Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΙΑΤΡΙΚΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑΡοή ειδήσεων

Καπραβέλος: Οι 3 λόγοι που έχουμε πρωτιά στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις – «Καμπανάκι» για την κλεμπσιέλλα της πνευμονίας

Κόλαφος» ήταν η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) την Παρασκευή (24.11.2023) για την Ελλάδα, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη διασπορά του πολυανθεκτικού βακτηρίου κλεμπσιέλλα της πνευμονίας (Klebsiella pneumoniae) σε 15 ελληνικά νοσοκομεία.

Το βακτήριο κλεμπσιέλλα της πνευμονίας είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά και επικίνδυνο, και συναντάται κυρίως στις ΜΕΘ και μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, σηψαιμία, βακτηριαιμία και μηνιγγίτιδα εάν προσβάλλει έναν εξασθενημένο οργανισμό.

Ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου “Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης, υποστηρίζει ότι χάνονται καθημερινά πολλές ζωές στη χώρα μας εξαιτίας της αντίστασης των μικροβίων στα αντιβιοτικά:

“Η κλεμπσιέλλα κάνει νεκρωτική φλεγμονή κι αν δεν έχεις αντιβιοτικά να την “χτυπήσεις” είναι θανατηφόρος. Αλλά ό,τι και να λέμε, στου κουφού την πόρτα… Τόσα χρόνια λέμε για τις αντοχές των μικροβίων και λέμε ότι χάνονται ανθρώπινες ζωές τζάμπα κι άδικα. Έρχεται κάποιος πολυτραυματίας από ένα τροχαίο ατύχημα, κολλάει μια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη και πεθαίνει. Υπάρχουν βάσεις δεδομένων κι από εκεί πήρε τα στοιχεία το ECDC”, αναφέρει σε συνέντευξή του στο iatropedia.gr.

 

πηγη:newsit

Σχετικές αναρτήσεις

Αποθεώθηκε η Τρίγλια από τους φιλάθλους της.Άνετη νίκη επι του του ΑΟ Μαρμαρίου.

lazaros lazaros

Πρέβεζα Λίμνη Ζηρού: Σφραγίστηκε παράνομος χώρος.Πρόστιμο 6.000 ευρώ.Απομακρύνθηκαν κατασκευές από την όχθη.

lazaros lazaros

Ζάκυνθος: Ολοκληρώθηκε η μελέτη του ΕΜΠ για την διάσωση του Ναυαγίου

lazaros lazaros