Ανατολική Αττική
ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣΕΛΛΑΔΑΡοή ειδήσεων

Αποκάλυψη του neakriti.gr: Και τρίτος αυτοδιοικητικός στο “κάδρο” των Αρχών για το φονικό πεύκο στη λ. Δημοκρατίας.Το βάρος των ευθυνών

Ακριβώς 12 μήνες από τον τραγικό θάνατο του Παναγιώτη Μητρέλου, κατέρρευσε πεύκο στον Μασταμπά – Η πτώση του δέντρου ενδεχομένως να οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και πληροφορίες ειδικών – Σοκαρισμένοι οι κάτοικοι στον Μασταμπά από την πτώση – Καταγγέλλουν ότι ο Δήμος «γνώριζε» – Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες – «Το δέντρο ήταν υγιές», σημειώνουν πηγές στο neakriti.gr, ενώ δεν είχε “παγώσει” η κοπή του λόγω ασφαλιστικών μέτρων

Προβληματισμός επικρατεί στην τοπική κοινωνία του Ηρακλείου με το νέο περιστατικό πτώσης πεύκου εντός του αστικού ιστού, ένα χρόνο μετά το τραγικό συμβάν που είχε στοιχίσει τη ζωή στον αείμνηστο Παναγιώτη Μητρέλο.

Το απόγευμα του Σαββάτου 19 Αυγούστου, σημειώθηκε, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, πτώση – μεγάλου τμήματος – πεύκου, το οποίο αποκολλήθηκε από τον κορμό και “προσγειώθηκε” στο οδόστρωμα, δίπλα σε σταθμευμένα αυτοκίνητα κι ανάμεσα σε πολυκατοικίες.

Το συμβάν έλαβε χώρα ακριβώς έναν χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα που είχε λάβει χώρα επί της λεωφόρου Δημοκρατίας: Το απόγευμα της 18ης Αυγούστου του 2022, ο 51χρονος Παναγιώτης Μητρέλος – πατέρας τριών παιδιών – καταπλακώθηκε από πεύκο που έπεσε ξαφνικά, την ώρα που εκείνος περίμενε με το μηχανάκι του στο φανάρι, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

Το απόγευμα της 19ης Αυγούστου του 2023, μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο μακριά, το πάνω μέρος πεύκου (ουσιαστικά η κόμη του) επί της οδού Γεωργίου Στυλιανού, στον Μασταμπά, αποκολλήθηκε κι έπεσε στο οδόστρωμα δίπλα σε σταθμευμένα οχήματα! Εκείνη την ώρα βρίσκονταν στην περιοχή κάτοικοι (οι οποίοι περιγράφουν τις σοκαριστικές στιγμές που βίωσαν), αλλά και διερχόμενα οχήματα, ευτυχώς, ωστόσο, αποφεύχθηκαν δυσάρεστες καταστάσεις…

Όπως είναι λογικό, στο σημείο επικράτησε μεγάλη αναστάτωση, καθώς έτεροι περίοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους για να δουν τι συμβαίνει. Επιτόπου μετέβησαν στελέχη της Πυροσβεστικής, αλλά και εργαζόμενοι από την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου, καθώς και η ΕΛ.ΑΣ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οδός Γεωργίου Στυλιανού είναι αρκετά στενή και το επίμαχο δέντρο μεγάλο. Ως εκ τούτου, πέρα από τα διερχόμενα οχήματα που περνούν από κάτω του, αναγκαστικά περνούν κάτω από το δέντρο και κάτοικοι της περιοχής για να μπουν στα σπίτια τους.

Ξύπνησαν μνήμες

Στην τοπική κοινωνία υπάρχει δικαιολογημένα διάχυτος προβληματισμός για το τι πραγματικά έχει γίνει από τους αρμόδιους αυτόν τον έναν χρόνο που έχει μεσολαβήσει από τον τραγικό θάνατο του αείμνηστου Παναγιώτη Μητρέλου, προκειμένου να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά ένα τόσο τραγικό γεγονός.

«Την ώρα που κοβόταν το πεύκο»…

Μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου στο δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV” περίοικοι, ήταν εμφανώς αναστατωμένοι. Κάτοικος της περιοχής δήλωσε «σοκαρισμένος», περιγράφοντάς μας πως για λίγες στιγμές πρόλαβε να ειδοποιήσει τη σύζυγό του, η οποία βρισκόταν στο αυτοκίνητό της, στο επίμαχο σημείο.

«Την ώρα που κοβόταν το δέντρο, η σύζυγός μου έκανε όπισθεν. Το άκουσα, το είδα που έπεφτε και της φώναξα να κάνει μπροστά. Με άκουσε! Δεν ξέρω πώς, αλλά με άκουσε κι έκανε μπροστά!», μας εξηγεί αυτόπτης μάρτυρας.

Έτερη αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι, μπαίνοντας στην πιλοτή της πολυκατοικίας της, άκουσε «ένα κριτς κριτς και μέχρι να γυρίσω να δω τι συμβαίνει, βλέπω το δέντρο να πέφτει και φωνάζω “Παναγία μου”, γιατί νόμιζα ότι την είχε πλακώσει (σ.σ. αναφέρεται σε διερχόμενη γυναίκα), αλλά ευτυχώς είχε προλάβει να απομακρυνθεί».

Ηλικιωμένος κάτοικος της περιοχής ανέφερε στην “ΚΡΗΤΗ TV” ότι είχε τηλεφωνήσει στον Δήμο για το συγκεκριμένο δέντρο, χωρίς να υπάρξει κάποια ανταπόκριση. Άλλη κάτοικος της περιοχής ανέφερε ότι έχουν απευθυνθεί επανειλημμένως στον Δήμο «επειδή το δέντρο έγερνε», χωρίς ούτε τότε να υπάρξει ανταπόκριση.

Μόλις λίγες ημέρες πριν το προχθεσινό συμβάν, μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV”, η χήρα του αείμνηστου Παναγιώτη Μητρέλου είχε δηλώσει: «Ξέρουμε πολύ καλά ποιος έχει τις ευθύνες. Οι ευθύνες ανήκουν στον Δήμο, ο οποίος δυστυχώς μπορώ να πω ότι όλο αυτό το διάστημα δεν έκανε τίποτα».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες η οικογένεια του αδικοχαμένου 51χρονου κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος του Δήμου Ηρακλείου. Στην αγωγή, που είχε κατατεθεί από τον δικηγόρο της οικογένειας κ. Βαγγέλη Στρατουδάκη ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ηρακλείου, ζητείται να υποχρεωθεί ο Δήμος Ηρακλείου να καταβάλει στην οικογένεια συνολικά 1.130.000 ευρώ, ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της ψυχικής οδύνης των μελών της.

Οι πρώτες εκτιμήσεις

Στο μεταξύ, σε επικοινωνία που είχαμε χθες με πηγές του Δήμου Ηρακλείου και της αρμόδιας υπηρεσίας του, αναφέρθηκε ότι το «φαινόμενο βρίσκεται υπό επεξεργασία» κι ότι «η πρώτη εκτίμηση είναι ότι δεν πρόκειται για κάτι πρωτοφανές, καθώς έχουμε θραύσεις κλαδιών, ακόμη και σε υγιή δέντρα». Μιλώντας στο neakriti.gr, οι πηγές αυτές ανέφεραν ότι το συμβάν «οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται αυτήν την εποχή, που αφυδατώνουν στα πεύκα τα ψηλά τους σημεία και σπάνε τα κλαδιά. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει και σε υγιή δέντρα που δεν έχουν κάποια σήψη και που δεν έχουν δώσει κάποια προειδοποίηση».

Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για «μεγάλο κοινωνικό προβληματισμό για εκεί που υπάρχουν διαπιστωμένες επικινδυνότητες κι έχει ανακοπεί η διαδικασία κοπής δέντρων και φύτευσης νέων λόγω δικαστικής απόφασης. Μιλάμε για δέντρα που είναι στη Δημοκρατίας και στον Μασταμπά, διάσπαρτα, για τα οποία, ενώ η Υπηρεσία θέλει, έχει αναστείλει τη διαδικασία λόγω ασφαλιστικών μέτρων που κίνησαν κάτοικοι από διάφορες περιοχές, όπως αυτή του Μασταμπά».

Το neakriti.gr, ζητώντας από τις πηγές να σχολιάσουν τις αιτιάσεις κατοίκων ότι το δέντρο επί της Γεωργίου Στυλιανού “έγερνε”, ανέφεραν ότι αυτό δεν ισχύει. Επίσης, ερωτώμενες για το αν το επίμαχο πεύκο βρίσκεται μεταξύ των δέντρων στον Μασταμπά, η κοπή των οποίων έχει “μπλοκαριστεί” λόγω των ασφαλιστικών μέτρων, οι πηγές του Δήμου απάντησαν αρνητικά.

Μ. Κοζυράκη: «Τα δέντρα κακοποιούνται»

Σε επικοινωνία που είχε χθες το neakriti.gr με την πρόεδρο της Διεπιστημονικής Επιτροπής εξέτασης των επικίνδυνων δέντρων που είχε συσταθεί πέρυσι μετά το τραγικό συμβάν, κ. Μαρία Κοζυράκη, η τελευταία σε εκτίμησή της ανέφερε ότι «το καλοκαίρι δυστυχώς συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα με τις υψηλές θερμοκρασίες και την πτώση του υδροφόρου ορίζοντα, καθώς τα δέντρα ζορίζονται, χάνουν την ευλυγισία τους και σπάνε πιο εύκολα».

Η κ. Κοζυράκη ανέφερε, πάντως, επιπρόσθετα ότι «είτε κλαδεύονται, είτε δεν κλαδεύονται, τα δέντρα που υπάρχουν» μέσα στον αστικό ιστό, «κακοποιούνται» ουσιαστικά από τον ανθρώπινο παράγοντα.

Αποκάλυψη neakriti.gr: Καλούνται “3” για εξηγήσεις

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του neakriti.gr, οι εξελίξεις στη διερεύνηση του ποινικού σκέλους της υπόθεσης του θανάτου του Παναγιώτη Μητρέλου “τρέχουν”. Σύμφωνα με τις εν λόγω πληροφορίες, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που είχε παραγγείλει ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ηρακλείου μερικές ημέρες μετά το τραγικό συμβάν, καλούνται σε ανωμοτί συμπληρωματική εξέταση ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και ο υπεύθυνος της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου.

Όπως είχε γράψει πριν από μερικούς μήνες το neakriti.gr, τα δύο στελέχη είχαν κληθεί για να παράσχουν εξηγήσεις στο πλαίσιο της διερεύνησης τέλεσης του αδικήματος της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως. Τα δύο αυτά άτομα έχουν ήδη εξεταστεί και καλούνται να εξεταστούν συμπληρωματικά ανωμοτί.

Ωστόσο, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επόμενο διάστημα καλείται να εξεταστεί ανωμοτί και τρίτο άτομο, το οποίο δεν έχει καταθέσει ξανά για την επίμαχη υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι από την πλευρά της οικογένειας του αείμνηστου Μητρέλου υποστηρίζουν ότι η ευθύνη για το συμβάν ανήκει στον Δήμο Ηρακλείου. Πάντως, νομικές πηγές αναφέρουν ότι πιθανώς να πρόκειται για αρκετά πολύπλοκη υπόθεση κι ενδεχομένως η “βεντάλια” των ευθυνών να ανοίξει περαιτέρω.

πηγη.neakriti.gr

 

Σχετικές αναρτήσεις

Το NASCAR και το Netflix δημοσίευσαν το πρώτο τρέιλερ για την επερχόμενη σειρά που θα κυκλοφορήσει στις 30 Ιανουαρίου.

lazaros lazaros

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Α΄ΦΑΣΗΣ Τ.Π.Σ ΔΗΜΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ – ΠΙΚΕΡΙΜΙΟΥ

lazaros lazaros

Σε επίπεδα-ρεκόρ 15ετιας, οι πωλήσεις πλοίων από τους Έλληνες εφοπλιστές, με μεγάλα έσοδα. Ποιοι είναι οι αγοραστές

lazaros lazaros