Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

Ολιγάρχης στο επίκεντρο του «σκανδάλου του αιώνα» – Η Μολδαβία ζητά την έκδοσή του από την Ελλάδα

Στο επίκεντρο ενός διεθνούς σκανδάλου βρίσκεται και πάλι το όνομα του Μολδαβού ολιγάρχη Βλαντίμιρ Πλαχότνιουκ, μετά τη σύλληψή του στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας.

Η Μολδαβία έχει καταθέσει επίσημο αίτημα έκδοσής του, καθώς τον θεωρεί πρωταγωνιστή σε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά εγκλήματα στην ιστορία της χώρας: την υπεξαίρεση περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από το τραπεζικό σύστημα.

Ο 59χρονος Πλαχότνιουκ, πρώην επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος της Μολδαβίας και ισχυρός παράγοντας της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ, εντοπίστηκε και συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές την Τρίτη 22 Ιουλίου στο αεροδρόμιο, λίγο πριν επιβιβαστεί σε πτήση για το Ντουμπάι.

Κατά την ταυτοποίησή του, διαπιστώθηκε ότι έφερε πλήθος πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων (ελληνικά, ρουμανικά, βουλγαρικά, μεξικανικά και ρωσικά διαβατήρια), στοιχείο που επιβεβαιώνει τις υποψίες για προσπάθεια διαφυγής μέσω πλαστών ταυτοτήτων.

Σύμφωνα με την Μολδαβή Υπουργό Εσωτερικών, Ντανιέλα Μισάιλ-Νιτσίτιν, έχει ήδη ενεργοποιηθεί η επίσημη διαδικασία έκδοσης μέσω Interpol, και οι αρμόδιες αρχές της Μολδαβίας έχουν αποστείλει όλα τα αναγκαία στοιχεία προς την ελληνική πλευρά.

Η χώρα του ζητά να δικαστεί για «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος», στο πλαίσιο της πολύκροτης υπόθεσης που έχει μείνει γνωστή ως «η κλοπή του αιώνα».

Το οικονομικό αυτό σκάνδαλο οδήγησε στην κατάρρευση τριών μεγάλων τραπεζών της Μολδαβίας, προκαλώντας σοβαρό πλήγμα στην οικονομία και την πολιτική σταθερότητα της χώρας.

Η υπόθεση του Πλαχότνιουκ έχει απασχολήσει εδώ και χρόνια και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες του έχουν επιβάλει κυρώσεις για «εκτεταμένη διαφθορά», ενώ αντίστοιχα περιοριστικά μέτρα έχουν ληφθεί και από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Μολδαβός ολιγάρχης κατηγορείται για εκβιασμούς, προσπάθειες χειραγώγησης της δικαιοσύνης και χρηματοδότηση πολιτικών παρεμβάσεων.

Κατά τη σύλληψή του στην Ελλάδα, ο Πλαχότνιουκ φέρεται να διέμενε μόνιμα σε πολυτελή βίλα στη Σαρωνίδα, μαζί με τη σύζυγό του – πρώην Μις Μολδαβία – και έναν συνεργάτη του, πρώην βουλευτή και επίσης καταζητούμενο από τις ρωσικές αρχές για συμμετοχή σε οικονομικά εγκλήματα.

Οι ελληνικές αρχές προχώρησαν άμεσα σε έρευνες και κατασχέσεις ψηφιακών δεδομένων και εγγράφων από τη βίλα.

Η διαδικασία έκδοσης βρίσκεται πλέον στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Η Μολδαβία έχει προθεσμία έως 40 ημερών να καταθέσει επίσημα όλα τα δικαιολογητικά.

Ο Πλαχότνιουκ έχει το δικαίωμα να προσφύγει κατά της έκδοσης. Αν δεν προβάλλει ενστάσεις, η μεταφορά του στη Μολδαβία ενδέχεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα δύο μηνών.
Σε περίπτωση ένδικης προσφυγής, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες, ακόμη και ως το 2026.

Η υπόθεση επαναφέρει στο προσκήνιο τον ευρύτερο προβληματισμό γύρω από τη διασυνοριακή εγκληματικότητα, τη δύναμη των διεθνών κυκλωμάτων διαφθοράς και τις αδυναμίες του θεσμικού πλαισίου στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί μία σύνθετη υπόθεση διεθνούς σημασίας, με πολλαπλές διπλωματικές προεκτάσεις.

Σχετικές αναρτήσεις

Νότια Εύβοια:Σεφ γύρισε στο χωριό του και έφτιαξε ταβέρνα

lazaros lazaros

Καβάλα: 61 Χρόνος μετά από οικογενειακό καυγά πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο τον γείτονά του

lazaros lazaros

Ισραήλ: Ζήτησε εκκένωση των σχολείων της UNRWA στην πόλη της Γάζας

lazaros lazaros