Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΑΙΡΟΣΡοή ειδήσεων

Έτσι θα γίνουν οι νέες πλατείες του μετρό σε Εξάρχεια, Κολωνάκι, Ευαγγελισμό

Οι πολυσυζητημένες αναπλάσεις τριών πλατειών, αυτών σε Εξάρχεια, Κολωνάκι και Ευαγγελισμό, έχουν πλέον τα πρώτα τους σχέδια, καθώς η εταιρεία Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των διαγωνισμών που είχε προκηρύξει.

 

Οι μακέτες, που δημοσιεύτηκαν σήμερα στην Καθημερινή, δείχνουν τρεις ενδιαφέρουσες προτάσεις για τις τρεις πλατείες, με αρκετό πράσινο αλλά και αρκετό τσιμέντο, και τα σχόλια στα social media έχουν ήδη πάρει φωτιά.

Συγκεκριμένα για την πρόταση των Εξαρχείων, τα σχόλια της επιτροπής αναφέρουν, μεταξύ άλλων: «Πολύ καλή ισορροπία του δημόσιου χώρου της πλατείας, με σαφή κεντρικότητα του γλυπτού των τριών ερώτων, της ισχυρής περιμετρικής φύτευσης και της διαχείρισης της εισόδου στο μετρό, που «μεγαλώνει» την πλατεία, εξυπηρετώντας ανάλογα το μετρό. Κυκλοφοριακά, η πλατεία επεκτείνεται στις οδούς Στουρνάρη και Τρικούπη αφήνοντας μια λωρίδα διέλευσης μόνο, που οργανώνει περιμετρικά ήπιες κυκλοφορίες στην ευρύτερη περιοχή».


Η μακέτα για την πλατεία Εξαρχείων

Για την πρόταση του Ευαγγελισμού που κέρδισε τον διαγωνισμό, η επιτροπή σημειώνει: «Επιτυχής είναι η διείσδυση του φυσικού φωτισμού στο σταθμό ως πρόταση ώσμωσης και ανάδειξης δύο κόσμων: άνω-κάτω, σκιά-φως, μέσα-έξω. Επιτυχής είναι επίσης η διατήρηση και ενίσχυση του φυσικού στοιχείου, με ελάχιστο αποτύπωμα σκληρού δαπέδου στις επίγειες συνδέσεις. Θετικός είναι ο εμπλουτισμός του χώρου με τέχνη, παιχνίδια, γλυπτά νερού κλπ. Πολύ καλό είναι το μεταλλικό στέγαστρο με ελάχιστες διατομές στην είσοδο/έξοδο του σταθμού».


Η πρόταση για τον Ευαγγελισμό

Και τέλος, για την πλατεία του Κολωνακίου που προκρίθηκε: «Πολύ ενδιαφέρουσα και τολμηρή πρόταση συνολικής αναθεώρησης της πλατείας σε σχέση με τον περιβάλλοντα αστικό ιστό. Έχει συλλάβει και χειριστεί καλά τη διαφορά ύψους και την προσβασιμότητα. Έχει καλή αντίληψη περιβαλλοντικού σχεδιασμού, της υλικότητας και της ευρύτερης πολεοδομικής κλίμακας. Πολύ καλή διάγνωση του αστικού περίγυρου της πλατείας και των υψομετρικών διαφορών για τη διαμόρφωση της σχεδιαστικής προσέγγισης. Βασικοί στόχοι είναι η μεταφορά της ζωής στο κέντρο της πλατείας, η αστική κινητικότητα και ο περίπατος, καθώς και η ανάκτηση του φυσικού περιβάλλοντος».

Η μακέτα της πλατείας Κολωνακίου

Η μακέτα της πλατείας Κολωνακίου

 

πηγη:In2life.

Σχετικές αναρτήσεις

Θύμα Τροχαίου Μικρή Αλεπουδίτσα στη Χαλκιδική

lazaros lazaros

Ανακοίνωση Διάθεσης Ενημερωτικού Δελτίου της «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.»

lazaros lazaros

POLITICO:Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα

lazaros lazaros