Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

Χαμάς: Ποια είναι η παλαιστινιακή οργάνωση που εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ισραήλ

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ, σε μια από τις πιο σοβαρές κλιμακώσεις στη σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστινίων εδώ και χρόνια. Ποια είναι όμως η Χαμάς;

Η Χαμάς, ή Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης, ιδρύθηκε το 1987 κατά τη διάρκεια της πρώτης Παλαιστινιακής Ιντιφάντα(εξέγερσης). Υποστηρίζεται από το σιιτικό Ιράν και συμμερίζεται την ισλαμιστική ιδεολογία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία ιδρύθηκε στην Αίγυπτο τη δεκαετία του 1920.

Διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, μετά από έναν σύντομο εμφύλιο πόλεμο με δυνάμεις πιστές στο κίνημα της Φατάχ με επικεφαλής τον πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος εδρεύει στη Δυτική Όχθη και ηγείται επίσης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO).

Η κατάληψη της Γάζας από τη Χαμάςακολούθησε τη νίκη της στις παλαιστινιακές κοινοβουλευτικές εκλογές το 2006 – την τελευταία φορά που διεξήχθησαν. Η Χαμάς κατηγόρησε τον Αμπάς για συνωμοσία εναντίον της. Από την πλευρά του, ο Αμπάς περιέγραψε αυτό που συνέβη ως πραξικόπημα.

Από τότε, υπήρξαν πολυάριθμοι γύροι σύγκρουσης με το Ισραήλ, που συχνά περιλαμβάνουν επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς από τη Γάζα στο Ισραήλ και ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς τηςΓάζας.

Η Χαμάς αρνείται να αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ και αντιτάχθηκε βίαια στις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο που διαπραγματεύθηκαν το Ισραήλ και η PLO στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Η Χαμάς έχει μια ένοπλη πτέρυγα που ονομάζεται Ταξιαρχίες Izz el-Deen al-Qassam, η οποία έχει στείλει ένοπλους και βομβιστές αυτοκτονίας στο Ισραήλ. Η Χαμάς χαρακτηρίζει τις ένοπλες δραστηριότητές της αντίσταση κατά της ισραηλινής κατοχής.

Ο ιδρυτικός χάρτης του 1988 απαιτούσε την καταστροφή του Ισραήλ, αν και οι ηγέτες της Χαμάς έχουν κατά καιρούς προσφέρει μακροπρόθεσμη εκεχειρία, ή Hudna στα αραβικά, με το Ισραήλ σε αντάλλαγμα για έναβιώσιμο παλαιστινιακό κράτος σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη που κατέλαβε στον πόλεμο τον έξι ημερών του 1967.

Η Χαμάς έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά, την Αίγυπτο και την Ιαπωνία.

Η Χαμάς είναι μέρος μιας περιφερειακής συμμαχίας που περιλαμβάνει το Ιράν, τη Συρία και τη σιιτική ισλαμιστική ομάδα Χεζμπολάχ στον Λίβανο, οι οποίες αντιτίθενται ευρέως στην πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και το Ισραήλ.

Τέλος, ενώ η βάση ισχύος της βρίσκεται στη Λωρίδα της Γάζας, η Χαμάς έχει επίσης υποστηρικτές σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη και έχει ηγέτες διασκορπισμένους σε όλη τη Μέση Ανατολή σε χώρες συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ.
πηγη:liberal.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Ducati Diavel for Bentley – Από λίγους για λιγότερους!

lazaros lazaros

Σε μια ιστορική αλλαγή, η Βουλγαρία αναζητά τη βοήθεια των ΗΠΑ για να ξεφύγει από την πυρηνική λαβή της Ρωσίας

lazaros lazaros

Ο συνεργάτης του Soros, Jim Rogers, βλέπει… επική φούσκα και οικονομική καταστροφή – Συστήνει επενδύσεις σε χρυσό και ασήμι.

lazaros lazaros