Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

Ενίσχυση εξαγωγικής δραστηριότητας από αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών στοχεύει στη δημιουργία μίας νέας εταιρείας εντός του 2024 με στόχο την περαιτέρω προώθηση αγροτικών προϊόντων.
Την επιχειρηματική αναβάθμιση των συνεταιρισμών, με την προώθηση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας και ως εκ τούτου την ενίσχυση της οικονομικής τους αυτοδυναμίας, σχεδιάζει η διοίκηση της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) – ο διάδοχος σχηματισμός της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι περίπου 250 συνεταιρισμοί που ανήκουν στην ΕΘΕΑΣ πραγματοποιούν συνολικές ετήσιες πωλήσεις ύψος 1,8 δισ. ευρώ. Μιλώντας προς το BD ο γενικός διευθυντής της ΕΘΕΑΣ κ. Μόσχος Κορασίδης ανέφερα συγκεκριμένα ότι η διοίκηση της ΕΘΕΑΣ αποφάσισε να δημιουργήσει μία νέα ανεξάρτητη εταιρεία η οποία θα συντονίζει την εξαγωγική δραστηριότητα των συνεταιρισμών.

Μέτοχοι της νέας εταιρείας θα είναι οι ίδιοι οι συνεταιρισμοί. Δηλαδή, όπως εξηγεί ο ίδιος, το συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχήμα δεν θα εξάγει το ίδιο τα προιόντα των συνεταιρισμών, αλλά οι ίδιοι οι συνεταιρισμοί θα κάνουν τις εξαγωγές. Και βεβαίως βασικός στόχος της νέας προσπάθειας είναι οι νέες αγορές. Η σχετική μελέτη πρόκειται να είναι έτοιμη μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου και όπως αναφέρει ο κ. Κορασίδης η εταιρεία θα συγκροτηθεί και θα τεθεί σε λειτουργία εντός του 2024. Στόχος, κατά τον ίδιο είναι να αξιοποιηθούν προγράμματα προώθησης αγροτικών προϊόντων σε συγκεκριμένες και επιλεγμένες αγορές – στόχους, έτσι ώστε να βελτιωθεί η οικονομική θέση των συνεταιριστικών οργανώσεων.

Η νέα εταιρεία θα λειτουργεί από την μία πλευρά ως παρατηρητήριο αναγκών και δυνατοτήτων αγροτικών προϊόντων σε συγκεκριμένες αγορές που θα έχουν επιλεγεί και από την άλλη πλευρά τις γνωρίζει τις διαθέσιμες ποσότητες των προϊόντων που διαθέτουν οι συνεταιρισμοί, στους οποίου και θα απευθύνεται για να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες εξαγωγής που θα εμφανίζονται κάθε φορά. Μάλιστα όπως επισημαίνει ο κ. Κορασίδης δεν αποκλείεται εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, και η συνεργασία με ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες. Στόχος είναι ο συντονισμός της εξαγωγικής δραστηριότητας και η υπέρβαση των γραφειοκρατικών διαδικασιών – αυτές θα είναι και οι αρμοδιότητες, μεταξύ των άλλων, της νέας εταιρείας.

Οι περισσότεροι συνεταιρισμοί σήμερα, παρότι διαθέτουν προιόντα υψηλής ποιότητας μόλις και βίας κατορθώνουν να υπερβούν τα τοπικά όρια της δραστηριότητας τους και να τοποθετηθούν στις «μεγάλες αγορές» εντός της ελληνικής επικράτειας. Εξαγωγική δραστηριότητα έχει μόνο ένας περιορισμένος αριθμός του συνόλου των συνεταιριστικών οργανώσεων. Ως εκ τούτου η εν λόγω προσπάθεια αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον από τα μέλη του ΕΘΕΑΣ.

BusinessDaily.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Ισπανία: Τεράστιος μετεωρίτης με μπλε λάμψη εμφανίστηκε στον ουρανό

lazaros lazaros

Διακοπή στρατιωτικής ενίσχυσης Πολωνίας σε Ουκρανία εν μέσω της διαμάχης για τα σιτηρά

lazaros lazaros

Φάσεις και τα γκολ από τον αγώνα της Τριγλία Ραφήνας-Γλυκά Νερά 3-0

lazaros lazaros