Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡοή ειδήσεων

Aπόψε το δείπνο Μητσοτάκη σε Ζελένσκι και ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων.Απών ο Ράμα

Τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της Ε.Ε. της περιοχής, καθώς και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, υποδέχεται σήμερα Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου οπρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ένα άτυπο δείπνο για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα αναμένεται να έρθει σήμερα και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος θα παρευρεθεί επίσης στο δείπνο, αν και η παρουσία του δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως από καμία πλευρά, όπως συνηθίζεται.

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται στις 12 το μεσημέρι στην Αθήνα, θα παραστεί στο δείπνο των ηγετών το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου και πιθανότατα θα διανυκτερεύσει σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Στην Αθήνα θα βρεθούν οι πρόεδροι της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, οι πρωθυπουργοί της Βόρειας Μακεδονίας και του Κοσόβου, η πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, καθώς και οι πρωθυπουργοί Κροατίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, που είναι ήδη μέλη της Ε.Ε. Θετικά ανταποκρίθηκαν, επίσης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Δεν προσεκλήθη ο Έντι Ράμα

Η ελληνική πλευρά, επιδεικνύοντας την έντονη δυσαρέσκειά της για την παρατεταμένη κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, δεν απηύθυνε πρόσκληση στον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα. Το μήνυμα που έχει σταλεί από την πρώτη στιγμή στα Τίρανα είναι ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις εξαρτώνται από τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, ενώ και η στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας είναι άμεσα συνδεμένη με αυτά. Η πρόσκληση για το αποψινό δείπνο απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάι, ο οποίος επικαλέστηκε βεβαρημένο πρόγραμμα, αποφεύγοντας να παραστεί.

Οι συναντήσεις Μητσοτάκη

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη, καθώς και το άτυπο δείπνο σήμερα το βράδυ, σηματοδοτούν, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, τον ηγετικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Παράλληλα, αναδεικνύουν και τη δυναμική επιστροφή της στα Βαλκάνια από το 2019, καθώς έχει ενισχύσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια το γεωπολιτικό και ενεργειακό αποτύπωμά της στην περιοχή, στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά και ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, και επιθυμεί την ευρωπαϊκή τους ενσωμάτωση, για την οποία υπάρχουν προϋποθέσεις.

Η κίνηση έχει και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς στις 21 Ιουνίου συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τη «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης» της Συνόδου Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. και η οποία άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη αρκετών χωρών της περιοχής στην Ε.Ε.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένως επαναβεβαιώσει τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, η οποία καθίσταται ακόμη πιο σημαντική στο νέο περιβάλλον προκλήσεων που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για σήμερα Δευτέρα 21 Αυγούστου και αύριο Τρίτη 22 Αυγούστου έχει ως εξής:

Δευτέρα 21 Αυγούστου

11:00 Διμερής συνάντηση με την πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Borjana Krišto
13:00 Διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Ion-Marcel Ciolacu
15:00 Διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Andrej Plenković
20:15 Άτυπο δείπνο με τους ηγέτες και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων και τη «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης».

Τρίτη 22 Αυγούστου

9:00 Διμερής συνάντηση με την πρόεδρο της Μολδαβίας, Maia Sandu
10:00 Διμερής συνάντηση με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Jakov Milatović
10:45 Διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Albin Kurti.

Υπενθυμίζεται ότι η Αλβανία, η οποία προσκλήθηκε σε επίπεδο Προέδρου, δεν θα εκπροσωπηθεί (δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί θετικά και ο ηγέτης της Σλοβενίας).

πηγή.dailypost.gr

 

Σχετικές αναρτήσεις

ΕΤΑΔ: Παράταση στον διαγωνισμό για το Tae Kwon Do, «σκέψεις» για το πλάνο αξιοποίησης

lazaros lazaros

Ιρανική τηλεόραση: Βίντεο από την κατάληψη του ελληνόκτητου τάνκερ.

lazaros lazaros

ΔΗΜΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ- ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ.

lazaros lazaros