Ανατολική Αττική
ΔιάφοραΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εφιάλτης στην Ανταρκτική: Λιώνουν οι πάγοι, εξαφανίστηκε έκταση διπλάσια της Γαλλίας

 

Κάτι παραπάνω από ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που εκπέμπει η κλιματική κρίση με το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική

Φέτος η έκταση των πάγων έσπασε αρνητικό ρεκόρ 44 χρόνων, γεγονός που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου (NSIDC) στις ΗΠΑ στις 10 Σεπτεμβρίου, η μέγιστη φετινή έκταση των πάγων στην Ανταρκτική υπολογίστηκε σε 16,96 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, σύμφωνα με το NSIDC. Πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ από το 1979, με μεγάλη διαφορά από το προηγούμενο.

Η μέγιστη έκταση του στρώματος πάγου ήταν φέτος μικρότερη κατά 1,03 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα σε σύγκριση με το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ. Η απώλεια ισοδυναμεί με έκταση διπλάσια της Γαλλίας.

Τον Φεβρουάριο, στα μέσα του αυστραλιανού καλοκαιριού, η έκταση των πάγων στην Ανταρκτική έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο (1,79 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα). Έκτοτε, ανέκαμψε με ασυνήθιστα αργό ρυθμό.

Στην Αρκτική, όπου τελειώνει το καλοκαίρι, ο σχηματισμός πάγου έχει επίσης φθάσει στο χαμηλότερο φετινό επίπεδο και υπολογίζεται σε 4,23 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πρόκειται για την έκτη χαμηλότερη καταγραφή από το 1979, υπογραμμίζει το NSIDC.

Από τον Αύγουστο του 2016, η συρρίκνωση της μέγιστης ετήσιας έκτασης των πάγων της Ανταρκτικής είναι ολοένα και σημαντικότερη, εξηγούν οι ειδικοί.

Το λευκό στρώμα πάγου στους δύο πολικούς κύκλους αντανακλά τις ακτίνες του Ήλιου περισσότερο από ό,τι ο ωκεανός. Κατά συνέπεια, η συρρίκνωσή του επιτείνει την υπερθέρμανση του πλανήτη, ενώ προκαλεί άνοδο της στάθμης των ωκεανών. iependitis.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Η Monica Bellucci στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

lazaros lazaros

Ένα «σπίτι» για τον Καβάφη στην Πλάκα

lazaros lazaros

Η υπεροχή της Ελλάδας με την αγορά των F-35 βάζει την Τουρκία σε… κόλπα – «Μέχρι το 2026 Θα αγοράσει 40 Eurofighter» γράφει η Milliyet

lazaros lazaros