Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡοή ειδήσεων

Ο Ρεπουμπλικάνος ΝτεΣάντις και ο Δημοκρατικός Νιούσομ συγκρούστηκαν για τα όπλα, τις αμβλώσεις και την εγκληματικότητα στη διάρκεια debate

Οι κυβερνήτες της Καλιφόρνιας και της Φλόριντας, επικεφαλής δύο από τις μεγαλύτερες πολιτείες των ΗΠΑ και εκπρόσωποι διαμετρικά αντίθετων οραμάτων, αντιπαρατέθηκαν χθες Πέμπτη σε ντιμπέιτ που μεταδόθηκε από το Fox News.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Σον Χάνιτι, ο οποίος εδώ και καιρό έχει εκφράσει την υποστήριξή του προς τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και δήλωσε ήδη από την αρχή της εκπομπής ότι είναι συντηρητικός. Είχε ονομάσει την εκπομπή “Το Ντιμπέιτ της Μεγάλης Κόκκινης εναντίον της Μπλε Πολιτείας” και είχε εξηγήσει ότι θα επικεντρωθεί σε ζητήματα όπως «η οικονομία, τα σύνορα, η μετανάστευση, το έγκλημα και ο πληθωρισμός».

«Στη Φλόριντα αποδεικνύουμε ότι οι συντηρητικές αξίες αποδίδουν (…) επιλέξτε την ελευθερία από την αποτυχία», τόνισε ο Ρον ΝτεΣάντις, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Φλόριντα, επικρίνοντας «τις αριστερές πολιτικές» του Δημοκρατικού αντιπάλου του. Ο Γκάβιν Νιούσομ τον κατηγόρησε με τη σειρά του ότι «θέλει να πυρπολήσει τη δημοκρατία, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ».

Στις ΗΠΑ οι κυβερνήτες και η κυβερνήσεις των πολιτειών έχουν ευρείες εξουσίες. Έτσι ο 56χρονος Νιούσομ και ο 45χρονος ΝτεΣάντις – επικεφαλής των δύο πιο πυκνοκατοικημένων πολιτειών — διαμορφώνουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων Αμερικανών σε θέματα όπως η άμβλωση, η οικονομική πολιτική και το περιβάλλον.

Άμβλωση και δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ+

Όπως ήταν αναμενόμενο, αρχικά οι δύο άνδρες επικεντρώθηκαν στα θέματα της μετανάστευσης, της εγκληματικότητας και της οικονομίας, ζητήματα τα οποία έχουν ιδιαίτερη θέση στους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους.

Όταν ο Νιούσομ επέκρινε τη χαλαρή νομοθεσία αναφορικά με την οπλοκατοχή στη Φλόριντα, ο ΝτεΣάντις απάντησε: «Οι άνθρωποι εγκαταλείπουν μαζικά την Καλιφόρνια, κυρίως διότι η κατάσταση της δημόσιας ασφάλειας είναι καταστροφική».

Αναφερόμενος στον αμφιλεγόμενο νόμο της Φλόριντα «μη μιλάτε για τους γκέι», σχετικά με την απαγόρευση της παρουσίασης ζητημάτων που αφορούν τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στα σχολεία της πολιτείας, ο Νιούσομ δήλωσε: «Δεν μου αρέσει ο τρόπος που μειώνετε τους ανθρώπους, δεν μου αρέσει ο τρόπος που μειώνετε τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα».

Στη συνέχεια η συζήτηση στράφηκε στο θέμα της άμβλωσης, το οποίο διχάζει τη χώρα αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε το 2022 προηγούμενη απόφασή του που προστάτευε το δικαίωμα αυτό των γυναικών.

«Ο ΝτεΣάντις επικύρωσε έναν από τους πιο ακραίους νόμους κατά των αμβλώσεων στη χώρα», κατήγγειλε ο Νιούσομ, αναφερόμενος στον νόμο που υιοθετήθηκε φέτος στη Φλόριντα και ο οποίος απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την 6η εβδομάδα της κύησης. Εξάλλου ρώτησε τον κυβερνήτη της Φλόριντας αν θα στήριζε την υιοθέτηση ομοσπονδιακής νομοθεσίας που θα προέβλεπε το ίδιο.

Ο ΝτεΣάντις δεν απάντησε.

Η Καλιφόρνια έχει δεσμευθεί να γίνει «καταφύγιο» για τις γυναίκες που επιθυμούν να υποβληθούν σε άμβλωση, μια άποψη την οποία ο κυβερνήτης της Φλόριντας, πιστός καθολικός, κρίνει «ιδιαίτερα ακραία».

2028 ή 2024;

Τον Μάιο ο ΡονΝτεΣάντις, ο οποίος τότε θεωρούνταν το ανερχόμενο αστέρι του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2024. Έκτοτε η δημοτικότητά του μειώνεται, απέναντι σε έναν Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος εξακολουθεί να έχει μεγάλη στήριξη από τους ψηφοφόρους.

Ο Νιούσομ, που είχε παρουσιαστεί ως πιθανός υποψήφιος των Δημοκρατικών στις εκλογές του 2024, τελικά ανακοίνωσε ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν, δηλώνοντας τον Ιούνιο ότι υποστηρίζει «τον πρόεδρο και την ηγεσία του».

Ο 56χρονος δεν σχολιάζει όμως τις προεδρικές του φιλοδοξίες.

Τους τελευταίους μήνες έχει αυξήσει τα προεκλογικά του σποτ, στα οποία εξαίρει τα επιτεύγματά του, έχει πραγματοποιήσει πολλές επισκέψεις στο εξωτερικό και έχει επενδύσει εκατομμύρια δολάρια σε μια επιτροπή πολιτικής δράσης, τροφοδοτώντας τις εικασίες για το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις εκλογές του 2028. Ή ίσως και του 2024;

Στο χθεσινό ντιμπέιτ ο ΝτεΣάντις κατηγόρησε τον αντίπαλό του ότι «διεξάγει μια σκιώδη εκστρατεία» για τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2024, μπροστά στη νοητική «παρακμή» του 81χρονου Μπάιντεν.

«Αν είχα να επιλέξω, θα προτιμούσα οποιαδήποτε στιγμή έναν Μπάιντεν 100 ετών από τον Ρον ΝτεΣάντις», απάντησε ο Νιούσομ, τονίζοντας ότι δεν προσπαθεί να αντικαταστήσει τον απερχόμενο πρόεδρο στην κούρσα προς τον Λευκό Οίκο.

πηγη:thepresident

Σχετικές αναρτήσεις

Σύλλογος Τριγλιανων Ραφήνας.ΗΜΈΡΑ ΕΘΝΙΚΉΣ ΜΝΉΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΊΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΉΝΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΊΑ ΑΠΌ ΤΟ ΤΟΎΡΚΙΚΟ ΚΡΆΤΟΣ.

lazaros lazaros

Σφαγή στη Μόσχα: Νέες απειλές από το ISIS μετά τα βασανιστήρια στους συλληφθέντες

lazaros lazaros

Δεκεμβριανά. 3 Δεκεμβρίου 1944 -11Ιανουαρίου 1945

lazaros lazaros