Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡοή ειδήσεων

Προετοιμάζονται οι ΗΠΑ για επιθέσεις «πληρεξούσιων» του Ιράν

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την καθυστέρηση του Ισραήλ να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Γάζα για να στείλουν αμυντικά συστήματα στην περιοχή, εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι το Ιράν και οι πληρεξούσιοί του θα κλιμακώσουν τις επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων μόλις ξεκινήσει η εισβολή, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η κίνηση για τη δημιουργία επαρκούς αμυντικής ικανότητας για την αποτροπή του Ιράν έρχεται μετά από δώδεκα περίπου επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων από τις 18 Οκτωβρίου, στις οποίες έχουν τραυματιστεί Αμερικανοί στρατιώτες, δήλωσαν αξιωματούχοι στους Financial Times. Η Ουάσιγκτον περιμένει περισσότερα χτυπήματα καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική του επίθεση στη Γάζα.

 

Ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η σχεδιαζόμενη εισβολή του Ισραήλ έχει ανασταλεί εν μέρει λόγω διαφωνιών εντός του δικού της μηχανισμού ασφαλείας για το ποιες πρέπει να είναι οι κινήσεις, η Ουάσιγκτον έχει θέσει επίσης ερωτήματα σχετικά με τη στρατηγική του Ισραήλ που βοήθησαν τον ισραηλινό στρατό να βελτιώσει τα σχέδιά του.

Το βράδυ της Τρίτης, όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ προέτρεπαν το Ισραήλ να καθυστερήσει τη χερσαία εισβολή, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι «οι Ισραηλινοί παίρνουν τις αποφάσεις τους».

Ωστόσο, αξιωματούχοι και στρατηγοί στην Ουάσιγκτον καλωσόρισαν την καθυστέρηση, λέγοντας ότι έδωσε χρόνο στις ΗΠΑ να στείλουν αντιαεροπορικά, επιπλέον προσωπικό και πλοία στην περιοχή.

«Γίνεται πιο εύκολο για εμάς να τους αποτρέψουμε καθώς περισσότερες δυνάμεις εισρέουν στο θέατρο και το Ισραήλ δυναμώνει κάθε μέρα», είπε ο απόστρατος στρατηγός Frank McKenzie, ο οποίος ηγήθηκε των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή από το 2019 έως το 2022. «Ο χρόνος είναι φίλος μας εδώ».

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η κίνησή τους να αναπτύξουν περισσότερα στρατιωτικά μέσα στην περιοχή τις τελευταίες δύο εβδομάδες -συμπεριλαμβανομένης της άφιξης δύο αεροπλανοφόρων- βοήθησε να μείνει το Ιράν έξω από τη μάχη. Ωστόσο, αξιωματούχοι λένε ότι οι πληρεξούσιοι της Τεχεράνης εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική απειλή για το προσωπικό των ΗΠΑ.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε: «Αυτό που βλέπουμε είναι ανησυχητικό. Έχουμε ενδείξεις ότι υπάρχουν ομάδες στην περιοχή που επιθυμούν να κλιμακώσουν και γι’ αυτό έχουμε ενισχύσει τη στρατιωτική μας παρουσία και ανακοινώσαμε ότι έχουμε ενισχύσει τη στρατιωτική μας παρουσία».

Αρκετοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν ιδιαίτερα για τη Χεζμπολάχ που εδρεύει στον Λίβανο. Την Τρίτη, ένα πρακτορείο ειδήσεων κοντά στους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν είπε ότι η εμπλοκή της Χεζμπολάχ σε έναν πόλεμο με το Ισραήλ είναι πλέον «πιθανή» και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυραύλους ακριβείας με βεληνεκές ικανό να καλύψει όλο το Ισραήλ.

Σιιτικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν φέρεται να έχουν μετακινηθεί από το Ιράκ στη δυτική Συρία κοντά στα ισραηλινά σύνορα, προκαλώντας συναγερμό στους Αμερικανούς αξιωματούχους. Η βάση Ain al-Asad των ΗΠΑ στο δυτικό Ιράκ έγινε στόχος ρουκετών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν εκτιμά ότι η Τεχεράνη δεν θέλει να αντιμετωπίσει άμεσα τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ, αναμένει ότι θα συνεχίσει να ενεργοποιεί περιφερειακούς αντιπροσώπους για να χτυπήσει. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εκτός από την υποστήριξη και την ενθάρρυνση επιθέσεων σε δυνάμεις και βάσεις των ΗΠΑ, το Ιράν σε ορισμένες περιπτώσεις διευκολύνει ενεργά τις επιθέσεις.
πηγη:euro2day.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Windows 11 build 22621.2262 (KB5029339) με νέα αρχική Ρυθμίσεων

lazaros lazaros

Χαλκιδική – Πιερία εκπέμπουν SOS στον τουρισμό.

lazaros lazaros

Ανθούλα Σουπιάδου Βαμβουρέλλη. Τρεις γενιές και ο ξεριζωμός του 1922 αρχίζει μέσα από τις σελίδες του τρίτου καινούριου μου βιβλίου , με τίτλο 1922 ΜΕ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΟΡΦΟ

lazaros lazaros