Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡοή ειδήσεων

ΔΑΑ: Εγκρίνεται το Ενημερωτικό Δελτίο για τη διάθεση μετοχών στο ΧΑ

Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την αρχική δημόσια εγγραφή των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να εγκρίνει το σχετικό Ενημερωτικό Δελτίο για τη διάθεση των μετοχών στην αυριανή συνεδρίαση του και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, στόχος είναι η κατάθεσή του στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023.

Παράλληλα, μόλις ανοίξει η Βουλή μετά την αλλαγή του έτους, θα εισαχθεί για ψήφιση η τροποποιημένη Σύμβαση Παραχώρησης του αερολιμένα, η οποία θα προσαρμόσει το καταστατικό και τη διακυβέρνηση της εταιρείας στο νέο καθεστώς της εισηγμένης επιχείρησης. Πρόκειται για το τελευταίο βήμα που πρέπει να γίνει από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου και του υπουργείου Οικονομικών, πριν την διάθεση και την εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η νέα τροποποιημένη σύμβαση δεν θα αργήσει να ψηφιστεί. Πιθανώς και στο πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου, να έχει ψηφιστεί. Και αυτό γιατί στόχος παραμένει η διάθεση των μετοχών να ολοκληρωθεί μέσα στον Φεβρουάριο και μάλιστα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα.
Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορεί και το καλό κλίμα που αποκόμισαν οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ για τη διάθεση των μετοχών. Οι τράπεζες Deutsche Bank, Morgan Stanley και BofA τους τελευταίους μήνες είδαν πάνω από 60 Έλληνες και ξένους επενδυτές, από ΗΠΑ και Ευρώπη στους οποίους και έγινε η «ακτινογραφία» της επιχείρησης. Περισσότεροι  από τους μισούς, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές.

Ο στόχος της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ είναι η διάθεση των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ να αναδείξει μια κεφαλαιοποίηση της εταιρείας κοντά στα 2,3 έως 2,4 δισ. ευρώ. Αρχικά η κεφαλαιοποίηση του ΔΑΑ είχε προσδιοριστεί σε 3 δισ. ευρώ, αλλά αυτό ωστόσο ίσχυε πριν αποφασιστεί η γιγαντιαία διανομή μερίσματος ύψους 670 εκατ. ευρώ.

Τα μερίσματα αυτά αποφασίσθηκαν από τον Μάιο και μετά και μάλιστα τα τελευταία 220 εκατ. ευρώ μερίσματος αποφασίσθηκαν μόλις πριν 15 ημέρες. Από το μέρισμα που διανέμει φέτος ο ΔΑΑ, το ΤΑΙΠΕΔ θα εισπράξει 201 εκατ. ευρώ. Η διανομή αυτή θα απομειώσει ισόποσα τα προσδοκώμενα έσοδα από τη διάθεση των μετοχών τα οποία εκτιμάται να ανέλθουν σε 700-800 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει το 30% των μετοχών, εκ των οποίων το 20% θα διατεθεί στην ευρεία αγορά μέσω του ΧΑ και το υπόλοιπο 10% θα διατεθεί με ιδιωτική τοποθέτηση στη γερμανική AviAlliance. H τελευταία ελέγχεται από το καναδέζικο pension fund PSP και σήμερα ελέγχει το 40% των μετοχών του ΔΑΑ. Με την ιδιωτική τοποθέτηση θα φτάσει το 50% και θα το ξεπεράσει και φυσικά με το ποσοστό αυτό θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας.

Για το λόγο αυτό οι μετοχές που θα αποκτήσει από το ΤΑΙΠΕΔ θα διατεθούν με υπερτίμημα που αναφέρεται κοντά στο 10% σε σχέση με τη τιμή που θα προσφερθούν οι μετοχές του 20% στην ευρεία αγορά. Σημειώνεται ότι πρόθεση να αυξήσει τη συμμετοχή υπάρχει και από την πλευρά της οικογένειας  Κοπελούζου, που σήμερα ελέγχει το 5% του ΔΑΑ.

Έτσι μετά τη διάθεση του 30% του ΔΑΑ από το ΤΑΙΠΕΔ, το ποσοστό της AviAlliance θα ανέλθει σε 50% (συν μια μετοχή), το ποσοστό του υπερταμείου σε 25%, της οικογένιεας  Κοπελούζου σε 5% έως 6% και το υπόλοιπο 19% έως 20% θα βρίσκεται σε ευρεία διασπορά.

πηγη:powergame.

Σχετικές αναρτήσεις

Τα γκαζέπο απαγορεύονται στις παραλίες!!!

lazaros lazaros

Eurovision 2024 – Βίντεο: «Φωτιά» στην σκηνή έβαλε με την εκρηκτική της εμφάνιση η Ελένη Φουρέιρα

lazaros lazaros

Κ. Καραμανλής: “H Ευρώπη περιορίζεται σε ρόλο κομπάρσου σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία”

lazaros lazaros