Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΙΑΤΡΙΚΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΑΙΡΟΣΡοή ειδήσεων

Το 2023 από ψηλά – Η χρονιά της φωτιάς και του νερού μέσα σε 5 συγκλονιστικά λεπτά

Το 2023 μας αποχαιρετά σε λίγες ημέρες, αφήνοντας πίσω του μία πικρή γεύση. Η χρονιά ήταν δύσκολη και σημαδεύτηκε από τραγικά γεγονότα, απώλειες ανθρώπων, ζώων και περιουσιών.

Πυρκαγιές και πλημμύρες έπληξαν πολλές περιοχές, ενώ το δυστύχημα των Τεμπών σκόρπισε βύθισε τη χώρα στο πένθος.


Στις 28 Φεβρουαρίου, κοντά στον οικισμό του Ευαγγελισμού Λάρισας, συνέβη μετωπική σύγκρουση μιας επιβατικής αμαξοστοιχίας της Hellenic Train με μια εμπορική αμαξοστοιχία

Λίγο πριν τις 23:30, το Intercity 62, που μετέφερε περισσότερους από 350 επιβάτες και εκτελούσε τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, συγκρούστηκε με την εμπορική αμαξοστοιχία 63503, που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Λάρισα.


Πριν το δυστύχημα είχαν γίνει έγγραφες προειδοποιήσεις, κινητοποιήσεις και νομικές ενέργειες των εργαζομένων στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Η σφοδρή σύγκρουση, ο εκτροχιασμός και η ανάφλεξη των συρμών προκάλεσε τον θάνατο 57 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 85. Πρόκειται για το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα.

Πριν το δυστύχημα είχαν γίνει έγγραφες προειδοποιήσεις, κινητοποιήσεις και νομικές ενέργειες των εργαζομένων στο σιδηροδρομικό δίκτυο, όσον αφορά στην υποστελέχωση, την ανεπαρκή συντήρηση και την έλλειψη ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας στους σιδηροδρόμους.

Τον Ιούνιο του 2023, πολυσέλιδη έκθεση δικαστικών πραγματογνωμόνων, η οποία παραδόθηκε στον εφέτη ανακριτή Λάρισας, γνωμοδότησε ότι η απουσία συστημάτων ασφαλείας και τα ανθρώπινα λάθη ήταν τα κύρια αίτια που οδήγησαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.


Φωτιές και πλημμύρες

Το καλοκαίρι στιγματίστηκε από τις ακραίες υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ που σημειώθηκαν στην χώρα μας και στην συνέχεια από τις μεγάλες φωτιές σε Ρόδο, Αττική και Έβρο. Με την τελευταία μάλιστα, να καίει για 17 ημέρες και να χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη σε έκταση στην σύγχρονη ιστορία της χώρας μας.

Όπως προέκυψε από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπέρασε τα 935.000 στρέμματα

Και ενώ οι κάτοικοι της Θράκης προσπαθούσαν να μαζέψουν τα κομμάτια τους από τη φωτιά, «χτύπησε» τη χώρα η κακοκαιρία Daniel, η οποία προκάλεσε αρχικά τεράστιες καταστροφές στην πόλη του Βόλου και στην συνέχεια μετέτρεψε τον κάμπο της Θεσσαλίας, μέρος της πόλης της Λάρισας καθώς και τα χωριά Παλαμάς, Βλοχός και Μεταμόρφωση σε μια απέραντη λίμνη, ενώ η Λίμνη Κάρλα πενταπλασίασε το μέγεθος της με αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα να είναι μέχρι και σήμερα κάτω από το νερό.

Ο τραγικός απολογισμός των νεκρών από τις πλημμύρες  στη Θεσσαλία  και Μαγνησία ανήλθε σε 17, ενώ ανυπολόγιστες ήταν και οι υλικές ζημιές.

Δείτε την ανασκόπηση του 2023 από το Up Stories

πηγη: ot

Σχετικές αναρτήσεις

«Πωλητήριο» στο 20% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας βάζει η κυβέρνηση

lazaros lazaros

Κακοκαιρία: Δεκάδες άνθρωποι στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας – Σε κίνδυνο εγκλωβισμένοι ασθενείς

lazaros lazaros

ΤΑΙΠΕΔ: Άρση πολεοδομικών εμποδίων για την αξιοποίηση των λιμανιών

lazaros lazaros