Ανατολική Αττική
Ροή ειδήσεων

Παρίσι: Εργαστήριο της Μαρί Κιουρί γλίτωσε από τις μπουλντόζες, προς το παρόν

Την τελευταία στιγμή παρενέβη το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας, προκειμένου να αναβληθεί η κατεδάφιση του κτηρίου στο Παρίσι, όπου βρισκόταν εργαστήριο της Μαρί Κιουρί.
Οι μπουλντόζες αναμένονται τη Δευτέρα στο Νο26 της οδού d’Ulm στο Παρίσι, προκειμένου να κατεδαφίσουν το Pavillon des Sources, ένα από τα τρία κτήρια που αποτελούσαν το εργαστήριο της Μαρί Κιουρί στη Γαλλική πρωτεύουσα.

Το κτήριο πρόκειται να κατεδαφιστεί στο πλαίσιο κατασκευαστικού πρότζεκτ, το οποίο απειλεί και δέντρα τα οποία είχε φυτέψει η βραβευμένη με δύο Νόμπελ επιστήμονας. Η παρέμβαση της τελευταίας στιγμής έγινε έπειτα από συγκέντρωση υπογραφών και εκκλήσεις προς τον Εμανουέλ Μακρόν και υπουργούς της κυβέρνησής του, αναφέρει ο Guardian.

Το απόγευμα της Παρασκευής, η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού, Ριμά Αμπντούλ Μαλάκ, ανακοίνωσε πως η κατεδάφιση αναβλήθηκε έπειτα από διαβουλεύσεις με το Ινστιτούτο Κιουρί- στο οποίο ανήκει το κτήριο- προκειμένου «να υπάρχει χρόνος για να εξεταστούν τυχόν εναλλακτικές».

Αυτή η εξέλιξη είναι «φανταστική», αλλά η εκστρατεία θα συνεχιστεί, δήλωσε ο Μπατίστ Τζανεζελί, επικεφαλής της προσπάθειας για να μείνουν οι μπουλντόζες μακριά από το εν λόγω κτήριο. «Η απειλή δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως, όσο το κτήριο δεν χαρακτηρίζεται ιστορικό μνημείο. Για αυτό πρέπει να συνεχίσουμε την πίεση», υπογράμμισε.

«Αν ο Εμανουέλ Μακρόν δεν καταλαβαίνει ότι αυτό δεν είναι απλά ένα κτήριο, αλλά ένα από τα τελευταία σύμβολα της Μαρί Κιουρί, της πιο επιφανούς γυναίκας της εποχής μας, αυτό είναι ένα σοβαρό λάθος», επεσήμανε ο Τζανεζελί.

«Είναι αδιανόητο. Όλος ο χώρος θα έπρεπε να χαρακτηριστεί ιστορικός. Τα κτήρια που σχετίζονται με τον Λουί Παστέρ χαρακτηρίστηκαν το 1981, αλλά όχι εκείνα που συνδέονται με τη Μαρί Κιουρί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό συμφώνησε και η Κλοντίν Μοντέιλ, ιστορικός και πρώην διπλωμάτης, που έχει γράψει βιβλία για τη Μαρί Κιουρί, την οποία χαρακτήρισε παγκόσμιο πρότυπο και έμπνευση για τις γυναίκες. «Αυτή η μάχη δεν έχει τελειώσει. Τώρα πρέπει να διαπραγματευτούμε, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι δεν θα καταστραφεί ποτέ. Πρέπει να χαρακτηριστεί κληρονομιά και αυτό δεν γίνεται σε μια ημέρα», προειδοποίησε.
πηγη:HuffPost


Η Μαρία Σαλώμη Σκουοντόφσκα-Κιουρί (Maria Salomea Skłodowska-Curie, 7 Νοεμβρίου 1867 – 4 Ιουλίου 1934) ήταν Πολωνή φυσικός και χημικός. Σε συνεργασία με τον σύζυγό της, Πιερ Κιουρί, ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας. Ανακάλυψε επίσης το πολώνιο και υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ενώ τιμήθηκε δυο φορές με το Βραβείο Νόμπελ στη Φυσική (1903) και τη Χημεία (1911). Υπήρξε η πιο φημισμένη γυναίκα επιστήμων της εποχής της, γνωστή επίσης ως Μαντάμ Κιουρί.

Wikipedia

Σχετικές αναρτήσεις

Gucci: Το χρονικό μιας πτώσης που κοστίζει στην Kering 7 δισ. ευρώ

lazaros lazaros

Η μεταλλευτική δραστηριότητα κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής

lazaros lazaros

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΡΑΦΗΝΑΣ.

lazaros lazaros