Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΡοή ειδήσεων

Έρχεται ο διαγωνισμός για τα έργα υποδομών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Προ των πυλών βρίσκεται η δημοπράτηση, από το ΤΑΙΠΕΔ (PPF), των έργων υποδομής που θα αναβαθμίσουν τον λιμένα Αλεξανδρούπολης ύψους περίπου 24 εκατ. ευρώ (με πόρους του RRF).Α

Ειδικότερα, και αναφορικά με τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ), μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένεται η έγκριση των διαδικασιών και του τεχνικού δελτίου από την ΕΥΣΤΑ (Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης) ώστε να «ανάψει το πράσινο φως» για την εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας με στόχο την υλοποίηση σημαντικών έργων αναβάθμισης με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως από καιρό έχει αποκαλύψει το insider.gr. Ο διαγωνισμός αναμένεται να γίνει σε ένα «πακέτο», με δύο σκέλη, και η έγκριση από την ΕΥΣΤΑ αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από μέρα σε μέρα.

Επίσης, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το Ταμείο και ο ΟΛΑ έχουν εκκινήσει συνεργασία με τον όμιλο Steer, που είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων διεθνώς με μεγάλη εμπειρία στην παροχή υπηρεσιών για τη διαχείριση λιμένων, θαλάσσιων μεταφορών καθώς και σε ζητήματα που αφορούν στην ενέργεια και την κυκλική οικονομία, ο οποίος θα συνδράμει το ΤΑΙΠΕΔ στην εκπόνηση Business Plan. Μάλιστα, έως τα τέλη του 2023 αναμένεται να υποβληθεί και το πρώτο σχέδιο για το επιχειρησιακό πλάνο του ΟΛΑ. Με βάση το Business Plan θα ληφθούν αποφάσεις για την υλοποίηση επενδύσεων, όπως την προμήθεια εξοπλισμού φορτοεκφόρτωσης και την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών. Ο Σύμβουλος Στρατηγικής & Επιχειρηματικής Ανάπτυξης θα εξετάσει, επίσης, το ενδεχόμενο συνεργασίας της ΟΛΑ Α.Ε. με νέους χρήστες, ενώ αναμένεται να συνδράμουν στην εφαρμογή του νέου επιχειρηματικού σχεδίου εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Τα έργα στην Αλεξανδρούπολη

Ως γνωστόν, τον Νοέμβριο του 2022, η Κυβέρνηση αποφάσισε τη ματαίωση του διαγωνισμού για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ Α.Ε.) και την ανάπτυξή του από το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ως Αρχή Σχεδιασμού Λιμένων διαθέτει την κατάλληλη τεχνογνωσία για να αναλάβει αυτό το εγχείρημα.

Το Ταμείο σε συνεργασία με τη διοίκηση του Οργανισμού δρομολόγησε σειρά πρωτοβουλιών για τον εκσυγχρονισμό του λιμένα, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά του λιμένος Αλεξανδρούπολης και να ενισχυθεί ο αναβαθμισμένος γεωστρατηγικός του ρόλος ως διαμετακομιστικός και ενεργειακός κόμβος στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ταμείο κινήθηκε σε τρεις άξονες: στην ωρίμανση έργων για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, στη σύναψη συνεργασιών με νέους χρήστες και στην πρόσληψη Συμβούλου Επιχειρηματικής και Στρατηγικής Ανάπτυξης του λιμένα.

Στις 9 Νοεμβρίου 2023 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε το τεύχος του διαγωνισμού για την υλοποίηση έργων προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ που αφορούν στις εξής παρεμβάσεις:

 • Την αποκατάσταση των βαθών (εκβάθυνση) στη λιμενολεκάνη και στον δίαυλο ναυσιπλοΐας του λιμένα με απομάκρυνση των προσχώσεων που έχουν συσσωρευθεί από τα τέλη του 2015 έως σήμερα (προϋπολογισμός: 18,5 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ).
 • Την οδική σύνδεση του νέου εμπορικού προβλήτα του λιμένος Αλεξανδρούπολης με τη νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδό που είναι ήδη υπό κατασκευή. Το έργο προβλέπει την κατασκευή οδικού άξονα μήκους 1.500 μέτρων εντός της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του υφιστάμενου Master Plan. Η κατασκευή της οδικής σύνδεσης θα επιτρέψει την εκτροπή της εμπορικής κίνησης του λιμένα προς την Εγνατία Οδό δια μέσου της Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης, παρακάμπτοντας τον αστικό ιστό ώστε αφενός να διευκολύνεται η πρόσβαση των χρηστών στον λιμένα Αλεξανδρούπολης αφετέρου να αποσυμφορίζεται η κίνηση εντός της πόλης (προϋπολογισμός 5,5 εκατ. ευρώ δίχως ΦΠΑ).
  Ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί άμεσα από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Μάιο η ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς χρηματοδότηση από την ΕΕ – NextGenerationEU. Στις αρχές του έτους αναμένεται η ΟΛΑ Α.Ε. να εκκινήσει διαγωνιστικές διαδικασίες για την ενίσχυση του ηλεκτροφωτισμού στο λιμάνι. Σε προσεχή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, θα εγκριθούν τα τεύχη δημοπράτησης για το εν λόγω έργο προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια του Οργανισμού.

  Οι συνεργασίες με άλλους ομίλους

  Ο Οργανισμός Λιμένος έχει υπογράψει μακροχρόνια σύμβαση με την εταιρεία Gastrade για τη μίσθωση αποθήκης και τμήματος του κρηπιδώματος, ενόψει της έναρξης εμπορικής λειτουργίας του πλωτού σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στις αρχές του 2024.

  Η Διοίκηση της ΟΛΑ Α.Ε. βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τον όμιλο ΤΙΤΑΝ ο οποίος ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει χώρο εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα. Παράλληλα, συνεχίζονται οι συζητήσεις και με άλλους δυνητικούς χρήστες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο logistics και έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την εγκατάστασή τους στο λιμάνι.

  Ενδιαφέρον για το λιμάνι ως πύλη εισόδου – εξόδου και υποδομή παράκαμψης των στενών του Βοσπόρου έχει εκδηλώσει και η κυβέρνηση της Βουλγαρίας. Στο πλαίσιο αυτό, τις προηγούμενες ημέρες επισκέφθηκε την ΟΛΑ Α.Ε. ο Υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, Asen Vasilev.

  πηγη:evrosnews

Σχετικές αναρτήσεις

Πεδίο μάχης η Γεωπονική Σχολή: Οι πρώτες εικόνες από τα καμένα λεωφορεία – Φθορές σε τζαμαρίες

lazaros lazaros

Σάλος στην Τουρκία για την παραγελία RAM στην ελληνική αμυντική εταιρεία Ιντρακόμ, από την αμερικανική Raytheon. Όλες οι εξελίξεις

lazaros lazaros

Το Δ.Σ. του Α.Ο Τριγλίας Ραφήνας,πιστό στην φιλοσοφία του για αξιοποίηση των ακαδημιών της ομάδας ανακοινώνει.

lazaros lazaros