Ανατολική Αττική
ΙΑΤΡΙΚΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑΡοή ειδήσεων

Κορονοϊός – JN.1: Η νέα υποπαραλλαγή που προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς – Τα συμπτώματα

Μια νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού ονόματι JN.1 έχε προκαλέσει την ανησυχία των Αμερικανών επιστημόνων, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να την κηρύσσει ως «υποπαραλλαγή ως υψηλού ενδιαφέροντος».

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2023 και σήμερα καταγράφονται κρούσματα σε τουλάχιστον 12 χώρες.

Τα συμπτώματα της υποπαραλλαγής JN.1 είναι παρόμοια με εκείνα των υπόλοιπων παραλλαγών της Όμικρον και περιλαμβάνουν:

  • Πονόλαιμος
  • Καταρροή
  • Βήχας
  • Κόπωση
  • Πονοκέφαλος
  • Μυαλγία
  • Πυρετός
  • Ρίγη
  • Απώλεια όσφρησης

Φυσικά, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ενός ατόμου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη γενική κατάσταση της υγείας του, αν έχει, δηλαδή, υποκείμενα νοσήματα και πόσο ισχυρό είναι το ανοσοποιητικό του.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), το μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος της Όμικρον έχει την ικανότητα να αποφεύγει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος. Ως εκ τούτου, η JN.1 αντιπροσωπεύει αυτή τη στιγμή σχεδόν το 30% των κρουσμάτων στη χώρα και «οι νοσηλείες αυξάνονται γρήγορα».

Ειδικότερα, πρόσφατο δημοσίευμα του CBS αποκαλύπτει ότι το Νοέμβριο, τα κρούσματα με JN.1 ήταν πολύ λιγότερα, αντιπροσωπεύοντας μόνο το 8,8% των συνολικών κρουσμάτων με κορονοϊό. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η εν λόγω υποπαραλλαγή ίσως επικρατήσει έναντι των υπολοίπων, λόγω του ότι διασπείρεται πολύ γρήγορα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το CDC αναφέρει ότι τα παιδιατρικά νοσοκομεία σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ γεμίζουν και οι εισαγωγές στα επείγοντα σχεδόν διπλασιάστηκαν σε παιδιά σχολικής ηλικίας την περασμένη εβδομάδα.

Παράλληλα, άνοδος των κρουσμάτων του κορονοϊού έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες εβδομάδες και στα γηροκομεία, με τα ποσοστά για το Δεκέμβριο να είναι υψηλότερα σε σχέση με εκείνα του Δεκεμβρίου του 2022.

Το Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών προτρέπει τους πολίτες να εμβολιαστούν, καθώς η κορύφωση του φετινού συνδυασμού τριών εποχιακών αναπνευστικών ιών (γρίπη, κορονοϊός και RSV) πλησιάζει.

πηγη:ieidiseis.

Σχετικές αναρτήσεις

Ενιαία ηλεκτρονική λίστα χειρουργείων -Πότε ξεκινά & τι αλλάζει (πίνακας)

lazaros lazaros

Αγρίνιο: Δεν τους άρεσε το φαγητό και χτύπησαν τον εστιάτορα με γκλοπ στο κεφάλι

lazaros lazaros

Έτσι ήταν η παλαιά Θεσσαλονίκη.

lazaros lazaros