Σιδερένιο Θρόνο, φόρο τιμής στον υπερδιάσημη τηλεοπτική σειρά «Game of Thrones», αλλά και τα αυτοσχέδια μουσικά όργανα που ξετρελαίνουν τα παιδιά με τους δυναμικούς τους ήχους, το πάρκο της Παύλιανης προσφέρεται ακόμα και για μία συναρπαστική μονοήμερη απόδραση μέσα στα δάση της ορεινής Φθιώτιδας.

Πλατάνια, καρυδιές, καστανιές και οι εντυπωσιακοί καταρράκτες του Ασωπού σάς περιμένουν σε ένα καταπράσινο τοπίο, που μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής. Στην περιοχή υπάρχουν και πραγματικά πολλά καταλύματα για κάθε γούστα και προϋπολογισμό, οπότε το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα δυσκολευτείτε να κλείσετε τη διαμονή σας.

Δελφοί

Ένας από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους ολόκληρης της Ελλάδας συγκαταλέγεται, χωρίς αμφιβολία, ανάμεσα στους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς που μπορεί να επισκεφθεί μία οικογένεια που ταξιδεύει με μικρά παιδιά.

Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι για να επισκεφθεί κανείς τους Δελφούς. Το μοναδικό, καταπράσινο τοπίο που περιτριγυρίζει τα αρχαία ερείπια γίνεται «ένα» με την παμπάλαια ιστορία αυτού του τόπου που μοιάζει να μεταφέρει στον επισκέπτη μία ενέργεια μοναδική και απερίγραπτη. Μία αίσθηση που δικαιολογεί με έναν τρόπο κάπως ανεξήγητο την πεποίθηση που είχαν οι αρχαίοι Έλληνες πως αυτός ήταν ο ομφαλός ολόκληρου του κόσμου.

Θα απολαύσετε την ακαταμάχητη ομορφιά που αποπνέουν ακόμα και σήμερα τα απομεινάρια των αρχαίων ναών και θα έχετε την ευκαιρία να αφηγηθείτε κατανοητά, με απλά λόγια στα παιδιά σας τι ήταν ακριβώς σήμαιναν οι Δελφοί για την κοινωνία της αρχαίας Ελλάδας. Παράλληλα, θα έχετε τη δυνατότητα να περιπλανηθείτε σε ένα φυσικό τοπίο απαράμιλλης γοητείας, με τη μικρή κοιλάδα του ποταμού Πλείστου να βρίσκεται μία ανάσα μακριά.

Και, φυσικά, δεν γίνεται να φύγετε από τους Δελφούς δίχως μία επίσκεψη και στο μουσείο, εκεί όπου ξεχωρίζει ένα από τα διασημότερα και πιο αριστουργηματικά γλυπτά των αρχαίων χρόνων. Το άγαλμα του Ηνίοχου είναι πιθανότατα ένα έκθεμα που τα παιδιά θα έχουν δει στα βιβλία του σχολείου και είναι σίγουρο ότι θα εντυπωσιαστούν πραγματικά θαυμάζοντας το από κοντά. Μοναδικά όμορφο και το άγαλμα της μαρμάρινης Σφίγγας των Ναξίων που εντυπωσιάζει με το υπερφυσικό της μέγεθος.

Αν βρίσκεστε τους Δελφούς για μία πολυήμερη απόδραση μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψη σας με μία βόλτα στους δημοφιλείς οικισμούς της Αράχωβας και της Αγόριανης, όπως και με μία στάση στο παραθαλάσσιο Γαλαξίδι.

Tip: Aν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές είναι καλό να φροντίσετε ώστε να είστε όλοι ζεστά ντυμένοι, ενώ απαραίτητα είναι τα άνετα ορειβατικά παπούτσια καθώς η διαδρομή για τον αρχαιολογικό χώρο είναι ανηφορική.

Τρίκαλα

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι τα Τρίκαλα θεωρούνται «η πιο έξυπνη πόλη της Ελλάδας». Ακόμα και μεγάλα διεθνή μέσα έχουν κάνει εκτενή αφιερώματα για την περίπτωση αυτή της όμορφης πόλης στη Θεσσαλία, η οποία ξεχωρίζει για την οργάνωση της και τις σημαντικές τεχνολογικές πρωτοτυπίες που εφαρμόζονται σε διάφορους τομείς της καθημερινής ζωής.

Ωστόσο, τον χειμώνα, και ιδιαίτερα τον μήνα Δεκέμβριο, έχετε ακόμα έναν καλό λόγο για να κάνετε στάση στα κουκλίστικα Τρίκαλα, εκεί όπου στήνεται κάθε χρόνο το πιο διάσημο χριστουγεννιάτικο χωριό της Ελλάδας, το οποίο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά της χώρας μας. Ο λόγος, βέβαια, για τον εκπληκτικό Μύλο των Ξωτικών που κάθε χρόνο παρουσιάζεται και πιο ανανεωμένος, παραμυθένιος και μαγευτικός.

Αν θέλετε, λοιπόν, να ζήσετε με τα παιδιά σας μία ονειρεμένη χειμερινή απόδραση σε ένα μέρος όπου δεν υπάρχει περίπτωση να βαρεθούν ούτε στιγμή προγραμματίστε μία εξόρμηση στα Τρίκαλα εκεί όπου η ομορφιά των γιορτών αποκτά ακόμα μεγαλύτερη λάμψη και παραμυθένια γοητεία.

Η φετινή διοργάνωση έχει σαν βασικό θέμα ένα από τα δημοφιλέστερα βιβλία όλων των εποχών, τον Μικρό Πρίγκιπα του Αντουάν Σαιντ Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας βρέθηκε στη σκηνή της τελετής έναρξης μαζί με τους άλλους πρωταγωνιστές των Χριστουγέννων, δηλαδή τον Άγιο Βασίλη, τα Ξωτικά, τον Πιλότο (έτερο πρωταγωνιστή του μυθιστορήματος) και άλλους πολλούς. Τα σπιτάκια αφιερωμένα στον Μικρό Πρίγκιπα συμπληρώνονται από ένα πολύχρωμο σκηνικό στο οποίο περιλαμβάνονται το εργοστάσιο σοκολάτας, το πηγάδι των ευχών και το εργαστήρι ξυλογλυπτικής του Άγιου Βασίλη ενώ στις εγκαταστάσεις λειτουργεί ακόμα παγοδρόμιο, παιχνίδια fun park όπως και χριστουγεννιάτικη αγορά και πάγκοι με λιχουδιές.

Μύλος των Ξωτικών θα λειτουργήσει φέτος έως τις 7 Ιανουαρίου από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ με δωρεάν είσοδο.

Ζαγοροχώρια

Ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της ορεινής Ελλάδας, τα περίφημα Ζαγοροχώρια έχουν κάτι για όλους. Φυσικά, είναι απόλυτα δικαιολογημένο το γεγονός ότι θεωρούνται ένα από τα ωραιότερα και πιο ατμοσφαιρικά μέρη της χώρας μας τα οποία μπορείτε να επισκεφθείτε με τον αγαπημένο σας, αφού διατηρούν έναν διάχυτο ρομαντισμό σε κάθε γωνιά και σε κάθε οικισμό, ενώ τα πιο απομονωμένα χωριά της περιοχής προσφέρουν την τέλεια αίσθηση ηρεμίας και απομόνωσης. Την ίδια στιγμή, όμως, οι καταπληκτικές διαδρομές μέσα στη φύση και οι μοναδικές ομορφιές που έχουν να προσφέρουν στον επισκέπτη οι γύρω ορεινοί όγκοι μπορούν να αποδειχθούν το ιδανικό ερέθισμα για τα παιδιά, αφυπνίζοντας την αγάπη τους και τη σχέση τους με τη φύση.

Σε μία απόδραση στα Ζαγοροχώρια απλά επιλέξτε ως αφετηρία ένα χωριό που αισθάνεστε πως καλύπτει τις προτιμήσεις και τις ανάγκες σας και, πιστέψτε μας, οι επιλογές είναι πραγματικά πάρα πολλές, και αρχίστε την εξερεύνηση. Από τα ιδιαίτερα αγαπητά στους ταξιδιώτες Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο μέχρι την γραφική Αρίστη και από τη Βοβούσα, το Δεμάτι και την Ιτέα μέχρι τα Άνω Πεδινά, τους Κήπους, το Καπέσοβο και το μαγευτικό Δίλοφο, θα ανακαλύψετε άλλες τις πλευρές των πιο παραδοσιακών σημείων την ορεινής Ηπείρου και θα θαυμάσετε τη γραφική αρχιτεκτονική που προσδίδει στον τόπο μία κατάδικη του, αναγνωρίσιμη ταυτότητα.

Για τους πιο δραστήριους και τολμηρούς, ξεχωρίζουν οι δραστηριότητες στον ποταμό Boϊδομάτη, ένα από τα ελάχιστα ποτάμια που το νερό του είναι πόσιμο, και βέβαια η εξερεύνηση στο θρυλικό φαράγγι του Βίκου, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο συναρπαστικά φυσικά αξιοθέατα, όχι μόνο της Ηπείρου αλλά ολόκληρης της Ελλάδας.

Στα Ζαγοροχώρια θα βρείτε, επίσης, μερικά εκπληκτικά, πραγματικά πολυτελή ξενοδοχεία με υπέροχα δωμάτια και χαλαρωτικά σπα (πολλά διαθέτουν και εσωτερικές, θερμαινόμενες πισίνες), αν αυτό που θέλετε να ζήσετε από την οικογενειακή απόδραση σας είναι απλά μερικές ημέρες απόλυτης γαλήνης και ξεκούρασης.

Ναύπλιο

Mόνο 1μιση ώρα από την Αθήνα, το γραφικό Ναύπλιο, η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, είναι ένας από τους πιο ρομαντικούς και ειδυλλιακούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας. Πανέμορφα πλακόστρωτα στενά, σημαντικά ιστορικά αξιοθέατα και μία κουκλίστικη Παλιά Πόλη συνθέτουν ένα σκηνικό βγαλμένο από ταινία, το οποίο σίγουρα αξίζει να δείτε μαζί με τα παιδιά σας.

Κάθε βόλτα στο Ναύπλιο, σχεδόν, επιβάλλεται να αρχίσει με τον συνηθισμένο περίπατο στον πολυφωτογραφημένο Μεγάλο Δρόμο, έναν παλαιότερους δρόμους της σύγχρονης Ελλάδας. Ο Μεγάλος Δρόμος κατασκευάστηκε με εντολή του Ιωάννη Καποδίστρια, την εποχή που το Ναύπλιο υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, και συνδέει την αρχή της πόλης του Ναυπλίου με την πλατεία Συντάγματος.

Κάπου εκεί θα χαθείτε μέσα στα μικρά στενά, αναζητώντας το εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα προκειμένου να δείτε από κοντά το σημάδι από τη σφαίρα που στοίχισε τη ζωή στον πρώτη κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, να υπάρχει ακόμα εκεί, μία μικρή τρύπα στον πέτρινο τοίχο. Αν έχετε αντοχές για μία από τις πιο διάσημες ανηφορικές διαδρομές στην Ελλάδα, τότε όλοι οι δρόμοι δείχνουν προς το Φρούριο του Παλαμηδίου για να απολαύσετε, εκτός των άλλων, και τη μαγευτική θέα προς τη θάλασσα.

Ίσως αυτή να είναι και η κατάλληλη ευκαιρία για να πάρετε μία όμορφη γεύση από την ιστορική διαδρομή του νέου ελληνικού κράτους, ανακαλύπτοντας τις πλούσιες συλλογές στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου ή στο Λαογραφικό Μουσείο, όπου θα δείτε, μεταξύ άλλων εκθεμάτων, και το γραφείο του Καποδίστρια. Και για το τέλος της ημέρας, τίποτα δεν μπορεί να κλείσει την ημέρα σας καλύτερα από ένα ωραίο γεύμα με φόντο τη θάλασσα και τα αστραφτερά φώτα του λιμανιού.

Θεσσαλονίκη

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας είναι συχνά ένας προορισμός που δεν σκεφτόμαστε εύκολα για μία ολιγοήμερη απόδραση. Όμως η λεγόμενη και «συμπρωτεύουσα» -ή απλά η Νύμφη του Θερμαϊκού – είναι ένας πραγματικά γοητευτικός τόπος, χτισμένος αμφιθεατρικά πλάι στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου, ένα μέρος όπου χαίρεσαι να περπατάς, απολαμβάνοντας τις αμέτρητες ομορφιές του, από το κέντρο μέχρι τα πιο μακρινά προάστια.

Το ωραιότερα πράγμα στη Θεσσαλονίκη είναι το γεγονός ότι, αν και μιλάμε για μία πραγματικά πολύ μεγάλη πόλη, η καρδιά της είναι μικρή, συμπυκνωμένη και αληθινά πανέμορφη, με τρεις παράλληλες, εντυπωσιακές λεωφόρους που σφύζουν από ζωή και δεκάδες κάθετες οδούς να τις «κόβουν» σε σημεία, γεμάτες καταστήματα, αμέτρητα καφέ και εστιατόρια. Και στο τέλος, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη θάλασσα και ο Λευκός Πύργος ξεπροβάλλει διάσημος και περήφανος στις αρχές τις νέας παραλίας, αποτελώντας την αφετηρία για την πιο συναρπαστική βόλτα που μπορείτε να κάνετε στη βόρεια Ελλάδα.

Αν επιλέξετε να μείνετε στο κέντρο της πόλης, ίσως, να μη χρειαστείτε καν αυτοκίνητο για τις ημέρες παραμονής σας εκεί, πράγμα καλό και βολικό γιατί η Θεσσαλονίκη είναι, δυστυχώς, μία πόλη με αρκετή κίνηση. Ειδικά αν ταξιδεύετε με παιδιά είναι πραγματικά πολύ πιο εύκολα να μπορείτε να κινήστε παντού με τα πόδια. Αξίζει να επισκεφθείτε το εσωτερικό του Λευκού Πύργου για να μάθετε καλύτερα την ιστορία μίας βαθιά πολυπολιτισμικής πόλης, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον έχουν, φυσικά, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης όπως και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Ενώ, οι μικροί επισκέπτες θα ξετρελαθούν σίγουρα και με το Μουσείο των Ψευδαισθήσεων, μερικά μόλις βήματα μακριά από την πλατεία Αριστοτέλους.

Δεν είναι ψέματα ότι στη Θεσσαλονίκη το φαγητό είναι καταπληκτικό. Σε κάθε γωνιά της πόλης υπάρχουν εξαιρετικά εστιατόρια, αλλά για μία παραδοσιακή, τοπική εμπειρία σίγουρα κάντε μία στάση στα μαγαζιά της ανανεωμένης Αγοράς Μοδιάνο, ενός σκεπαστού food market όπου η ντόπια γαστρονομία και τα φρέσκα προϊόντα έχουν την τιμητική τουςvv

πηγη:travelgr

 

Σχετικές αναρτήσεις

Δημήτρης Αποστολόπουλος – Επίσκεψη του Προεδρείου της Ένωσης Αστυνομικών Βορειανατολικης Αττικής με τον Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής.

lazaros lazaros

Οργή για το Βρετανικό Μουσείο.Στο σφυρί θησαυροί μέσω Ebay από το 2020

lazaros lazaros

Ελβετοί αρχαιολόγοι αναζητούν θησαυρούς στην Ελλάδα.

lazaros lazaros