Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡοή ειδήσεων

Γεωπολιτικές εντάσεις.Μεγαλύτερη Απειειλή από τον Πληθωρισμό για την Παγκόσμια Οικονομία

Οι γεωπολιτικές εντάσεις θεωρούνται η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, σύμφωνα με πρόσφατη παγκόσμια έρευνα της Oxford Economics ανάμεσα σε 127 επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, περίπου το 36% των επιχειρήσεων δήλωσε πως οι γεωπολιτικές εντάσεις, όπως τα ζητήματα σχετικά με την Ταϊβάν, τη Νότιο Κορέα και τη σχέση Ρωσίας-ΝΑΤΟ, είναι η μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία. Αντιθέτως, σε αντίστοιχη δημοσκόπηση του Απριλίου σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες θεωρούσαν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος ανέκυπτε είτε από τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής είτε από το ξέσπασμα μίας ευρείας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Λιγότερες ανησυχίες για τον πληθωρισμό

Παρότι οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να θεωρούν ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι αξιοσημείωτος κίνδυνος σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, φαίνονται πια πιο αισιόδοξες για την αποκλιμάκωσή του. «Οι επιχειρήσεις προσδοκούν ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 3,7% το 2024, 0,2% χαμηλότερα από την πιο πρόσφατη πρόβλεψή μας», δήλωσε ο Jamie Thompson, συντάκτης της σχετικής έρευνας της Oxfrord Economics. «Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο υποχώρησαν σημαντικά, ανατρέποντας τις αυξήσεις που καταγράφηκαν τα τελευταία δύο χρόνια», προσέθεσε.

Στην έρευνα φαίνεται επίσης αποκλιμάκωση των ανησυχιών σχετικά με τους κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα. Βέβαια, μετά τις καταρρεύσεις των τραπεζών τον Μάρτιο, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλος φόβος.

Τέλος, περίπου το 30% των ερωτηθέντων συνεχίζει να θεωρεί πως μεγαλύτερος κίνδυνος στο επόμενο διάστημα είναι η σύσφιγξη των πιστωτικών συνθηκών ή το ξέσπασμα μιας ευρείας οικονομικής κρίσης.

Οι κίνδυνοι για την επόμενη πενταετία

Σε βάθος πενταετίας, οι γεωπολιτικές εντάσεις θεωρούνται επίσης βασικός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία από το 60% των ερωτηθέντων. «Μία κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων θα μπορούσε να πυροδοτήσει σημαντική απο-παγκοσμιοποίηση του εμπορίου και του χρηματοπιστωτικού συστήματος», δήλωσε ο Thompson.

Η απο-παγκοσμιοποίηση είναι ο τρίτος μεγαλύτερος κίνδυνος που εντοπίζεται στην έρευνα της Oxford Economics. Τέλος, περίπου το 25% θεωρεί ότι κορυφαίος κίνδυνος θα ανακύψει από τις μειώσεις επιτοκίων στην επόμενη πενταετία.

moneyreview.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Το φουτουριστικό κτίριο κατοικιών που ετοιμάζεται στο Παλαιό Φάληρο

lazaros lazaros

Απίστευτη ιστορία εκτυλίχθηκε σε δρομολόγιο αστικού λεωφορείου με πρωταγωνίστρια μια επιβάτιδα που πήδηξε από το παράθυρο όταν έχασε τη στάση της.

lazaros lazaros

10 σπουδαίες επιστήμονες που άλλαξαν τον κόσμο

lazaros lazaros