Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

Ελβετία: Νέα μέτρα ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος

Υπό την πίεση των Αμερικανών, που την κατηγορεί για αδυναμία επιβολής κυρώσεων σε Ρώσους ολιγάρχες, η Βέρνη επεξεργάζεται σχέδιο πιο στενού ελέγχου περιουσιακών στοιχείων. Τι περιλαμβάνει.

Πιο σκληρούς κανόνες κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες θεσπίζει η Ελβετία, καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι εντείνουν την κριτική τους στην, κατά την άποψή τους, αδυναμία επιβολής κυρώσεων που επικρατεί στη χώρα.

Το σχέδιο που ανακοίνωσε η Βέρνη περιλαμβάνει ένα ομοσπονδιακό μητρώο όπου εταιρείες και άλλες νομικές οντότητες θα πρέπει να προσθέτουν τα ονόματα των πραγματικών ιδιοκτητών τους, καθιστώντας πιο δύσκολο να αποκρυβούν περιουσιακά στοιχεία από την αστυνομία και τις φορολογικές αρχές. Το μητρώο, ωστόσο, δεν θα είναι δημόσιο.

Παράλληλα, αυξάνεται η κριτική από τις ΗΠΑ ότι η Ελβετία δεν έχει κάνει αρκετά για να καταστείλει την κυκλοφορία βρόμικου χρήματος.

Τα τελευταία χρόνια, η Ελβετία αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από τις παραδόσεις που προστάτευαν το τραπεζικό απόρρητο και την έκαναν έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους πλούσιους όλου του κόσμου. Ωστόσο, οι επικριτές ισχυρίζονται ότι έχουν γίνει πολύ λίγα και δηλώνουν απογοητευμένοι καταγγέλλοντας αποσπασματική επιβολή κυρώσεων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επίσης, τονίζουν, η Βέρνη δεν έδειξε προθυμία να συμμετάσχει σε πολυμερή ομάδα εργασίας με στόχο τη βελτίωση της συνεργασίας για την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Στη δήλωσή της, η ελβετική κυβέρνηση είπε ότι «η αυξημένη διαφάνεια θα επιτρέψει στις διωκτικές αρχές να προσδιορίζουν με μεγαλύτερη ταχύτητα και βεβαιότητα ποιος πραγματικά βρίσκεται πίσω από μια νομική δομή».

Ωστόσο, αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε στο Bloomberg ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα από την Ελβετία. Στόχος είναι η οικονομική ασφυξία για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τους ολιγάρχες του, είπε.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι:

  • εισαγωγή ομοσπονδιακού μητρώου στο οποίο οι εταιρείες και άλλες νομικές οντότητες θα πρέπει να προσθέσουν τα ονόματα των πραγματικών ιδιοκτητών τους. Το ιδιωτικό μητρώο θα διαχειρίζεται η ομοσπονδιακή αστυνομία, ενώ θα ελέγχεται από το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών,
  • οι κανόνες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες θα ισχύουν και για συμβουλευτικές δραστηριότητες, ιδίως νομικές συμβουλές,
  • μέτρα για την αποτροπή της «παραβίασης ή παράκαμψης κυρώσεων βάσει της νομοθεσίας περί εμπάργκο»,
  • το όριο για πληρωμές σε μετρητά σε συναλλαγές πολύτιμων μετάλλων θα μειωθεί από 100.000 ελβετικά φράγκα (104.000 ευρώ) σε 15.000 φράγκα (15.640 ευρώ).

Δεν αποκλείεται, βέβαια, τα μέτρα να αποδυναμωθούν κατά τη διάρκεια μακράς διαβούλευσης. Πολλοί Ελβετοί βουλευτές ήταν απρόθυμοι στο παρελθόν να θεσπίσουν αυστηρότερους περιορισμούς στα εν λόγω προνόμια, γράφει το Bloomberg.

euro2day

 

 

Σχετικές αναρτήσεις

Εκκενώνονται κτίρια στη νότια Ιταλία από το μπαράζ των σεισμικών δονήσεων

lazaros lazaros

«Μας είπαν “δεν έχει τίποτα” και μας έδιωξαν» λέει ο παππούς του 15 μηνών βρέφους – ΕΔΕ στο Μποδοσάκειο

lazaros lazaros

Οξύνεται ο πόλεμος εργοδοτών-συνδικάτων στη Γερμανία

lazaros lazaros