Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑΡοή ειδήσεων

Νέα Επίδαυρος: Αναστήλωση του βυζαντινού κάστρου.

Τα επίσημα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Σάββατο 13 Ιανουαρίου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία επιστέφθηκε τη Νέα Επίδαυρο, με την ευκαιρία των εκδηλώσεων που γίνονται υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, κάθε χρόνο, στο ιστορικό αυτό χωριό της Αργολίδας, όπου πραγματοποιήθηκε το 1821 η πρώτη Εθνοσυνέλευση του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.

Χτισμένο στην κορυφή μιας μακρόστενης βραχώδους έκτασης, μήκους 120 μέτρων, πλάτους 15-20 μέτρων και ύψους 80 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, το Κάστρο της Πιάδας, όπως ονομαζόταν παλιά η Νέα Επίδαυρος, αποτελούσε ένα φυσικό οχυρωματικό έργο, καθώς από τη βόρεια και ανατολική πλευρά συνορεύει με το φαράγγι του Βόθυλα, πολύ δυσπρόσιτη περιοχή, ενώ στη νότια και δυτική πλευρά αναρτήθηκε τείχος από πελεκητή πέτρα, πάχους περίπου ενός μέτρου στη βάση του.

Το κάστρο αρχικά κατασκευάστηκε για την προστασία των κατοίκων της Πιάδας από τους πειρατές και σύντομα εξελίχθηκε σε σύγχρονο οικισμό, οι κάτοικοι του οποίου, λόγω της πανοραμικής θέας του, μπορούσαν να ελέγχουν ολόκληρο τον Σαρωνικό, αλλά και τη γύρω περιοχή.


Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία που σώζονται, η κατασκευή του κάστρου άρχισε το δεύτερο μισό του 13ου αιώνα, κατά τους βυζαντινούς χρόνους, συμπληρώθηκε από τους Φράγκους και στη συνέχεια από τους Ενετούς, οι οποίοι περί τα μέσα του 15ου αιώνα είχαν κυριαρχήσει στην περιοχή της Αργολίδος, μέχρι το 1481 που επικράτησαν οι Τούρκοι και αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν και να παραδώσουν τα περισσότερα κάστρα της Αργολίδας.


Τις τελευταίες δεκαετίες, το κάστρο είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη του και είχε φτάσει στα όρια της κατάρρευσης. Το μοναδικό κτήριο που σωζόταν ήταν το εκκλησάκι του Αη Γιάννη του Θεολόγου, στο οποίο κάθε χρόνο στις αρχές Μαΐου γινόταν θεία λειτουργία με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου της Νέας Επιδαύρου.

Πριν από περίπου δύο χρόνια, με κονδύλια της εφορίας αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, άρχισαν οι εργασίες αναστήλωσης του ιστορικού αυτού κάστρου, αποκαταστάθηκε ο πέτρινος τοίχος που αποτελούσε και το βασικό οχυρωματικό έργο, καθώς και ο πύργος που βρισκόταν στο πιο ψηλό σημείο.

πηγη.naftemporikigr

Σχετικές αναρτήσεις

2014 – 2023..ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΡΝΟΥΣ. Πικερμι Διωνη Έργα.Βντεο (αφιέρωμα) ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΟΒΑΡΔΑΣ

admin

ΙΟΒΕ: Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Μεγάλες ανισότητες ανάμεσα σε Αττική και Περιφέρειες ανέδειξε η έκθεση του Ιδρύματος.

lazaros lazaros

Η ανάγκη να σπάσει ο κύκλος αυτός της βίας, είναι πιο ισχυρή από ποτέ.

lazaros lazaros