Ανατολική Αττική
LIFESTYLEΡοή ειδήσεων

Σαουδική Αραβία: Πότε θα είναι έτοιμος ο ψηλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο.

Έχει διαφημιστεί ως το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο που θα επισκιάσει κάθε άλλο ουρανοξύστη στο πέρασμά του – αλλά ο Πύργος της Τζέντα δεν έχει εμφανιστεί ακόμα, παρόλο που η κατασκευή του ξεκίνησε πριν από 11 χρόνια.

Ο ουρανοξύστης αυτός στη Σαουδική Αραβία -πρόκειται να ξεπεράσει το Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι– καθώς οι σχεδιαστές του εκτιμούν ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια.

Ο Πύργος της Τζέντα, ο οποίος αρχικά ονομάστηκε Kingdom Tower, υπόσχεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο… αν και η δημιουργία του έχει απομακρυνθεί αρκετά από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Οι λόγοι που καθυστερούν την κατασκευή του

Τα σχέδια για την κατασκευή του ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά το 2008 από τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή πρίγκιπα Alwaleed Bin Tala της Σαουδικής Αραβίας.

Ωστόσο η όλη διαδικασία κατασκευής ήταν πολύ υποτονική – οι εργασίες ξεκίνησαν το 2013, αλλά χρειάστηκε πάνω από ένας χρόνος μόνο για να τεθούν τα τεράστια θεμέλια.

Η υπέργεια κατασκευή ξεκίνησε στη συνέχεια τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους και το όραμα άρχισε κατά κάποιον τρόπο να ζωντανεύει – αυτό συνέβη μέχρι που, οι οικοδομικές εργασίες διακόπηκαν το 2018.

Οι εργολάβοι που χειρίζονταν το έργο-μαμούθ αντιμετώπιζαν νομικά προβλήματα στον απόηχο της πολιτικής κρίσης της Σαουδικής Αραβίας το 2017, η οποία οδήγησε στην «εκκαθάριση» του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κατά της διαφθοράς.

Στη συνέχεια, οι εργάτες πήραν ξανά τα εργαλεία τους αργότερα το 2018, με στόχο να ολοκληρώσουν το τεράστιο έργο μέχρι το 2020.

 

Ο Mounib Hammoud, διευθύνων σύμβουλος της οικονομικής εταιρείας της Τζέντα, δήλωσε τότε στο CNN: «Από το 2020, θα αρχίσουμε να βλέπουμε πράγματα: θα δείτε τον πύργο, θα δείτε το εμπορικό κέντρο, θα δείτε πολλά άλλα έργα».

Η πανδημία

Όμως, όπως πιθανώς μαντέψατε, ήρθαν κι άλλες καθυστερήσεις για να διαταράξουν την πρόοδο του Πύργου της Τζέντα.

Στη συνέχεια, άρχισαν να εμφανίζονται εργασιακά ζητήματα με τους εργολάβους, γεγονός που σήμαινε ότι δεν είχαν καμία πιθανότητα να το ολοκληρώσουν εντός του χρονοδιαγράμματος των δύο ετών – και τότε, χαμηλά και ξαφνικά, εμφανίζεται μια παγκόσμια πανδημία, κάτι που θεωρήθηκε το τελευταίο καρφί στο φέρετρο.

Καθώς το Covid δημιούργησε περισσότερες καθυστερήσεις, η κατασκευή συνεχίστηκε μόλις τον Σεπτέμβριο του 2023.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας

Τώρα, οι άνθρωποι πίσω από τον Πύργο της Τζέντα ζητούν απλώς άλλη μια μικρή παράταση – και εκτιμούν ότι μπορεί να δούμε το νέο ψηλότερο κτίριο του κόσμου πριν τελειώσει αυτή η δεκαετία.

Οι κατασκευαστές, η Jeddah Economic Company (JEC), δήλωσαν στο Architectural Digest τον Μάιο του τρέχοντος έτους: «Ο πύργος αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός τεσσάρων έως πέντε ετών».

τεσσάρων έως πέντε ετών».

 

Η εταιρεία δήλωσε ότι σταθμίζει τις προτάσεις διαφόρων εργολάβων και βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών.

«Στόχος μας είναι να επιλέξουμε έναν εργολάβο εντός δύο έως τριών μηνών», πρόσθεσε.

Προτού όλα ακινητοποιηθούν, είχε κατασκευαστεί περίπου το ένα τρίτο του πύργου της Τζέντα – αλλά έχουν ακόμα πολύ δρόμο μπροστά τους, δεδομένου ότι πρόκειται να έχει ύψος 3.281 πόδια (1.000 μέτρα).

Η κατασκευή του υπολογίζεται να κοστίσει 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια και θα αποτελεί το κέντρο εμπορίου της πόλης.

Όταν τελικά ο πύργος της Τζέντα κατασκευαστεί, αναμένεται να μοιάζει πολύ με τον αντίπαλό του, το Μπουρτζ Χαλίφα και θα διαθέτει επίσης γραφεία, κατοικίες, ένα ξενοδοχείο, ένα παρατηρητήριο και ένα εμπορικό κέντρο.
ΤΑ ΝΕΑ

Σχετικές αναρτήσεις

Το «Master Plan» για το Λιμάνι μετατρέπει τη Ραφήνα σε «μικρό Πειραιά» υποβαθμίζοντας τη ζωή του λαού!

lazaros lazaros

Χανιά: Τραγωδία από την πτώση του αεροσκάφους στο Μάλεμε – Νεκροί οι δυο επιβαίνοντες

lazaros lazaros

Έλον Μασκ: «Ζητώ συγγνώμη αν φαίνομαι παρανοϊκός, αλλά πάμε ολοταχώς για έναν παγκόσμιο πόλεμο»

lazaros lazaros