Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΑΙΡΟΣΡοή ειδήσεων

Μεξικό: Ιστορικός καύσωνας σκοτώνει τους πιθήκους

Ενώ το βίαιο κύμα καύσωνα στο Μεξικό έχει συνδεθεί με το θάνατο τουλάχιστον 26 ανθρώπων από τον Μάρτιο, κτηνίατροι και διασώστες λένε ότι έχει σκοτώσει δεκάδες και ίσως εκατοντάδες πιθήκους.

Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σημειώνεται στο Μεξικό με αποτέλεσμα οι πίθηκοι στην πολιτεία Ταμπάσκο να πέφτουν νεκροί από τα δέντρα.

Τουλάχιστον 138 από τα μεσαίου μεγέθους θηλαστικά, τα οποία είναι γνωστά για τους βρυχηθμούς τους, βρέθηκαν νεκρά στην πολιτεία Ταμπάσκο της ακτής του Κόλπου από τις 16 Μαΐου, σύμφωνα με την ομάδα Biodiversity Conservation of The Usumacinta.

Άλλα διασώθηκαν από κατοίκους, μεταξύ των οποίων πέντε που μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε τοπικό κτηνίατρο, ο οποίος έδωσε μάχη για να τα σώσει.

«Έφτασαν σε κρίσιμη κατάσταση, με αφυδάτωση και πυρετό», δήλωσε ο δρ Sergio Valenzuela. «Ήταν άτονα σαν κουρέλια. Είχαν υποστεί θερμοπληξία», ανέφερε ο ίδιος.

Ενώ το βίαιο κύμα καύσωνα στο Μεξικό έχει συνδεθεί με το θάνατο τουλάχιστον 26 ανθρώπων από τον Μάρτιο, κτηνίατροι και διασώστες λένε ότι έχει σκοτώσει δεκάδες και ίσως εκατοντάδες πιθήκους. Περίπου το ένα τρίτο της χώρας είδε υψηλές θερμοκρασίες 45 βαθμών Κελσίου την Τρίτη, σύμφωνα με το Associated Press.Ingr.

Στην πόλη Tecolutilla, οι νεκρές μαϊμούδες άρχισαν να εμφανίζονται την Παρασκευή, όταν μια τοπική εθελοντική ομάδα πυροσβεστικής και διάσωσης εμφανίστηκε με πέντε από τα  ταλαιπωρημένα πλάσματα.

«Ζήτησαν βοήθεια, μου ζήτησαν να εξετάσω κάποια από τα ζώα που είχαν στο φορτηγό τους», δήλωσε τη Δευτέρα ο Valenzuela. «Είπαν ότι δεν είχαν χρήματα και με ρώτησαν αν μπορούσα να το κάνω δωρεάν».

Ο κτηνίατρος έβαλε πάγο στα άκρα των ζώων και χορήγησε ορούς με ηλεκτρολύτες ενδοφλέβια.

«Έπεφταν από τα δέντρα σαν μήλα»

Μέχρι στιγμής τα ζώα δείχνουν να συνέρχονται και παραμένουν σε κλουβιά στο ιατρείο του Valenzuela. «Ανακάμπτουν. Είναι επιθετικές … δαγκώνουν ξανά», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα υγιές σημάδι.

Τα περισσότερα βέβαια δεν στάθηκαν τόσο τυχερά.

Ο βιολόγος άγριας ζωής Gilberto Pozo μέτρησε περίπου 138 από τα ζώα νεκρά ή ετοιμοθάνατα στο έδαφος κάτω από δέντρα.

Ο αφανισμός ξεκίνησε γύρω στις 5 Μαΐου και κορυφώθηκε το Σαββατοκύριακο.

«Έπεφταν από τα δέντρα σαν μήλα», δήλωσε ο Pozo.

«Ήταν σε κατάσταση σοβαρής αφυδάτωσης και πέθαναν μέσα σε λίγα λεπτά».

Ήδη εξασθενημένοι, λέει ο Pozo, οι πτώσεις από δεκάδες μέτρα ύψους προκαλούν πρόσθετη ζημιά που συχνά τους αποτελειώνει.

Ο Pozo αποδίδει τους θανάτους σε μια «συνέργεια» παραγόντων, όπως η υψηλή θερμοκρασία, η ξηρασία, οι δασικές πυρκαγιές και η υλοτομία που στερεί από τις μαϊμούδες το νερό, τη σκιά και τα φρούτα που τρώνε, ενώ σημειώνει ότι δεν μπορεί ακόμη να αποκλειστεί η ύπαρξη κάποιας ασθένειας ή άλλου παράγοντα.

Σχετικές αναρτήσεις

Διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, σύμφωνα με την έρευνα YouGov Profiles από την Focus Bari.

lazaros lazaros

Βασίλης Πιστικίδης. Μετεκλογικό…

lazaros lazaros

Νέα ηλιακή καταιγίδα θα χτυπήσει τη Γη τα επόμενα 24ωρα- Τι φαινόμενα θα προκαλέσει

lazaros lazaros