Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

Ερυθρά Θάλασσα: Eπ’ αόριστον αναστολή των δρομολογίων της Shell λόγω των επιθέσεων των Χούτι

Οι εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα είναι συνεχώς στα ραντάρ κολοσσών της ενέργειας, όπως η Shell και όχι μόνο που αλλάζουν στρατηγική αποφεύγοντας πια την περιοχή.Την ώρα που οι Αμερικανοί ανακοίνωναν στο «Χ» κατάσχεση ιρανικών όπλων με προορισμό τους Χούτι της Υεμένης γινόταν γνωστό πως ένα ελληνόκτητο πλοίο επλήγη από τους αντάρτες.

O βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός της Shell αποφάσισε να σταματήσει μέχρι προς το παρόν να χρησιμοποιεί τη θαλάσσια οδό της Ερυθράς για τη μεταφορά φορτίων υπό το φόβο νέας κλιμάκωσης.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, τον περασμένο μήνα, ένα δεξαμενόπλοιο που είχε ναυλωθεί από τη Shell για να μεταφέρει καύσιμα στοχοποιήθηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ δέχτηκε παρενόχληση από σκάφη των Χούθι.

Η Shell αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της WSJ τόσο για την αναστολή των διελεύσεων όσο και για την επίθεση.

Όμως ο ενεργειακός κολοσσός έλαβε το μέτρο να σταματήσει όλες τις διελεύσεις υπό τον φόβο ότι μια στοχευμένη επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα και θα μπορούσε να προκαλέσει μαζική διαρροή στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των πληρωμάτων των πλοίων.

Επίθεση σε ελληνόκτητο πλοίο

Νωρίτερα την Τρίτη έγινε γνωστό ότι το ελληνόκτητο εμπορικό πλοίο μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου ZOGRAFIA χτυπήθηκε από πύραυλο, ενώ διερχόταν άφορτο από τη θαλάσσια περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας προς βορρά, 76 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του λιμανιού Σαλεέφ της Υεμένης. Από το χτύπημα προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές, οι οποίες προς το παρόν δεν επηρεάζουν την αξιοπλοϊα του πλοίου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Vulcanis Technical Maritime Enterprises, με έδρα τον Πειραιά, το πλήρωμά του bulk carrier -το οποίο πλέει υπό σημαία Μάλτας-, 24 άτομα όλοι αλλοδαποί είναι καλά στην υγεία τους. Πρόκειται για τρείς υπηκόους Φιλιππίνων, 20 Ουκρανούς και έναν υπήκοο Γεωργίας. Το πλοίο (κατασκευής 2010) χωρητικότητας 56.894 dwt είχε αποπλεύσει απο Βιετνάμ για Ισραήλ και συνεχίζει την πορεία του για Σουέζ μέσω Ερυθράς Θάλασσας που θα εκτιμηθούν οι ζημιές που υπεστη.

Υπενθυμίζεται ότι οι Χούθι, μετά τις επιθέσεις που δέχθηκαν από Αμερικανικές και Βρετανικές δυνάμεις, χτύπησαν με πύραυλο και πλοίο αμερικανικών συμφερόντων, το οποίο έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι αντάρτες της Υεμένης έχουν αναφέρει ότι στο στόχαστρό τους βρίσκονται σκάφη που είτε μεταφέρουν προϊόντα από και προς το Ισραήλ είτε είναι ισραηλινών συμφερόντων, ωστόσο το αμερικανικό εμπορικό πλοίο δεν ενέπιπτε σε καμία από τις δύο κατηγορίες.

πηγη:economico.

Σχετικές αναρτήσεις

Διεισδύουν βαθύτερα στην Αβντιίβκα οι Ρώσοι, εξαντλημένοι οι Ουκρανοί.

lazaros lazaros

Πάνω από 200.000 οι εγγραφές για την επιστολική ψήφο

lazaros lazaros

Νέες επενδύσεις για την PCT το 2023-24

lazaros lazaros