Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡοή ειδήσεων

Η ΕΚΤ συνεδριάζει στην Αθήνα: Τι να περιμένουμε για τα επιτόκια

Στην Αθήνα συνεδριάζει – για πρώτη φορά μετά το 2008 και τρίτη συνολικά – σήμερα και αύριο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).(ΕΚΤ).

Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για «παύση πυρός» σήμερα μετά από συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων στις 10 τελευταίες συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής.

Ωστόσο, η σύρραξη στη Μέση Ανατολή που ωθεί τις τιμές ενέργειας υψηλότερα είναι ένα νέο μέτωπο στην προσπάθεια της Κεντρικής Τράπεζας να δαμάσει τον πληθωρισμό. Οι αγορές προσπαθούν να χαρτογραφήσουν για πόσο ακόμη το κόστος δανεισμού θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με την ING, η μεγαλύτερη πρόκληση για την ΕΚΤ είναι να διατηρήσει μια ισορροπημένη τακτική, να μην φανεί πολύ επιθετική και «γερακίσια», αλλά ταυτόχρονα να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω επιτοκιακών αυξήσεων.

Αν και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων, προσώρας τουλάχιστον, κάτι το οποίο φάνηκε να προεξοφλεί χθες και η αγορά ομολόγων η οποία κινήθηκε ανοδικά και οι αποδόσεις υποχώρησαν.

Τι να περιμένουμε στη σημερινή συνεδρίαση

Η ΕΚΤ έχει σηματοδοτήσει μια παύση και οι αγορές δεν κρίνουν απαραίτητη μια νέα αύξηση επιτοκίων, αλλά είναι απίθανο να αποκλειστεί μια νέα αύξηση. Η πρόεδρος της ΕΚΤ πιθανότατα θα επιμείνει στο «μάντρα» του «υψηλότερα για μακρύ χρονικό διάστημα» που έχει οδηγήσει τις αποδόσεις των μακροχρόνιων ομολόγων προς τα πάνω.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην οικονομία της ευρωζώνης σημαίνει ότι η ανάγκη για περαιτέρω νομισματική σύσφιξη είναι περιορισμένη, αλλά η ΕΚΤ μάλλον θα αποκρούσει τις όποιες προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων.

«Το πιο πιθανό είναι αυτό να συμβεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς, αν η ΕΚΤ αλλάξει γνώμη,» εκτιμούν οι αναλυτές στην Deutsche Bank. «Στην ΕΚΤ έχουν δεσμευτεί ότι θα αφήσουν τα μακροοικονομικά στοιχεία να μιλήσουν για το επόμενο διάστημα»προσθέτουν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ Philip Lane, θα απαιτηθεί χρόνος, πιθανότατα μέχρι την επόμενη άνοιξη, μέχρι να υπάρξει η σιγουριά ότι ο πληθωρισμός πέφτει.
πηγη:economico.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Φλώρινα: Στάσεις λεωφορείων με έργα τέχνης

lazaros lazaros

ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝ PENTELIKON MARATHON TRAIL RUN Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

lazaros lazaros

Έλενα Μανιάτη:1η δισκογραφική δουλειά της ταλαντούχας Μαρίνας Λαγουτάρη

lazaros lazaros