Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

Οργή για το Βρετανικό Μουσείο.Στο σφυρί θησαυροί μέσω Ebay από το 2020

Οργή και αγανάκτηση προκαλούν οι αποκαλύψεις που δημοσιεύουν τα βρετανικά μέσα σχετικά με την κλοπή πολύτιμων αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσείο, οι οποίες εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια.

Μετά την είδηση της κλοπής αρχαιοτήτων αμύθητης αξίας και της απόλυσης του εφόρου που ήταν υπεύθυνος για τις ελληνικές συλλογές, έρχονται συνεχώς νέα στοιχεία στο φως.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος έφορος δεν έχει συλληφθεί.

Η εφημερίδα Telegraph αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, ότι το Βρετανικό Μουσείο είχε λάβει πριν απότρία χρόνια προειδοποίηση για κλεμμένα αντικείμενα από τις συλλογές του, τα οποία μάλιστα βγήκαν στο «σφυρί», στην ηλεκτρονική πλατφόρμα eBay.

Συγκεκριμένα ένας ειδικός αρχαιοτήτων από χώρα του εξωτερικού είχε ειδοποιήσει τον Ιούνιο του 2020 τους υπευθύνους του μουσείου πως ένα ρωμαϊκό κόσμημα που ήταν στον online κατάλογο του μουσείου εμφανίστηκε σε διαδικτυακή δημοπρασία.

Άλλα αντικείμενα είχαν τεθεί προς πώληση στο διαδίκτυο ακόμη παλαιότερα – κάποια ήδη από το 2016. Εκείνοι τον διαβεβαίωσαν πως θα προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις.

Παρόλα αυτά επί μήνες η διοίκηση του μουσείου έμεινε εντελώς άπραγη. Και τον Οκτώβριο εκείνου του έτους ο ειδικός αποφάσισε να γράψει σε έναν Βρετανό συνάδελφό του για να εκφράσει την αγανάκτησή του. Η εκτίμησή του ήταν πως «δεν ήθελαν να γνωρίζουν για τις κλοπές γιατί ήταν κάτι πολύ ντροπιαστικό για αυτούς».

Τρία χρόνια αργότερα, τον Ιούλιο του 2023 απέλυσε τον Πίτερ Χιγκς, ύστερα από εσωτερική έρευνα για την κλοπή κοσμημάτων από χρυσό, πολύτιμες πέτρες και γυαλί. Η οικογένεια του Χιγκς επιμένει στην αθωότητά του και σημειώνει πως δεν υπάρχουν στοιχεία εναντίον του για αυτό και δεν έχει συλληφθεί.

Η όλη υπόθεση ήρθε στη δημοσιότητα μόλις την περασμένη Τετάρτη, όταν το μουσείο αναγκάστηκε να ανακοινώσει επισήμως ότι λείπουν αντικείμενα μεγάλης αξίας από τις αποθήκες του.

Μενδώνη: Ιδιαίτερα σοβαρό το γεγονός, το Υπουργείο παρακολουθεί την εξέλιξη

«Εξαιρετικά λυπηρό και ιδιαίτερα σοβαρό» χαρακτήρισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, το γεγονός που αφορά την απώλεια, κλοπή και φθορά αντικειμένων από τις Συλλογές του Βρετανικού Μουσείου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξένου δημοσιογράφου.

«Είναι εξαιρετικά λυπηρό και ιδιαίτερα σοβαρό το γεγονός, που πρόσφατα γνωστοποίησε το Βρετανικό Μουσείο. Το Υπουργείο Πολιτισμού παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή την εξέλιξη του θέματος», ανέφερε συγκεκριμένα η κ. Μενδώνη.

dailypost.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Καναδάς: Μαθητής Γυμνασίου αναβίωσε μια μυθική εφεύρεση του Αρχιμήδη

lazaros lazaros

Αντικλεπτικά στο ελαιόλαδο βάζουν τα σούπερ μάρκετ στην Ισπανία

lazaros lazaros

Σύσκεψη εργασίας για τον αθλητισμό μεταξύ της Αντιπεριφερειάρχη Αν. Αττικής Β. Καβαλλάρη, της Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού Β. Μιλλούση και των Aντιδημάρχων Αθλητισμού της Αν. Αττικής

lazaros lazaros