Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

Κίνα: Δεν απαγορεύουμε τα iPhone στους κυβερνητικούς υπαλλήλους

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας διαψεύδει δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης που αναφέρουν ότι η χώρα έχει απαγορεύσει τη χρήση iPhone μεταξύ των κυβερνητικών της υπηρεσιών.

Η Κίνα δεν εξέδωσε κανένα νόμο, κανονισμό ή έγγραφο πολιτικής που να απαγορεύει την αγορά και τη χρήση κινητών τηλεφώνων ξένων εμπορικών σημάτων, όπως το iPhone”, δήλωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ.

Το υπουργείο προέβη στη δήλωση αυτή λίγες ημέρες αφότου η China South Morning Post και η The Wall Street Journal ανέφεραν το αντίθετο, επικαλούμενες ανώνυμες πηγές. Σύμφωνα και με τα δύο δημοσιεύματα, η χώρα διέταξε τους υπαλλήλους των κεντρικών κυβερνητικών υπηρεσιών να σταματήσουν να χρησιμοποιούν iPhones στην εργασία τους.

Η Κίνα προφανώς θέλει να εμποδίσει την κατασκοπεία των ΗΠΑ. Τον Ιούνιο, ο σύμμαχος της Κίνας, η ρωσική κυβέρνηση, ισχυρίστηκε ότι αποκάλυψε “μια επιχείρηση αναγνώρισης από αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών που πραγματοποιήθηκε με τη χρήση κινητών συσκευών της Apple”, επισημαίνοντας exploits κατασκοπευτικού λογισμικού για το iOS που φέρεται να μόλυνε χιλιάδες iPhones στη χώρα. Η Apple δηλώνει ότι “ποτέ δεν συνεργάστηκε με καμία κυβέρνηση για να εισάγει κάποια κερκόπορτα σε οποιοδήποτε προϊόν της Apple και ποτέ δεν θα το κάνει”.

Την Τετάρτη, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι η κυβέρνηση ήταν ενήμερη για την “αναφορά των μέσων ενημέρωσης σχετικά με θέματα ασφαλείας που αφορούν το iPhone”. Αλλά απέρριψε την ιδέα ότι η Κίνα είχε θεσπίσει επίσημα απαγόρευση των προϊόντων της Apple.

“Προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των ξένων εταιρειών σύμφωνα με το νόμο”, δήλωσε η Μάο Νινγκ, σε μια συγκαλυμμένη βολή κατά της πολιτικής των ίδιων των ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων στην κινεζική εταιρεία Huawei.

Η Μάο Νινγκ πρόσθεσε ότι η Κίνα έχει ήδη θεσπίσει νόμους που απαιτούν από τις ξένες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να ενισχύσουν την ασφάλεια των προϊόντων τους στον τομέα της πληροφορικής και να προστατεύσουν τα δεδομένα των καταναλωτών. “Η κινεζική κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την ασφάλεια των πληροφοριών και αντιμετωπίζει τις κινεζικές και τις ξένες εταιρείες ως ισότιμες”, πρόσθεσε.

Παρά την διάψευση, είναι πιθανό η απαγόρευση του iPhone από την Κίνα να είναι πραγματική, αλλά να θεσμοθετείται ως άγραφος κανόνας. Η The Wall Street Journal αναφέρει ότι η κυβέρνηση της χώρας έχει ενημερώσει τους εργαζόμενους του υπουργείου για την απαγόρευση του iPhone μέσω “ομάδων συνομιλίας στο χώρο εργασίας ή συναντήσεων”. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η Κίνα θα μπορούσε να επεκτείνει την απαγόρευση για να συμπεριλάβει κυβερνητικές υπηρεσίες και κρατικές εταιρείες εν μέσω του ψυχρού τεχνολογικού πολέμου της χώρας με τις ΗΠΑ.
πηγη:PCMag.he

Σχετικές αναρτήσεις

«Δαίδαλος»: Η Ελλάδα αποκτά έναν από τους ισχυρότερους υπερ-υπολογιστές στην Ευρώπη

lazaros lazaros

Σάλος στη Γερμανία για ακροδεξιά σχέδια απέλασης μεταναστών

lazaros lazaros

25 χρόνια Google: Αυτή είναι η μεγαλύτερη τεχνολογική εξέλιξη που θα δούμε

lazaros lazaros