Ανατολική Αττική
Ροή ειδήσεων

Εξιχνιάστηκε μεγάλη απάτη 650 χιλ. Ευρώ σε αγοραπωλησία ακινήτου στο Ελληνικό – Πως δρούσε η εγκληματική οργάνωση

Μεγάλη κακουργηματική απάτη 650 χιλ. Ευρώ εις βάρος εταιρείας, σε υπόθεση αγοραπωλησίας ακινήτου στο Ελληνικό Αττικής, εξιχνίασε η υποδιεύθυνση Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος της διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Προηγήθηκε σχετική καταγγελία, από τη διερεύνηση της οποίας διακριβώθηκε η δράση εγκληματικής οργάνωσης στην αγοραπωλησία ακινήτων, ενώ σε αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί του περασμένου Σαββάτου (16/12) εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν τρία μέλη της οργάνωσης. Σε βάρος τους, καθώς και σε βάρος άλλων μελών, από τα οποία τέσσερα έχουν ταυτοποιηθεί, σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση, απάτη, πλαστογραφία μετά χρήσεως, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, κατά συναυτουργία, τετελεσμένη και σε απόπειρα, από τις οποίες το επιδιωκόμενο περιουσιακό όφελος υπερβαίνει το ποσό των 120 χιλ. Ευρώ, κατ’ εξακολούθηση, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και παράνομη επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, από την έρευνα προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2023, είχαν ενωθεί μεταξύ τους και συστήσει εγκληματική οργάνωση με επιχειρησιακή δομή και διαρκή δράση, με σκοπό την τέλεση των κακουργηματικών πράξεων της απάτης και της πλαστογραφίας. Συγκεκριμένα, τα μέλη της οργάνωσης, κατ’ εντολή του αρχηγικού μέλους, συστήνονταν ψευδώς είτε ως πληρεξούσιοι είτε ως μεσολαβητές ιδιοκτητών οικοπέδων-ακινήτων ή ακόμη παρουσιάζονταν και οι ίδιοι ως ιδιοκτήτες αυτών, χρησιμοποιώντας πλαστά δελτία ταυτότητας και εν αγνοία των πραγματικών ιδιοκτητών έπειθαν τα θύματά τους να προβούν στη συγκέντρωση δικαιολογητικών για τη σύνταξη συμβολαίου αγοραπωλησίας ενώπιον συμβολαιογράφου, με σκοπό την εικονική μεταβίβαση ακινήτων, για την οποία απαιτούσαν προκαταβολή συμφωνίας, προσύμφωνο και τελικό συμβόλαιο.
Μάλιστα, όπως επισημαίνεται από την αστυνομία, για την επίτευξη του σκοπού τους, τα μέλη της οργάνωσης δεν δίσταζαν να προβούν ακόμη και σε αλλαγές προσωπικών κωδικών, δια μέσου των αρμόδιων υπηρεσιών, παραβιάζοντας δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και υφαρπάζοντας απαραίτητα έγγραφα πιστοποιητικά, ενώ προχωρούσαν και σε αντίστοιχες λήψης τμηματικών καταβολών του τιμήματος, είτε σε μετρητά, είτε σε επιταγές, είτε με μεταφορά σε δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς, χρησιμοποιώντας το χρηματο-πιστωτικό σύστημα.

Πώς έγινε η απάτη των 650 χιλ. Ευρώ

Με τον τρόπο αυτό, το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2023 εξαπάτησαν εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά και εκμετάλλευση ακινήτων και η οποία εκδήλωσε επιθυμία για αγορά 3 όμορων οικοπέδων στο Ελληνικό Αττικής. Η εν λόγω εταιρεία, προχώρησε σε προκαταβολή ποσού αξίας 650 χιλ. Ευρώ, ωστόσο, η απάτη έγινε αντιληπτή όταν κατά τη διάρκεια τοπογράφησης εντοπίσθηκε ο πραγματικός ιδιοκτήτης του ακινήτου, όπως επίσης και ότι δύο από τα τρία οικόπεδα είχαν ήδη πωληθεί προ λίγων ημερών.

Από τις σωματικές έρευνες και τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων μελών της οργάνωσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

– Πλαστό δελτίο ταυτότητας που χρησιμοποιήθηκε στην υπογραφή του προσυμφώνου
– 43.500 Ευρώ
– Πλήθος στρογγυλών σφραγίδων διαφόρων διοικητικών αρχών
– 5 κινητά τηλέφωνα

Όπως επισημαίνει η ΕΛΑΣ, τα μέλη της οργάνωσης είχαν ήδη προβεί σε εξαργύρωση επιταγών αξίας 425 χιλ. Ευρώ, ενώ η συνολική επαπειλούμενη οικονομική ζημία, εφόσον συνέχιζαν τη συγκεκριμένη απάτη, ανέρχεται σε 5,65 εκατ. Ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στην εμπορική αξία του υπό πώληση οικοπέδου.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η σύλληψη των μελών της οργάνωσης κατά τη διάρκεια συνάντησής τους για μελλοντική αγοραπωλησία του ήδη προπωλημένου οικοπέδου σε νέο υποψήφιο αγοραστή, καταδεικνύει την εκ μέρους τους πρόθεση συνέχισης της εγκληματικής τους δράσης για την εξαπάτηση ακόμη περισσότερων φυσικών ή νομικών προσώπων, με σκοπό τη μεγιστοποίηση του παράνομου κέρδους τους.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ η έρευνα για τη διακρίβωση εμπλοκής τους και σε άλλες περιπτώσεις συνεχίζεται.

 

πηγη:economico

Σχετικές αναρτήσεις

Ιορδανία: Zητά από τις ΗΠΑ να αναπτύξουν συστήματα Patriot για την άμυνα της

lazaros lazaros

Άγιος Στέφανος.Εθελοντική δράση αναδάσωσης.

lazaros lazaros

Φραντσέσκο Σκιαβόνε: Σπάσει την Ομερτά.Αποκαλύπτει έργα και ημέρες της μαφίας της Νάπολης

lazaros lazaros