Ανατολική Αττική
ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Οικία και Ατελιέ Τέτση.Μια τυπική υδραίικη κατοικία του 19ου αρχών του 20ού αιώνα. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο – National Historical Museum.

Οικία και Ατελιέ  _Τέτση: μια τυπική υδραίικη κατοικία του 19ου-αρχών του 20ού αιώνα
Ο ζωγράφος, ακαδημαϊκός και δάσκαλος Παναγιώτης Τέτσης (Ύδρα, 1925 – Αθήνα, 2016) έζησε τα παιδικά του χρόνια στο σπίτι των παππούδων του στην Ύδρα. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 δούλευε εκεί, έχοντας μετατρέψει τη σάλα του ορόφου σε ατελιέ. Η σχέση του ζωγράφου με τη γενέτειρά του παρέμενε ως το τέλος στενή και ιδιαίτερη.
Το σπίτι είναι μια τυπική υδραίικη κατοικία του 19ου αι. – αρχών του 20ού, που μάλιστα χρησίμευε και για τις επαγγελματικές δραστηριότητες της οικογένειας, στεγάζοντας στο ισόγειο ένα κηροπλαστείο και ένα μπακάλικο – ταβερνείο.

Το 2007 ο Τέτσης δώρισε το σπίτι στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, με σκοπό να δημιουργηθεί, μετά τον θάνατό του, ένα μουσείο που θα στεγάσει το ατελιέ και τα έργα του. Η θέληση του ζωγράφου και δωρητή ήταν η συντήρηση και ανάδειξη του σπιτιού ως σύνολο, τόσο η οικογενειακή κατοικία, το μπακάλικο του ισογείου και η αποθήκη κρασιού στο υπόγειο, τα οποία διατηρούνται άθικτα ως σήμερα, όσο και το ατελιέ στον όροφο.
Σήμερα, μετά την τεκμηρίωση της οικίας και του περιεχομένου της, τα έργα του καλλιτέχνη και τα αντικείμενα του σπιτιού (έπιπλα, σκεύη, πίνακες, οικογενειακές φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα, αρχειακό υλικό, υλικά του ατελιέ και περιεχόμενο του μαγαζιού, συσκευασίες, ζυγαριές, εργαλεία, υλικά κηροπλαστείου κ.ά) παρουσιάζονται με τρόπο ώστε να αναδειχτεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του συνόλου.

Η λειτουργία της Οικίας & Ατελιέ Τέτση, η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη, δημιουργεί ένα μικρό πολιτιστικό πυρήνα σε μια σχετικά απομακρυσμένη γειτονιά της πόλης της Ύδρας, με ιδιαίτερα αξιόλογα κτήρια που φωτίζουν ποικίλες και διαφορετικές πτυχές της μοναδικής τοπικής παράδοσης και ιστορίας. Η επίσκεψη συνδυάζεται και με τη γνωριμία του γειτονικού ιστορικού ναού της Υπαπαντής, όπου είναι θαμμένοι οι Κουντουριώτηδες και που ήταν η ενορία του Τέτση στο νησί.

📅 καθημερινά από 25 Μαρτίου έως 31 Οκτωβρίου
⏰ 10:00 – 16:00
☎️ 22980 52421
📧 lkhm@nhmuseum.gr, info@nhmuseum.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Επικεφαλής Μουσείου χαρακτηρίζει «πόρνη» τη Φλωρεντία για τον μαζικό τουρισμό

lazaros lazaros

Απίστευτο: Ορειβάτες Αποκατέστησαν Βλάβη στα 2.000 μέτρα υψόμετρο

lazaros lazaros

Ξεκάθαρο το μήνυμα της Κυβέρνησης για το αύριο της ηλεκτροκίνησης και τη βιώσιμη κινητικότητα

lazaros lazaros