Ανατολική Αττική
ΙΑΤΡΙΚΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

Πόλεμος στο Ισραήλ: Άνοιξε για πρώτη φορά το πέρασμα στη Ράφα – Ξεκίνησε η έξοδος των Παλαιστινίων από τη Γάζα

Δεκάδες ξένοι και άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα έφυγαν το πρωί της Τετάρτης από τη Λωρίδα της Γάζας προς την Αίγυπτο μέσω της μεθοριακής διάβασης της Ράφα, η οποία άνοιξε για πρώτη φορά για τη διέλευση ανθρώπων κατά την 26η ημέρα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP που βρίσκεται εκεί.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Άνοιξε για πρώτη φορά το πέρασμα στη Ράφα - Ξεκίνησε η έξοδος των Παλαιστινίων από τη Γάζα

Σε αυτούς δόθηκε άδεια να εισέλθουν στον τερματικό σταθμό γύρω στις 09:45 ώρα Ελλάδος μετά την ανακοίνωση από τις αιγυπτιακές αρχές ότι η μεθοριακή διάβαση θα ανοίξει εκτάκτως για να επιτραπεί η διέλευση σχεδόν 90 Παλαιστίνιων τραυματιών και περίπου 545 ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα και αλλοδαπών.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΡΑΦΑ

Θα διέλθουν τουλάχιστον 500 με διπλά διαβατήρια

Σύμφωνα με πρώτη ανακοίνωση που είχε εκδοθεί χθες, Τρίτη, το βράδυ, η μεθοριακή διάβαση θα άνοιγε μόνον για την απομάκρυνση τραυματιών, αλλά Αιγύπτιοι και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι του τερματικού σταθμού δήλωσαν σήμερα το πρωί ότι θα επιτραπεί επίσης σε σχεδόν 545 ξένους και ανθρώπους με διπλή υπηκοότητα να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με πηγή ασφαλείας της Αιγύπτου, έως και 500 κάτοχοι ξένων διαβατηρίων θα επιτραπεί να διέλθουν από το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα σήμερα, μετά την επίτευξη συμφωνίας για το άνοιγμα του μεθοριακού περάσματος.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΡΑΦΑ

Δεύτερη πηγή, που είναι ενήμερη για την συμφωνία και τις απομακρύνσεις, δήλωσε ότι υπάρχει κατάλογος με έως και 500 κατόχους ξένων διαβατηρίων που θα φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά προσέθεσε ότι δεν αναμένεται όλοι να το επιτύχουν αυτό σήμερα.

Περίπου 200 άνθρωποι περίμεναν στην παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων σήμερα το πρωί, πρόσθεσε η πηγή αυτή σε δηλώσεις που έκανε στο Reuters.

Κατάλογος με τα ονόματά τους, την υπηκοότητα και τον αριθμό διαβατηρίου είχε κοινοποιηθεί από την διοίκηση στην παλαιστινιακή πλευρά της διάβασης.

Παράλληλα σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο, στον τερματικό σταθμό, συνολικά 88 τραυματίες, μεταξύ των οποίων 40 παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι αναμενόταν νααπομακρυνθούν σήμερα μέσω της Ράφα για να νοσηλευτούν σε αιγυπτιακά νοσοκομεία.

“Τα παιδιά και ορισμένοι ηλικιωμένοι θα έχουν συνοδούς μαζί τους“, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα Άσραφ αλ Κούντρα δήλωσε στο AFP ότι οι υπηρεσίες του υπέβαλαν στην Αίγυπτο κατάλογο με 4.000 τραυματίες που χρειάζονται περίθαλψη, η οποία δεν μπορεί να παρασχεθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

“Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να αναχωρήσουν εντός των προσεχών ημερών διότι έχουν ανάγκη να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις, οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν στη Γάζα. Θα πρέπει να σώσουμε τη ζωή τους”, πρόσθεσε.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΡΑΦΑ

Η Αίγυπτος έχει ετοιμάσει νοσοκομείο εκστρατείας στο Σέιχ Ζουγάγεντ στο Σινά, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Επίσης δέκα ασθενοφόρα είχαν σταλεί στη Ράφα αναμένοντας αυτούς που θα απομακρυνθούν.

Το Κατάρ μεσολάβησε για τη σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στην Αίγυπτο, το Ισραήλ και τη Χαμάς, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, η οποία θα επιτρέψει περιορισμένες απομακρύνσεις κατόχων ξένων διαβατηρίων και τραυματιών σε κρίσιμη κατάσταση, από την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα στο Reuters πηγή, που είχε ενημερωθεί για τη συμφωνία. Αυτή σημείωσε ότι δεν έχει γίνει γνωστό κάποιο χρονοδιάγραμμα για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα παραμείνει ανοιχτή η μεθοριακή διάβαση για την απομάκρυνσή τους.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΡΑΦΑ

Επίσης διευκρίνισε ότι η συμφωνία αυτή δεν συνδέεται με άλλα ζητήματα που τελούν υπό διαπραγμάτευση, όπως το θέμα των ομήρων που κρατά η Χαμάς, ή παύσεις στις εχθροπραξίες που θα αποσκοπούσαν στην άμβλυνση της ανθρωπιστικής κρίσης στον παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος υποφέρει από έλλειψη νερού, τροφίμων, καυσίμων και ιατροφαρμακευτικών υλικών.

Σημειώνεται ότι από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα από όταν ξεκίνησε ο πόλεμος έχουν διέλθει μόνο φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια για τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.

πηγη:thetoc

 

Σχετικές αναρτήσεις

Εγκλημα στον κάμπο: Ηξεραν και δεν έκαναν τίποτε

lazaros lazaros

Κωνσταντινούπολη: Νέα πρόβλεψη-σοκ για καταστροφικό σεισμό

lazaros lazaros

Στο Λαογραφικό Μουσείο Παπάδου Λέσβου επιχειρείται η αναβίωση της τέχνης του αργαλειού.

lazaros lazaros