Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΡοή ειδήσεων

Γνωριμία με ελαιόλαδο για Ολλανδούς που φεύγουν από τα λίπη

Το κύμα από την αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς των Ολλανδών, που άρχισαν να εστιάζουν περισσότερο στη σημασία των υγιεινών και φυσικών τροφίμων βάζοντας το ελαιόλαδο και τις ελιές στην διατροφή τους, καλείται να καβαλήσει η Ελλάδα.

Σημειωτέον, η χαμηλή κατανάλωση ελαιόλαδου βασίζεται στην διατροφική κουλτούρα της χώρας καθώς αντ’ αυτού, οι Ολλανδοί καταναλώνουν λίπη όπως βούτυρο, μαργαρίνη και ηλιέλαιο. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Προώθησης Εισαγωγών από Αναπτυσσόμενες Χώρες (CBI), οι Ολλανδοί καταναλωτές παρουσιάζουν κατά τα τελευταία έτη αλλαγή στην καταναλωτική τους συμπεριφορά. Συγκριμένα, το CBI εκτιμά ότι η κατανάλωση λιπών μειώνεται με ετήσιο ποσοστό 9% και η κατανάλωση ελαιολάδου αυξάνεται κατά 10%.

Τα παραπάνω αναφέρει έκθεση του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στη Χάγη, σύμφωνα με το οποίο το ελληνικό ελαιόλαδο έχει το περιθώριο να κερδίσει έδαφος στην Ολλανδία.

Σημειωτέον η Ολλανδία κατέχει την 12η θέση στην Ευρώπη όσον αφορά την ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ελαιόλαδου, η οποία στη χώρα ανέρχεται στα 1,2 κιλά, την ώρα που σε χώρες όπως η Ισπανία ανέρχεται στα 11,4 κιλά), ακολουθούμενη από την Ελλάδα (10,3 κιλά) και την Ιταλία (7,1).

Εισαγωγές ελαιολάδου

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ολλανδικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η εισαγωγή ελαιολάδου υπολείπεται μακράν της εισαγωγή άλλων ελαίων. Τα κύρια εισαγόμενα έλαια είναι φοινικέλαιο, ηλιέλαιο,  κραμβέλαιο και λάδι καρύδας, ενώ το μερίδιο του ελαιολάδου είναι αμελητέο. Ωστόσο, η ετήσια αξία των εισαγωγών ελαιολάδου τα τελευταία χρόνια ανήλθε κατά μέσον όρο σε περισσότερα από 70 εκατομμύρια. Η Ολλανδία, με συνολικές εισαγωγές ελαιολάδου αξίας 102 εκατ. ευρώ το 2023, κατέχει την 6η θέση μεταξύ των σημαντικότερων εισαγωγικών χωρών ελαιολάδου της ΕΕ και την 16η θέση παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων «Trade Map»7, η Ολλανδία ήταν η 14η πιο σημαντική χώρα για τις ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου το 2022 (αξία εξαγωγών ύψους 6,18 εκατ. ευρώ), ενώ η Ιταλία εξακολουθεί να κατέχει, με μεγάλη διαφορά, την πρώτη θέση ως προορισμός των ελληνικών εξαγωγών ελαιολάδου (472,1 εκατ. ευρώ).

Στις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπως Albert Heijn και Jumbo, κυριαρχεί το ελαιόλαδο από την Ιταλία, ενώ βέβαια διατίθενται και ελληνικά ελαιόλαδα («ΙΛΙΑΔΑ» και ιδιωτικής ετικέτας). Σύμφωνα με την ολλανδική στατιστική υπηρεσία CBI, το 60% του ελαιολάδου πωλείται με ιδιωτική ετικέτα.

Το ήμισυ των ολλανδικών εισαγωγών ελιών επανεξάγεται

Σύμφωνα με ερεύνα του Διεθνούς Συμβούλιου Ελαιολάδου (IOC), η Ολλανδία είναι μια από τις χώρες με τη χαμηλότερη κατανάλωση ελιών στην Ευρώπη, με ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση χαμηλότερη από 0,4 κιλά ετησίως. Η Ολλανδία, με εισαγωγές ελιών άνω των 50 εκατ. ευρώ το 2022, είναι διεθνώς ο 12ος εισαγωγέας του εν λόγω προϊόντος και ο 6ος μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Ωστόσο, το ίδιο έτος η Ολλανδία εξήγαγε ελιές αξίας 23 εκατ. ευρώ. Συνεπώς το ήμισυ περίπου των ολλανδικών εισαγωγών ελιών επανεξάγεται. Σημειώνεται ότι το 2022 η Ελλάδα εξήγαγε συνολικά ελιές αξίας 592.833.000 ευρώ, που σημαίνει ότι στην Ολλανδία κατευθύνθηκε το 3,4% των ελληνικών εξαγωγών ελαιών. Το 2020, το μερίδιο των ελληνικών ελιών στην αγορά ανήλθε σε σχεδόν 46%, με αξία 17,2 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ένα μέρος των ελιών που εισάγονται από το Βέλγιο είναι ελληνικής προέλευσης. Συνεπώς, το συνολικό μερίδιο ελληνικών ελιών στην Ολλανδία είναι υψηλότερο από τις απευθείας εισαγωγές ελαιών από την Ελλάδα.

Κρίσιµη παράµετρος οι επαρκείς ποσόσητες

Σύµφωνα µε την Ολλανδική Στατιστική Υπηρεσία, η Ολλανδία πραγµατοποιεί όλο και περισσότερες εισαγωγές από την Ελλάδα. Μάλιστα, στην κατηγορία «τρόφιµα» η αξία των εισαγωγών από την Ελλάδα είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση µε 15 χρόνια πριν. Ένα πρόβληµα που ίσως παρουσιάζεται για τους Έλληνες παραγωγούς είναι οι ποσότητες που απαιτούνται προς διάθεση στην ολλανδική αγορά και ειδικά στα σούπερ µάρκετ. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί µικροί παραγωγοί υψηλής ποιότητας ελαιόλαδου, που ενδεχοµένως αντιµετωπίζουν δυσκολίες ως προς την ανταπόκρισή τους στις ανωτέρω προϋποθέσεις.

Γενικότερα, στο έγγραφο της Ελληνικής Πρεσβείας στη Χάγη, υπογραµµίζονται τα δυνατά και αδύνατα σηµεία για διείσδυση του ελαιολάδου-ελιών στην ολλανδική αγορά:

πηγη:AgroNews.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Ομπρέλες και Ξαπλώστρες μέσα από τη Θάλασσα Ξηλώθηκαν στη Ρόδο.

lazaros lazaros

Όλος ο πλανήτης συμπάσχει σήμερα με την Σελίν Ντιόν – Viral to βίντεο που παθαίνει κρίση και σφαδάζει από τον πόνο.

lazaros lazaros

Σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας. Η γέννηση του Θεανθρώπου να φέρει στην καρδιά όλων μας υγεία, αγάπη ευημερία, ειρήνη!

lazaros lazaros