Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΙΑΤΡΙΚΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑΡοή ειδήσεων

Ελλάδα.Προσδόκιμο Ζωής.Παγκόσμια Έρευνα.

Αίσθηση προκάλεσε η δημοσιοποίηση χθες νέας παγκόσμιας έρευνας που υπολόγισε ότι το προσδόκιμο ζωής στον πλανήτη θα αυξηθεί κατά 5 χρόνια έως το 2050.

Τι ισχύει όμως για την Ελλάδα;

Πόσα χρόνια περισσότερα θα ζούμε έως τότε και πόσα θα είναι με καλή υγεία;

Τις απαντήσεις δίνουν οι ερευνητές στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Οι επιστήμονες υπολόγισαν για κάθε χώρα ξεχωριστά το εκτιμώμενο προσδόκιμο ζωής έως το 2050, καθώς και τις συχνότερες αιτίες θανάτου. Τις συνέκριναν επίσης με τις κυριότερες αιτίες θανάτου το 2022, υπολογίζοντας τη διαφορά μεταξύ τους.

Το προσδόκιμο ζωής είναι τα χρόνια που υπολογίζεται ότι θα ζήσει κανείς όταν γεννιέται.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές για την χώρα μας, άνδρες και γυναίκες θα κερδίσουν κατά μέσον όρο 3 χρόνια ζωής έως το 2050. Από τα περίπου 80,3 έτη που είναι και για τα δύο φύλα, εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 83 έτη.

Οι Έλληνες αναμένεται να κερδίσουν περισσότερα χρόνια ζωής απ’ ό,τι οι Ελληνίδες. Ειδικότερα, οι γυναίκες στην Ελλάδα θα κερδίσουν έως το 2050 περίπου 2,5 χρόνια ζωής. Αντίστοιχα οι άνδρες θα κερδίσουν περίπου 3,5 χρόνια ζωής.

Σύμφωνα με την μελέτη, το προσδόκιμο ζωής των Ελληνίδων ήταν περίπου 82,6 χρόνια το 2020. Αναμένεται να φθάσει στα 85 έτη έως το 2050. Αντίστοιχα οι Έλληνες είχαν προσδόκιμο ζωής 77,6 χρόνια το 2020 και υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στα 81 χρόνια.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα φτάνουμε σε αυτή την ηλικία υγιείς. Σήμερα, φθάνουμε υγιείς στα 69,1 έτη, κατά μέσον όρο. Το 2050 η ηλικία αυτή θα έχει αυξηθεί λίγο: θα φτάνουμε μέχρι τα 71,1 μας χρόνια χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας.

Πρώτα ο τρόπος ζωής

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο χάνουμε τόσο πολλά χρόνια καλής ζωής κυρίως λόγω του τρόπου ζωής μας. Στην πραγματικότητα, αυξάνονται διαρκώς τα χρόνια ζωής που χάνουμε λόγω αποτρέψιμων μεταβολικών παραγόντων κινδύνου όπως:

  • Η αυξημένη αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
  • Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου (διαβήτης)
  • Ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (παχυσαρκία)

Το προσδόκιμο ζωής και τα χρόνια καλής ζωής μειώνουν επίσης η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση και το κάπνισμα. Σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης το χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση και οι πρόωρες γεννήσεις.

προσδόκιμο ζωής

Οι κύριες αιτίες θανάτου

Οι επιπτώσεις του ανθυγιεινού τρόπου ζωής αντικατοπτρίζονται και στις αιτίες θανάτου. Σύμφωνα με το Lancet, οι 15 συχνότερες αιτίες θανάτου στην Ελλάδα το 2022 ήταν κατά σειράν:

  1. Η ισχαιμική καρδιοπάθεια
  2. Τα εγκεφαλικά επεισόδια
  3. Η COVID-19
  4. Η άνοια
  5. Ο καρκίνος του πνεύμονα
  6. Οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού (π.χ. πνευμονία)
  7. Η χρόνια νεφρική νόσος
  8. Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
  9. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου (όγκοι σε κόλον και ορθό έντερο)
  10. Η υπερτασική καρδιοπάθεια
  11. Ο καρκίνος του μαστού
  12. Ο καρκίνος του παγκρέατος
  13. Ο καρκίνος του προστάτη
  14. Ο καρκίνος του στομάχου
  15. Η νόσος Πάρκινσον

Το 2050 υπολογίζεται ότι θα πεθαίνουν πολύ περισσότερα άτομα στην Ελλάδααπό άνοια και χρόνια νεφρική νόσο, ενώ θα έχουν υποχωρήσει οι θάνατοι από εγκεφαλικά επεισόδια. Έτσι, η άνοια θα βρίσκεται στην δεύτερη θέση στις αιτίες θανάτου πίσω από την ισχαιμική καρδιοπάθεια και η χρόνια νεφρική νόσος στην τρίτη. Τα εγκεφαλικά επεισόδια θα έχουν πέσει στην τέταρτη θέση.

iatropedia.gr.Η νέα μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων από 204 χώρες και περιοχές για την περίοδο 1990-2021.

Οι ερευνητές τα χρησιμοποίησαν για να υπολογίσουν το προσδόκιμο ζωής και τα χρόνια ζωής με αναπηρία από το 2022 έως το 2050. Μεταξύ άλλων εξέτασαν την επίπτωση και 88 παραγόντων που υπονομεύουν την υγεία μας.

iatropedia

Σχετικές αναρτήσεις

Απολύθηκε πρωτοδίκης, καθυστερούσε τις αποφάσεις -“Πληρωνόσασταν κανονικά, ενώ βλάπτατε το κοινωνικό σύνολο”

lazaros lazaros

Αλεξάντερ Πέιν, Φερράρι, και ένα Γεωργιανό κοτσύφι!.

lazaros lazaros

Έντονες αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο χωρών που διαφωνούν με την αναστολή.

lazaros lazaros