Ανατολική Αττική
Ροή ειδήσεων

Κωνσταντινούπολη: Νέα πρόβλεψη-σοκ για καταστροφικό σεισμό

Ο σεισμός της 17ης Αυγούστου 1999, μεγέθους 7,4 βαθμών, είναι ο καταστροφικότερος στην νεότερη ιστορία της Τουρκίας. Προκάλεσε τον θάνατο περίπου 17.480 ανθρώπων. Περισσότεροι από 200.000 έμειναν άστεγοι, ενώ ολόκληρες κοινότητες ερειπώθηκαν

Τον κώδωνα του άμεσου κινδύνου να καταρρεύσει η Κωνσταντινούπολη από επερχόμενο ισχυρότατο σεισμό μεγέθους έως και 7,6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, έκρουσε δημόσια ο Τούρκος γεωλόγος και σεισμολόγος καθηγητής Νατσί Γκιορούρ!

Ο Τούρκος σεισμολόγος δήλωσε ότι πρέπει να κατασκευαστεί μια αντισεισμική πόλη ενώ υπολόγισε ότι το μέγεθος του σεισμού που αναμένεται στην πόλη θα μπορούσε να είναι μεταξύ 7,2 και 7,6 βαθμών Ρίχτερ! «Ένας σεισμός αναμένεται να γίνει κάθε 6 χρόνια με 10 χρόνια, εμείς αυτή τη στιγμή παίζουμε την παράταση», ανέφερε χαρακτηριστικά απαντώντας  σε ερωτήσεις σχετικά με τον πιθανό σεισμό της Κωνσταντινούπολης στο TGRT Haber.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής δήλωσε ότι «Το 1766, τα ρήγματα έσπασαν με διαφορά 3 μηνών, οπότε η Κωνσταντινούπολη βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο σεισμούς των 7 και άνω των 7 με διαφορά 3 μηνών.

depremmmm 1 776x1024

Ο σεισμός του 1766, που καταγράφηκε ως ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, είναι ένας από τους 250ετείς κύκλους σεισμών αυτού του μεγέθους στην πόλη. Τα επίκεντρα των σεισμών του 1894 και του 1999, που προκάλεσαν ζημιές στην Κωνσταντινούπολη, δεν βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη, οπότε δεν κατηγοριοποιούνται ως σεισμοί της Κωνσταντινούπολης. Οι ειδικοί σε θέματα σεισμών δηλώνουν ότι ο σεισμικός κύκλος των 250 ετών της πόλης έχει ολοκληρωθεί και ότι έχει συσσωρευτεί επαρκής ποσότητα ενέργειας για να προκληθεί νέος σεισμός!

Αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο ζήτημα. Αν σπάσουν και τα δύο ρήγματα, υπάρχει πιθανότητα να φτάσουν τα 7,5 και τα 7,6 Ρίχτερ. Για να αντιμετωπιστεί αυτός ο κίνδυνος, οι σεισμοί και τα γεγονότα που μπορεί να προκληθούν από τους σεισμούς, πώς θα αντιδράσει ηΚωνσταντινούπολη, πού θα είναι αβοήθητη και πώς θα προκύψουν οι μέγιστες απώλειες, μελετήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από το 1999, υποστήριξε, μιλώντας στο TGRT Haber

Προσωπικά, υπό την προεδρία μου, οκτώ διεθνή πλοία, μεταξύ των οποίων και τουρκικά, εργάζονται σε ολόκληρη την περιοχή του Μαρμαρά. Πραγματοποιήσαμε αυτές τις μελέτες. Ξέρουμε ποια μέρη της Κωνσταντινούπολης θα είναι ευάλωτα, ποιες είναι οι αδυναμίες μας και ποιες περιοχές είναι αυτές. Ελπίζω ότι ο Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προετοιμάσει την πόλη για έναν σεισμό. Μεταξύ αυτών των απαιτήσεων είναι και τα στοιχεία της πόλης.Η πόλη δεν προετοιμάζεται για έναν σεισμό τυχαία.

Σε άλλο σημείο ανέφερε: “Σε ολόκληρο τον κόσμο, μια μεγάλη πόλη όπως η Κωνσταντινούπολη μπορεί να προετοιμαστεί από δύο δυνάμεις που συνεργάζονται. Η πολιτική, τα διαφορετικά κόμματα, εμείς ή εσείς δεν πρέπει πλέον να λαμβάνονται υπόψη εδώ. Η ασφάλεια της ζωής των ανθρώπων μας είναι σημαντική. Εξάλλου, εκατομμύρια άνθρωποι ζουν εδώ. Η IBB από μόνη της δεν μπορεί να κάνει την Κωνσταντινούπολη αντισεισμική.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να το κάνει χωρίς τον δήμο. Ως εκ τούτου, εύχομαι να παραμεριστεί η πολιτική σε αυτά τα θέματα και να υπάρξει μια ενότητα δυνάμεων. Δεν υπάρχει καμία συνεργασία μεταξύ της ΙΒΜ και της κεντρικής κυβέρνησης. Είναι γεγονός ότι οι δήμαρχοι παίρνουν σοβαρά τη δουλειά τους. Οι λόγοι τους είναι επίσης προφανείς. Ο Ιμάμογλουλέει συνεχώς ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κωνσταντινούπολης είναι ο σεισμός. Ομοίως, το ίδιο λέει και ο Μουράτ Κουρούμ. Προσπαθεί να πείσει το κοινό. Αν γίνουν αυτά που λένε, η Κωνσταντινούπολη θα κερδίσει πολλά όσον αφορά τον σεισμό».

Tourkia seimos

«Πρέπει να στραφούμε άμεσα προς αντισεισμικές πόλεις

Αναφέροντας ότι είναι απαραίτητο να στραφούμε προς αντισεισμικές πόλεις, ο Γκιορούρ είπε: «Η Ιαπωνία είχε πρόσφατα σεισμό 7,6 βαθμών και 120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τύχη. Δεν μπορούμε να δώσουμε 20 χιλιάδες, 50 χιλιάδες νεκρούς σε κάθε σεισμό. Αυτή είναι μια κατάσταση που αναγνωρίζει ο κόσμος και δεν μας ταιριάζει. Δεν καταλαβαίνω αυτό που οι πολιτικοί αποκαλούν “ζήτημα επιβίωσης”. Το πραγματικό ζήτημα επιβίωσης είναι ο σεισμός. Πώς θα επιβιώσουμε αυτόν τον αιώνα; Πρέπει να στραφούμε άμεσα προς τις αντισεισμικές πόλεις. Έχουμε τα πάντα να κάνουμε. Θέλω μια πολιτική βούληση που θα ενεργεί πάνω από την πολιτική. Με την ψήφιση του νόμου, ακόμη και το υπουργείο θα είναι πάνω από την πολιτική. Μπορούμε να κάνουμε τη χώρα αντισεισμική σε 10-15 χρόνια. Φοβάμαι περισσότερο την περιοχή του Μαρμαρά. Ο λόγος είναι ότι η περιοχή του Μαρμαρά παρέχει περίπου το 60% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Αν οι τροχοί της οικονομίας σε αυτή την περιοχή σταματήσουν όπως στην νοτιοανατολική περιοχή, η Τουρκία θα καταρρεύσει γονατιστή. Αφήστε την οικονομική ανεξαρτησία της Τουρκίας, θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε ακόμη και την πολιτική ανεξαρτησία», είπε.

«Υπάρχει 47% πιθανότητα σεισμού 7 βαθμών και άνω στον Μαρμαρά»

Ο σεισμολόγος Γκιορούρ είπε ότι η Κωνσταντινούπολη παίζει τις… παρατάσεις και πρόσθεσε: «Ένας σεισμός αναμένεται να γίνει σε 6 χρόνια συν ή πλην και σε 10 χρόνια. Εμείς παίζουμε τις παρατάσεις. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να περιμένουμε πάρα πολύ καιρό. Η πιθανότητα να γίνει σεισμός 7 ή περισσότερο στον Μαρμαρά είναι 47%. Πρέπει να μιλήσουμε για το τι πρέπει να κάνουμε πριν και μετά τον σεισμό. Η δουλειά δεν είναι απλώς “παγίδα για το γιοτ”. Πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από αυτό. Οι πολίτες θα πρέπει πρώτα να μετρήσουν τον τόπο όπου ζουν για να δουν αν είναι αντισεισμικά ανθεκτικός. Θα γνωρίζουν με ποιον πρέπει να επικοινωνήσουν. Οι δήμοι και το υπουργείο θα παρέχουν αυτή την υπηρεσία. Οι πολίτες και το κράτος πρέπει να ενώσουν τα χέρια και να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα. Το πιο σημαντικό στοιχείο της ετοιμότητας για τους σεισμούς είναι το κοινό. Αν ένας λαός δεν αποκτήσει σεισμική συνείδηση, σεισμική καλλιέργεια και σεισμική καταλληλότητα, η πόλη δεν θα είναι προετοιμασμένη για έναν σεισμό.

Όταν οι δήμαρχοι γυρίζουν την πλάτη, ο λαός χτίζει 10 παράνομα κτίρια. 15 παράνομα μπαλκόνιαΧτίζει 3 ορόφους. Αφήνει τα βλαστάρια, σκεπτόμενος ότι αύριο η κόρη μου θα παντρευτεί και θα της χτίσω ένα σπίτι. Οι εκλογές περνούν και ο τέταρτος όροφος ανεβαίνει. Δεν το κάνουν από κακία. Δεν ξέρουν, δεν καταλαβαίνουν. Δεν σκέφτονται ότι η ζημιά θα προέλθει από εκεί. Αν γινόταν σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, θα υπήρχαν περισσότερες απώλειες σε ζωές και περιουσίες από το σύνολο των 11 επαρχιών. Μπορεί να υπάρξουν περισσότερες από 50 χιλιάδες απώλειες σε έναν σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτοί που έχουν προηγμένες τεχνολογικά κοινωνίες θεωρούν καθυστερημένους αυτούς που έχουν περισσότερους θανάτους σε αυτούς τους σεισμούς. Θεωρούν ότι υπάρχει σίγουρα κάποιο πρόβλημα σε αυτή την κοινωνία. Μπορεί να έχουν δίκιο σε κάποιο βαθμό. Πρέπει να προστατεύσουμε τους δικούς μας ανθρώπους, τα δικά μας παιδιά. Αν χτίσετε μια πόλη με ευαισθητοποίηση για τους σεισμούς, με πολιτισμό και αντισεισμική αντοχή με όλα τα στοιχεία της, αυτή η πόλη θα αναπτυχθεί και θα αναπτυχθεί στο μέλλον. Αυτά τα ρήγματα παράγουν σεισμούς εδώ και 13 εκατομμύρια χρόνια και θα παράγουν σεισμούς για εκατομμύρια χρόνια. Αυτό δεν είναι ένα γεγονός που μπορούμε να πούμε ότι έχει τελειώσει».

pancake collapse
Εικόνα από τον σεισμό στην Τουρκία τύπου τηγανίτας, τον Φεβρουάριο 2023

Η συνέντευξη του Τούρκου γεωλόγου για τις επιπτώσεις στην Κωνσταντινούπολη από τον αναμενόμενο ισχυρότατο σεισμό προκάλεσε πληθώρα σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

” Έχουν περάσει 23 χρόνια από τον σεισμό του Ιζμίτ τον Αύγουστο 1999 που εύχομαι το έλεος του Θεού σε όσους πέθαναν και συλλυπητήρια στις οικογένειες”, σχολιάζει χρήστης του X και προσθέτει ότι είναι απαραίτητο να δουλέψουμε σκληρά για να βρούμε πολύ λίγα κτίρια ανθεκτικά στο σεισμό”!

Άλλος χρήστης του X με την υπογραφή @SerpilOzturk-ru2vv σχολιάζει σχεδόν αγανακτισμένος την παρουσία του Naci “από αυτό το κανάλι σε αυτό το κανάλι”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, καταλήγοντας: “έχουμε κουραστεί να το ακούμε πια, είμαστε πρόθυμοι για τα πάντα από τον Αλλάχ”.

πηγη:ecozen

Σχετικές αναρτήσεις

Ποιος θα πληρώσει το σχεδόν ένα τρισ. ευρώ που χρωστάει η ΕΕ;

lazaros lazaros

Φορτηγό πλοίο συγκρούστηκε με αλιευτικό και το παράτησε – Συνελήφθη ο Πλοίαρχος και ο ανθυποπλοίαρχος

lazaros lazaros

Αντιδράσεις για μουσική συναυλία μέσα σε ορθόδοξη εκκλησία της Αγγλίας

lazaros lazaros