Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΑΙΡΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡοή ειδήσεων

Γερμανοί βιομήχανοι: Δεν βγαίνει το σχέδιο απανθρακοποίησης.

Ο επικεφαλής του γερμανικού βιομηχανικού λόμπι εκτιμά ότι θα αποτύχει το κυβερνητικό σχέδιο να τεθούν εκτός λειτουργίας σταδιακά, και νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, καθώς απουσιάζει η στρατηγική παροχής κινήτρων για την κατασκευή νέων σταθμών αερίου.

Η Γερμανία ποντάρει στις ανανεώσιμες πηγές από αιολική και ηλιακή ενέργεια για να αναδιαμορφώσει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα, επιδιώκοντας να καταργήσει σταδιακά τον άνθρακα έως το 2030, οκτώ χρόνια πριν από την επίσημη ημερομηνία-στόχο.

Ομως ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, «Πράσινος» υπουργός Οικονομίας και Κλίματος, δεν έχει παρουσιάσει ακόμη κάποιο στρατηγικό σχέδιο που περιλαμβάνει νέους σταθμούς με καύση φυσικού αερίου ως εφεδρική λύση για περιόδους που δεν υπάρχει άνεμος ή ηλιοφάνεια, ώστε να καλύπτεται η ζήτηση. Πρόκειται για εγκαταστάσεις που θα λειτουργούσαν αρχικά με φυσικό αέριο και αργότερα με κλιματικά ουδέτερο υδρογόνο. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι εταιρείες ενέργειας έχουν φανεί απρόθυμες να επενδύσουν.

«Θα χρειαστούν ιδιωτικές επενδύσεις και πρέπει να αξίζει τον κόπο – έστω και για μόλις λίγες ώρες τον χρόνο», είπε ο Ρούσβουρμ. «Υποστηρίζω την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αλλά, για να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να παραδεχτούμε ότι χρειαζόμαστε εφεδρείες. Απέχουμε πολύ από την επάρκεια σε εφεδρική παραγωγική ικανότητα».

Δύο από τους μεγαλύτερους παρόχους ενέργειας της Γερμανίας δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι θα διατηρήσουν ορισμένες μονάδες άνθρακα σε λειτουργία περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν, μετά την απόφαση ρυθμιστικής αρχής να απαγορεύσει το κλείσιμο των εγκαταστάσεων πριν από τον Μάρτιο του 2031. Η Uniper και η EnBW Energieείχαν θέσει ως στόχο να καταργήσουν τις μονάδες τους νωρίτερα.

Η Γερμανία στηρίζεται περισσότερο στον άνθρακα αφού ξέσπασε ο πόλεμος της στην Ουκρανία και αφού πρόσφατα έκλεισε τα τελευταία πυρηνικά της εργοστάσια.

 

πηγη:euro2day

Σχετικές αναρτήσεις

Η Τεχεράνη συνεχίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου βάσει του ιρανικού νόμου

lazaros lazaros

ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία

lazaros lazaros

Λαύριο: Δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις δρομολογούνται στη Λαυρεωτική με «επιταχυντές» την αξιοποίηση του λιμανιού.

lazaros lazaros