Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

Bloomberg: Στα μέσα Νοεμβρίου η αποεπένδυση του ελληνικού δημοσίου από την Εθνική Τράπεζα

Στα μέσα Νοεμβρίου τοποθετεί την αποεπένδυση του ελληνικού δημοσίου από την Εθνική Τράπεζα, το Bloomberg.

Όπως αναφέρει το πρακτορείοεπικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος η χώρα είναι έτοιμη να πουλήσει το 20% της Εθνικής Τράπεζας στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του Δημοσίου από τις τράπεζες και καθορίζονται οι λεπτομέρειες της διαδικασίας με στόχο την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων μακροπρόθεσμων επενδυτών.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το σχήμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που ιδρύθηκε κατά την έναρξη των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας, κατέχει περίπου το 40% της Εθνικής Τράπεζας, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία σχεδόν 5 δισ. ευρώ (5,3 δισ. δολάρια) σήμερα Τετάρτη 18 Οκτωβρίου. Ωστόσο το Ταμείο έχει αποφασίσει να μην εκχωρήσει το σύνολο του ποσοστού του εφάπαξ.

Το σχέδιο είναι να πουληθεί το 15% μέσω της διαδικασίας βιβλίου προσφορών και να προσφερθεί το υπόλοιπο 5% σε ιδιώτες επενδυτές, αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο πηγή του ενώ τόσο οι εκπρόσωποι της Εθνικής Τράπεζας όσο και του ταμείου αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Σύμφωνα με το άρθρο η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει γρήγορα με το σχέδιο αποεπένδυσής της από τις τράπεζες για να στείλει το μήνυμα ότι ο τραπεζικός τομέας της χώρας επιστρέφει στην κανονικότητα. Η κρίση χρέους που ξεκίνησε το 2010 μείωσε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας σχεδόν κατά το ένα τέταρτο και έπληξε τις τράπεζές της με περισσότερα από 100 δισ. ευρώ σε επισφαλή δάνεια. Οι τράπεζες έχουν καταφέρει να μειώσουν το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από το 10% και η οικονομία των 219 δισ. δολαρίων αναπτύσσεται τώρα ταχύτερααπό ό,τι οι αντίστοιχες Ευρωπαίες.

Στις αρχές Οκτωβρίου, το ΤΧΣ ολοκλήρωσε την πρώτη του αποεπένδυση όταν η Eurobank Ergasias Services and Holdings SA εξαγόρασε όλες τις μετοχές που κατείχε το Ταμείο. Το ΤΧΣ κατέχει επίσης το 27% της Τράπεζας Πειραιώς ΑΕ και το 9% της Alpha Bank Α.Ε.
πηγη:newmoney.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Kλαίρη Σαραντάκου. Μια υπέροχη αυτοδιοικητική βραδιά.Παρουσίαση υποψηφίων του συνδυασμού ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.

lazaros lazaros

Στέλιος Πέτσας: «Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών βάζει τάξη στην αταξία που διέπει την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές»​

lazaros lazaros

Ναβάλνι: Ο Μπάιντεν συναντήθηκε με τη σύζυγό του

lazaros lazaros