Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια ενός αρχαίου οικισμού – «Ένας πολιτισμός κάτω από τη θάλασσα»

Αρχαιολόγοι από το Ινστιτούτο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας (ZaPA)ανακάλυψαν βυθισμένα ρωμαϊκά ερείπια στις ακτές του Portorož της Σλοβενίας. Το Portorož, που σημαίνει «λιμάνι του ρόδου», βρίσκεται στην Αδριατική, σε μια μικρή χερσόνησο στο Δήμο του Πιράν.

Κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, η χερσόνησος προσαρτήθηκε μεταξύ 178 και 177 π.Χ. από την επεκτεινόμενη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, όπου μια αγροτική κοινότητα ίδρυσε αγροτικές κατοικίες γνωστές ως villae rusticae.

Ένας πολιτισμός κάτω από τη θάλασσα

Aρχαιολόγοι του ZaPa που έκαναν υποθαλάσσιες έρευνες, διεξήγαν μια πρόσφατη μελέτη σε μια μικρή παράκτια περιοχή, απέναντι από τη Σχολή Θαλάσσιων Σπουδών και Μεταφορών

Η ομάδα αποκάλυψε βυθισμένα στρώματα της Ρωμαϊκής εποχής, μεταξύ των οποίων μεγάλη ποσότητα κεραμικών, όπως αμφορείς, εισαγόμενα μαγειρικά και επιτραπέζια σκεύη.

πηγή: Ινστιτούτο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας (ZaPA)

Επίσης ανακαλύφθηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι η περιοχή χρησίμευσε ως ρωμαϊκό λιμάνι κατά την αρχαιότητα,γεγονός που αποδεικνύεται από την ανακάλυψη μεγάλου αριθμού ξύλινων πασσάλων και δύο ξύλινων καταρτιών πλοίου που χρονολογούνται από τον 3ο και 4ο αιώνα μ.Χ.

Τα κατάρτια χρησιμοποιούνταν πιθανώς δευτερευόντως ως αγκυροβόλιο για ένα σκάφος ή ως δοκός στήριξης για μια ξύλινη κατασκευή. Το πρώτο κατάρτι ήταν κατασκευασμένο από ξύλο ελάτου. Το κομμάτι που βρέθηκε έχει μήκος περίπου ένα μέτρο και έχει ενσωματωμένη δρύινη τροχαλία. Το δεύτερο κατάρτι είναι κατασκευασμένο από ξύλο ερυθρελάτης και έχει μήκος περίπου ενάμισι μέτρο.

πηγή: Ινστιτούτο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας (ZaPA)

Λιμάνι με αγκυροβόλιο

«Τα μέχρι τώρα ευρήματα δείχνουν ότι στην ύστερη αρχαιότητα υπήρχε ένα μικρό λιμάνι με αγκυροβόλιο και ξύλινη κατασκευή» ανέφεραν οι ερευνητές.

Προηγούμενες μελέτες της ακτογραμμής του Portorož αποκάλυψαν τα ίχνη ενός βυθισμένου οικισμού και κτιρίων της Ρωμαϊκής εποχής, με μια μελέτη του 2004, στην οποία ανακαλύφθηκε ένα Ρωμαϊκό ιχθυοτροφείο κοντά στην πρόσφατη περιοχή μελέτης.

Σχετικές αναρτήσεις

30 μαχητικά F-16 θα παραχωρήσει το Βέλγιο στην Ουκρανία

lazaros lazaros

Χιλιάδες Ιρανοί στους δρόμους της Ταμπρίζ αποτίουν φόρο τιμής στον Ραϊσί

lazaros lazaros

Η Αντζελίνα Τζολί μεταμορφώνεται σε Μαρία Κάλλας – Πρώτη ματιά στα γυρίσματα του «Maria»

lazaros lazaros