Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣ

Ελκυστική η γεωγραφική θέση της Ελλάδας

H Frankfurter Allgemeine Zeitungαναφέρεται στην επίσκεψη του Ινδού Πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Αθήνα και υπογραμμίζει ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο  που ταξίδεψε κατευθείαν από το Γιοχάνεσμπουργκ και τη σύνοδο των BRICS. To ενδιαφέρον του Ινδού Πρωθυπουργού είναι μεγάλο για μια οικονομική συνεργασία δεδομένης και της κινεζικής παρουσίας της χώρα. «Οι πολλαπλές αναφορές του Μόντι στη γεωγραφία και την εφοδιαστική αλυσίδα έχουν όνομα: Πειραιάς», ένα λιμάνι όμως υπό κινεζική διοίκηση. Η εφημερίδα γράφει πως η επίσκεψη αυτή δεν είναι παρά το αποτέλεσμα πολλών προσπαθειών εδώ και χρόνια που είχαν ξεκινήσει με τον πρώην υπ. Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στις προθέσεις για οικονομική αλλά και αμυντική συνεργασία των δυο χωρών και εξηγεί τι είναι αυτό που κάνει ιδιαίτερα ελκυστική την Ελλάδα:  «Ο άξονας των οικονομικών σχέσεων είναι και παραμένει η γεωγραφική θέση της Ελλάδας. Είναι για τους Ινδούς το ίδιο ενδιαφέρουσα όπως και για τους Κινέζους. Ειδικότερα, το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν τα ελληνικά λιμάνια όπως ο Πειραιάς, αυξάνεται καθώς η σιδηροδρομική υποδομή θα επεκταθεί και άλλο για ταχείες μεταφορές στη Νοτιανατολική Ευρώπη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου στη Σερβία».

Άμυνα, διακρατικό εμπόριο, γεωργία

Στην επίσκεψη του Ινδού Πρωθυπουργού αναφέρεται και η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt, η οποία σημειώνει: «Ελλάδα και Ινδία επιθυμούν να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε θέματα άμυνας. Οι εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις θα πρέπει επίσης να βελτιωθούν, δήλωσαν οι επικεφαλής των κυβερνήσεων  Κυριάκος Μητσοτάκης και Ναρέντρα Μόντι στην Αθήνα την Παρασκευή. Όσον αφορά την άμυνα και την ασφάλεια, συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε τους στρατιωτικούς μας δεσμούς και την αμυντική μας βιομηχανία”, δήλωσε ο Μόντι. Το διακρατικό εμπόριο πρόκειται να διπλασιαστεί έως το 2030. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η αξία του ήταν 1,32 δισ. ευρώ πέρυσι. Ο Μόντι δήλωσε ότι οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία στον τομέα της γεωργίας, ενώ Ινδία και  Ελλάδα θα ήθελαν να διευκολύνουν τη μετανάστευση ειδικευμένων εργαζομένων και σύντομα θα υπογράψουν σχετική συνθήκη».

Οι πυρκαγιές και πάλι στον Τύπο

Στο θέμα των πυρκαγιών στην Ελλάδα επανέρχεται το περιοδικό Spiegel στη διαδικτυακή του σελίδα και σημειώνει: «Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξαν τόσο εκτεταμένες πυρκαγιές στην ΕΕ όσο σήμερα στη βορειοανατολική Ελλάδα. Μια εικόνα από το διάστημα δείχνει το μέγεθος της καταστροφής που άφησαν οι πυρκαγιές-ρεκόρ μέχρι στιγμής». To δημοσίευμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο δάσος της Δαδιάς και γράφει: «Το εθνικό πάρκο της Δαδιάς, το οποίο επλήγη από τις φλόγες, είναι ένα από τα υποψήφια μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Παρόλο που η περιοχή κατοικείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, το εθνικό πάρκο διαθέτει τεράστια βιοποικιλότητα και φιλοξενεί ορισμένα σπάνια είδη ζώων και φυτών. Περίπου 360 έως 400 είδη φυτών, 104 είδη πεταλούδων, 60 έως 65 είδη θηλαστικών και περισσότερα από 200 είδη πτηνών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Ήδη το 2022, περίπου το 10% της έκτασης του εθνικού πάρκου καταστράφηκε από πυρκαγιά».

πηγη:dw.com

Σχετικές αναρτήσεις

Μητσοτάκης για Βοτανικό: «Η Διπλή Ανάπλαση θα προχωρήσει, ο Παναθηναϊκός αποκτήσει νέο γήπεδο ποδοσφαίρου»

lazaros lazaros

Πολιτεία – Εκκλησία: Μια ιστορία συμβιβασμών και συγκρούσεων

lazaros lazaros

Δύο τραυματίες από κατάρρευση ραφιών στο Εφετείο – Διαμαρτυρία των Δικαστικών Υπαλλήλων

lazaros lazaros